Dette er tegnene på dehydrering

Dehydrering kan være en alvorlig tilstand. Små barn og eldre er spesielt utsatt.

DEHYDRERING: Dehydrering oppstår når man mister mer væske fra kroppen enn man inntar. Bilde: fizkes / Shutterstock / NTB
DEHYDRERING: Dehydrering oppstår når man mister mer væske fra kroppen enn man inntar. Bilde: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er fort gjort å glemme å drikke. I varmt vær kan dette medføre dehydrering. Spesielt er risikoen stor for små barn og eldre, og det er derfor viktig å være påpasselig med væskeinntak.

Det er imidlertid ikke bare temperaturen utenfor som kan medføre dehydrering. Årsakene er mange. Det kan være vanskelig å vurdere om en person er dehydrert.

For hva betyr det egentlig å være dehydrert? Og hvilke symptomer skal man være oppmerksom på?

Hva er dehydrering?

Dehydrering forekommer når man mister mer væske enn man inntar, og kroppen dermed ikke har nok væske til å ivareta dens normale funksjoner.

Vanligvis taper vi vann gjennom urin, svette, stoffskiftet, og fordampning fra huden og luftveiene.

Med vanntapet følger et tap av salter og mineraler fra kroppen, og ved alvorlig dehydrering kan dette påvirke det sirkulerende blodvolumet og medføre sirkulasjonssvikt. I verste fall kan alvorlig dehydrering ha fatale konsekvenser.

Symptomer på dehydrering hos spedbarn og små barn

Barn blir lettere dehydrert enn voksne. Ofte kan de heller ikke fortelle når de er tørste eller hente drikke selv. Det er derfor viktig at man som foreldre ofte tilbyr væske til barnet, og er ekstra oppmerksom på om barnet viser tegn på dehydrering.

Symptomene på dehydrering hos barn er:

 • Tørre slimhinner i munnen
 • Ingen tårer ved gråt
 • Ingen våte bleier i 3 timer eller lengre
 • Innsunkne øyne
 • Det bløte punkt på toppen av hodet (fontanellen) er innsunket
 • Irritabilitet
 • Slapphet og mindre energi

Symptomer på dehydrering hos voksne

Ettersom man blir eldre får kroppen et mindre væskereserve, og man føler seg ofte mindre tørst. Kanskje får man medisiner som påvirker væskebalansen, eller man har sykdommer som hjerte- og karsykdom eller demens.

Symptomer man skal være oppmerksom på er:

 • Ekstrem tørst. Det er viktig å bemerke at ikke alle føler tørste i stor grad selv om de er dehydrerte. Dette gjelder spesielt eldre, syke, eller hvis personen bruker enkelte medisiner.
 • Mindre hyppig vannlating enn normalt
 • Mørk urin
 • Utmattelse og sløvhet
 • Hodepine og konsentrasjonsvansker
 • Svimmelhet
 • Forvirring og mental uklarhet
 • Mindre appetitt
 • Ved alvorlig dehydrering kan man ha svært innsunkne øyne, tørre slimhinner, svak puls, påvirket pust og svekket bevissthet.

Årsaker til dehydrering

Det kan være flere årsaker til dehydrering. For eksempel kan man innta for lite væske mens man oppholder seg i sol og varme, eller mens man trener lenge og hardt.

Andre årsaker kan være feber eller diaré og oppkast, hvor man mister mye væske. Diaré og oppkast er den hyppigste årsaken til dehydrering blant små barn.

Enkelte sykdommer, for eksempel udiagnostisert eller ukontrollert diabetes kan medføre økt urinproduksjon og følgende dehydrering.

Flere medikamenter øker risikoen for dehydrering. Blant annet gjelder dette vanndrivende medisin.

Hva kan man selv gjøre?

Sørg for å drikke nok væske, spesielt ved varmt vær, fysisk aktivitet, feber, diaré og oppkast. Små barn kan med fordel bli tilbudt væske oftere enn normalt.

Ved tegn på dehydrering kan man forsøke følgende:

 • Gi hyppige, små slurker med vann for å erstatte den tapte kroppsvæsken. Fortsett inntil personen ikke er tørst lengre.
 • Hvis man er ute i sol og varme, bør man hjelpe personen inn i skyggen og sørge for at vedkommende holder seg i ro. Unngå videre anstrengelser og hold øye med tegn på heteslag.
 • Hvis personen er dehydrert på grunn av økt svetteproduksjon eller mange diareer bør man gi væske som inneholder salt. Man kan kjøpe pulver med salt og sukker på apoteket.
 • Følg med på bevissthetsnivå, puls og pust. Hvis en av disse er påvirket skal man kontakte lege.
 • Hvis det er tegn på alvorlig dehydrering, personen ikke kommer seg eller tilstanden blir verre, skal man ringe 113.

Når skal man kontakte lege?

Ved tegn på alvorlig dehydrering med for eksempel påvirket bevissthet, svak puls og påvirket pust, skal man ringe 113.

Dehydrering hos eldre og små barn kan raskt utvikle seg til en alvorlig tilstand. Som pårørende skal man derfor kontakte lege hvis den eldre eller barnet virker dehydrert.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring