Dette sier kolesterolet om helsen din

En blodprøve kan sjekke om du har risiko for å utvikle hjertesykdom ved for høyt kolesterol. Dette betyr de ulike kolesterolverdiene.

FETTRIK MAT NEGATIVT FOR KOLESTEROLET Typiske matvarer man bør være forsiktig med hvis man har høyt kolesterol.
FETTRIK MAT NEGATIVT FOR KOLESTEROLET Typiske matvarer man bør være forsiktig med hvis man har høyt kolesterol. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kolesterol er et fettstoff, og når det transporteres i blodet er det bundet til store transportmolekyler.

 • Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, kaller man det for ”det dårlige kolesterolet”.
 • Når det er bundet til HDL-molekylet kalles det for ”det gode kolesterolet”.

For å måle kolesterolet tar man blodprøver, disse kan tas hos fastlege eller på noen apotek. Blodprøvene må tas fastende, det vil si at du ikke kan spise eller drikke etter midnatt dagen før blodprøvene tas.

LES OGSÅ: Arvelig forhøyet kolesterol - Familiær Hyperkolesterolemi (FH).

Dette er høyt kolesterol. Kolesterol er et stoff som vi alle har i blodet, og som skal være der. Men det kan bli for mye kolesterol, og det kan føre til hjertesykdom. Allmennlege Brynjulf Barexstein og spesialist Olaf Rødevand forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Kolesterol måles i nivåer for:

Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjeflege på Lommelegen, forteller at kolesterolet måles ved flere målinger:

 • Totalkolesterol
 • HDL ("det gode kolesterolet")
 • LDL ("det dårlige kolesterolet")
 • Triglyserider ("vanlig fett" oppløst i blodet).

- En regner ut hvor stor andel det gode (HDL) utgjør av totalen. Ideelt sett bør HDL utgjøre minst 25 prosent av totalkolesterolet. Da har man en såkalt "god profil" på kolesterolet, hvilket beskytter mot hjerte- og karsykdommer, forklarer Barexstein.

- Høy andel HDL er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, mens lav andel HDL gir høyere risiko. Med LDL er det omvendt. Høye verdier gir økt risiko for hjerte- og karsykdom, lave verdier gir lavere risiko, sier Barexstein.

Ifølge LHL er det anbefalt at totalkolesterolet skal være lavere enn 5 mmol/l. Norske helseundersøkelser viser at om lag 8 av 10 menn og 6 av 10 middelaldrende kvinner har totalkolesterol over anbefalt nivå.

LES OGSÅ: Overspisingslidelse (tvangsspising)

Ønskelige kolesterolverdier:

 • Totalkolesterol: Lavere enn 5 mmol/l
 • Forhold mellom totalkolesterol og HDL-kolesterol bør være mindre enn 4 mmol/l
 • LDL: under 3 mmol/l
 • HDL: Over 1 mmol/l for menn og over 1,3 mmol/l for kvinner
 • Triglyserider: Lavere enn 2 mmol/l
 • HDL-kolesterol bør utgjøre minst 25 % av totalkolesterolet. Eksempel: Du har 6 i totalkolesterol. Da bør HDL være minst 25 % av dette, altså 1,5 eller høyere.

Hva sier kolesterolet om din helse?

Brynjulf Barexstein er sjefsvarlege på Lommelegen Foto: Lommelegen
Brynjulf Barexstein er sjefsvarlege på Lommelegen Foto: Lommelegen Vis mer

For høye verdier av totalkolesterol, LDL-kolesterol og triglyserider gir økt risiko for hjerte- og karsykdom senere i livet. Det samme gjelder et for lavt forholdstall mellom HDL og totalkolesterol, det vil si om dette er under 25%.

- Hvor uheldig dette er, avhenger i svært stor grad av hvor mange andre risikofaktorer man har samtidig. Om man er overvektig, utrent, har diabetes, høyt blodtrykk og røyker, så er en kolesterolverdi på for eksempel 7 en langt verre situasjon enn om man er slank, ikke har diabetes og ikke røyker, sier Barexstein.

Han forteller at hvor stor risiko en forhøyet kolesterol er for den enkelte, er individuelt, og avgjøres på bakgrunn av en samlet risikovurdering.

- Genetiske forhold, for eksempel opphopning av hjertesykdom i familien, spiller også sterkt inn.

Og i høyere aldersgrupper er situasjonen en annen - En frisk 90-åring får ikke noen redusert risiko for fremtidig hjerte- eller karsykdom, ved å senke sitt kolesterol.

LES OGSÅ: Gode råd for lavere kolesterol

Hvorfor får man høyt kolesterol?

Ifølge LHL kan høyt kolesterol ha arvelige årsaker, men de fleste tilfeller av høyt kolesterol har klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet. Høyt alkoholforbruk øker spesielt triglyseridnivået.

Ulike sykdommer som diabetes, lidelser i skjoldbruskkjertelen som hypotyreose, lever- og nyresykdommer kan også gi høyt kolesterol. Flere legemidler kan også bidra til en ugunstig sammensetning av kolesterol i blodet, for eksempel gjelder dette betablokkere, enkelte vanndrivende medisiner, østrogen og kortison.

LES OGSÅ: 6 spørsmål om kolesterol

SUNT: ​Et sunt kosthold er bra for hjertet og kolesterolet. Foto: Scanpix
SUNT: ​Et sunt kosthold er bra for hjertet og kolesterolet. Foto: Scanpix Vis mer

Behandling av høyt kolesterol

Enkelte har høyt kolesterol allerede som barn, eller i ung voksen alder. Mange får moderat forhøyet kolesterol ettersom de blir eldre. Med livsstilstiltak og medisiner kan kolesterolnivået senkes og hjertesykdom forebygges.

- Dersom en har forhøyede verdier, skal totalrisikoen vurderes individuelt, og så vil en eventuelt iverksette tiltak for å få det redusert. I første omgang bør ikke-medikamentelle metoder forsøkes, som kostholdsendringer og vektnedgang, og som hovedregel fungerer dette. I beste fall fungerer det bedre enn medikamentell behandling, om viljen og motivasjonen og evnen til å gjennomføre er god nok. Fører ikke dette frem, vil medikamentell behandling være aktuelt. Vi snakker da om kolesterolsenkende medisiner, sier Barexstein.

Ifølge Helsenorge.no kan du gjøre ulike tiltak for en sunnere kolesterolbalanse.

 • Kostholdsendringer
 • Slutte å røyke
 • Moderat alkoholinntak
 • Fysisk aktivitet
 • Vektreduksjon

SPØR EN LEGE: Har du et helsespørsmål? Spør en av våre leger!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring