Kjennetegn på normal og unormal utflod

Hva forteller utfloden deg? Har farge, mengde og lukt noe å si? Her får du svarene fra gynekolog.

UTFLOD ER NORMALT: Både før og etter mensen. Foto: Til venstre: Laura Stamer. Til høyre: Prostock-studio / Shutterstock / NTB
UTFLOD ER NORMALT: Både før og etter mensen. Foto: Til venstre: Laura Stamer. Til høyre: Prostock-studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Utflod forekommer normalt hos kvinner i alle aldre. Utflod kalles fluor på det medisinske fagspråket.

Første gang en jente opplever å få utflod fra skjeden er i tiden før pubertet. Utflod er da et tegn på at puberteten er like rundt hjørnet.

Mange jenter og kvinner har spørsmål om utflod og vil stille spørsmålet: Er det jeg opplever normalt? Her får du svar.

LES OGSÅ: Årsakene til utflod

Normal utflod

Normalt dannes sekret i livmorhals, i skjedens vegg og i kjertler ved skjedeinngangen. Dette sekretet er utflod.

Hensikten med utflod er dels å beskytte skjeden for inntrengning av ubehagelige bakterier, dels å tilføre fuktighet til skjeden så den blir glattere ved samleie.

Normal lukt på utflod

Normal utflod har pH på 3,8-4,5, og er altså litt surt. Den normale lukt fra skjeden er syrlig, som for surmelk. Det skyldes melkesyren som dannes av «snille» bakterier, melkesyrebakterier, som gir beskyttelse mot invasjon av for eksempel colibakterier som finnes i naboorganet endetarmen (rektum).

Hvor mye utflod er normalt?

Det er vanskelig å måle mengden av utflod og det finnes ikke grenseverdier for det som anses som normalt. Det blir en individuell vurdering. Mange kvinner bruker et truseinnlegg for å fange opp flekker av utflod.

Fargen på utflod

Utflod kan ha mange farger fra helt klar til hvit, gul-grønn, rødlig og brun.

  • Den normal utflod er hvit, gul eller grønnlig.
  • Omkring eggløsning er det vanlig med klart, seigt slim som forsvinner etter et par dager. I perioden med dette slimet er det størst mulighet for graviditet.
  • Rødlig utflod betyr at det er blod i utfloden. Noen kvinner opplever en liten blødning ved eggløsning. Det kan også forekomme blodig utflod på andre tidspunkter i syklus. Har du blodig utflod, bør det sjekkes.
  • Brun utflod tyder på at det er gammelt blod i utfloden. Det kan normalt ses ved start og avslutning av menstruasjonen.

Sekresjon ved samleie

I opphisselsesfasen før samleie blir skjeden fuktig, det skyldes at væske siver ut fra skjedeveggen. Det gjør det lettere å gjennomføre samleie, det blir som et glidemiddel.

Etter overgangsalderen

Når østrogenproduksjonen i eggstokkene forsvinner etter overgangsalderen, så forsvinner også melkesyrebakteriene og fremmede bakterier som coli-bakterier kan invadere skjeden. Det kan medføre utflod som kan lukte stramt, og det kan komme blodig utflod, spesielt etter samleie. Hvis du opplever slike symptomer, bør du få en underlivsundersøkelse hos fastlegen, dels for å utelukke noe alvorlig, dels for eventuelt å få lokalbehandling med østrogen.

Unormal utflod

Ved unormal utflod merker kvinnen at det skjer en endring i det som hun ellers observerer av utflod.

  • Hvit og klumpet utflod (som cottage cheese) er typisk for sopp (vanligst er candida, gjærsopp). Det vil ofte også være kløe og svie i og omkring skjeden.
  • Grålig utflod med lukt av fisk eller reker er typisk ved tilstanden bakteriell vaginose (BV). Ved BV har fremmede bakterier erstattet de gunstige melkebakterier.
  • Gul-grønn skummende utflod er typisk for infeksjon med trichomonas vaginalis
  • Blodig utflod kan ses ved betennelse på livmorhalsen (klamydia), ved ulike prevensjonsmidler (kobberspiral og hormonelle prevensjonsmidler) og kan forekomme ved godartede eller ondartede forandringer i livmorens hald eller i livmorkroppen.
  • Et fremmedlegeme i skjeden kan gi utflod. Det kan for eksempel være en ert eller en liten leke som en jente har dyttet inn i skjeden. Hos voksne kvinner kan en glemt tampong gi sterkt illeluktende utflod.

Når oppsøke lege?

Det er vanlig med utflod som kan variere fra kvinne til kvinne. Vi rår dessverre ikke over legemidler til å redusere mengden av utflod. Noen kan få mindre utflod ved bruk av p-piller.

Hvis du er i tvil om din utflod er normal eller unormal, så få en sjekk hos fastlegen. Det er ikke pinlig å stille et slikt spørsmål, og det er enkelt å få avklart om forholdene er normale. Så behøver du ikke å engste deg,

Referanser:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring