Atrieflimmer

Hva er egentlig hjerteflimmer?

Atrieflimmer er en vanlig tilstand hos eldre, og gir uregelmessig, og ofte rask, hjerterytme.

FORSTYRRELSE I HJERTERYTMEN: Noen merker ikke at de har atrieflimmer i det hele tatt, andre føler hjertebank. Illustrasjonsbilde: santoelia / Shutterstock / NTB
FORSTYRRELSE I HJERTERYTMEN: Noen merker ikke at de har atrieflimmer i det hele tatt, andre føler hjertebank. Illustrasjonsbilde: santoelia / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når man snakker om hjerteflimmer, mener man typisk atrieflimmer. Det er en forstyrrelse i hjerterytmen, hvor hjertet slår uregelmessig, og ofte for fort. Det er en vanlig hjerterytmeforstyrrelse, særlig hos eldre.

Slik er hjertet bygd opp

Hjertet er et muskulært organ som består av fire kamre. De fire kamre samarbeider om å pumpe blod ut til lungene og resten av kroppen.

Hjertet mottar oksygenfattig blod fra kroppens vev, og sender det videre ut til lungene hvor blodet mottar oksygen, før det blir sendt tilbake til hjertet. Heretter blir blodet, som nå er rikt på oksygen, sendt ut til kroppens vev igjen. På denne måten beveger blodet seg i et evig kretsløp.

Les mer om hjertet her.

Hjertet har en naturlig pacemaker

For at blodet kan bli pumpet effektivt ut til kroppens kretsløp, er det en forutsetning at hjertemusklene trekker seg sammen med god kraft.

Sammentrekningene i muskulaturen oppstår fordi hjertet inneholder et elektrisk ledningssystem. I høyre forkammer er det et område med spesialiserte celler, kalt sinusknuten. Dette er hjertets egne, naturlige pacemaker, som gir startsignalet for hvert nye hjerteslag.

Sinusknuten utløser altså elektriske impulser, som deretter sprer seg videre ut i hjertet gjennom det elektriske ledningssystemet. Impulsene blir normalt sendt ut regelmessig, noe som gir en jevn hjerterytme.

De elektriske impulsene fører til sammentrekning av hjertemuskulaturen. Impulsene går først igjennom høyre og venstre forkammer, og deretter videre til hjertekamrene. Det er dermed forkamrene som trekker seg sammen først, og tømmer blodet ut i hovedkamrene. Heretter trekker hovedkamrene seg sammen, og sender blodet videre ut i kroppens kretsløp.

FORSTYRRELSE I DET ELEKTRISKE LEDNINGSSYSTEMET: Ved atrieflimmer er det en forstyrrelse i Sinusknuten og AV-knuten
FORSTYRRELSE I DET ELEKTRISKE LEDNINGSSYSTEMET: Ved atrieflimmer er det en forstyrrelse i Sinusknuten og AV-knuten Vis mer

Slik oppstår hjerteflimmer

Ved atrieflimmer blir det utløst veldig raske elektriske impulser fra andre steder i forkammeret enn sinusknuten, og det oppstår et slags elektrisk kaos i forkamrene.

Det er med andre ord ikke de elektriske impulsene fra sinusknuten som styrer hjertets takt lengre. Dette fører til at forkamrene i hjertet beveger seg mer uregelmessig, og som regel mye raskere enn normalt. Forkamrene vibrerer, eller «flimrer», derav navnet hjerteflimmer.

Ikke alle de raske impulsene fra forkamrene ledes ned til de større hovedkamrene, men uregelmessigheten ledes videre, og gir derfor uregelmessig puls.

Når forkamrene flimrer, så trekker de seg ikke lenger sammen med en god kraft, og hovedkamrene i hjertet blir dermed ikke fylt helt optimalt med blod. Resultatet er at hjertet pumper mindre effektivt.

Et annet resultat er at blodet i forkamrene står mer stille. Det stillestående blodet kan komme til å klumpe sammen, og det er risiko for at små blodklumper river seg løs og blir ført med blodstrømmen opp til hjernen, hvor de kan forårsake hjerneslag. Hjerteflimmer øker derfor risikoen for å få hjerneslag, men behandling kan hjelpe med å redusere denne risikoen.

GIR RISIKO FOR HJERNESLAG: Ved atrieflimmer kan det dannes blodpropper i forkamret av levret blod. Disse kan føres med blodstrømmen til hjernen og forårsake slag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GIR RISIKO FOR HJERNESLAG: Ved atrieflimmer kan det dannes blodpropper i forkamret av levret blod. Disse kan føres med blodstrømmen til hjernen og forårsake slag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på hjerteflimmer

Hovedsymptomet ved hjerteflimmer er uregelmessig, og ofte rask, hjerterytme. Anfallet kan vare fra et par minutter opp til et par dager, og mange vil etter hvert utvikle kronisk hjerteflimmer.

Noen merker ikke at de har atrieflimmer i det hele tatt, og det blir oppdaget hos legen ved en tilfeldighet. Andre føler at hjertet «raser av sted», og bemerker selv når episoden med hjerteflimmer begynner og slutter.

Enkelte opplever brystsmerter, svimmelhet, kaldsvetting og tung pust, i tillegg til hjertebank, og da bør man ringe 113.

Les mer om symptomer og behandling her

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring