Hvorfor får noen blåmerker lettere enn andre?

Det kan være mange årsaker, også sykdommer. En annen forklaring er at vi rett og slett er «skrudd sammen» litt forskjellig.

BLÅMERKE: Røde, blå, lilla eller gule flekker i huden. Jeg har da ikke slått meg? Eller? Foto: Vladeep / Shutterstock / NTB
BLÅMERKE: Røde, blå, lilla eller gule flekker i huden. Jeg har da ikke slått meg? Eller? Foto: Vladeep / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ulike årsaker til blåmerker

Det finnes mange årsaker til hvorfor noen får blåmerker lettere enn andre. Noen av årsakene kan være grunnet alvorlige underliggende sykdommer som krever behandling, men heldigvis finnes det også andre grunner til at noen lettere får blåmerker.

Noen mennesker får rett og slett lettere blåmerker, og kan plutselig merke et ømt blåmerke på leggen uten at man helt kan huske at man har slått seg.

Men hvis man opplever påfallende blåmerker uten å ha slått seg, eller andre tegn til blødningsforstyrrelser er det viktig å ta kontakt med lege for en utredning.

Hva er egentlig et blåmerke?

Blåmerker er en blødning i huden, men fordi huden til tross for skaden har forblitt hel - altså at den ikke har utviklet seg et sår, så vil du ikke se blodet utenpå huden, men du kan se det igjennom huden i form av et blåmerke. Under huden har vi mange kar, disse karene er ofte ganske tynne og skjøre, og kan lett skades og blø. Når dette skjer vil det oppstår det et blåmerke. (1, 2, 3)

Blåmerker som oppstår uten skade

Blåmerker skal ikke oppstå uten at man har slått seg. I de fleste tilfeller har man vært borti noe, ofte med leggen eller armen, uten at man husker det, eller at sammenstøtet har vært så mildt at man ikke har tenkt over det, og dette igjen har gitt et blåmerke. Hvis man får blåmerker uten å ha skadet seg skal man ta kontakt med lege. (1, 2, 3)

Alder

Det er ingen hemmelighet at når vi blir eldre er det flere ting i kroppen vår som forandrer seg. Og det er godt kjent at dette også gjelder huden, særlig ser vi dette i form av at den blir mer rynkete. Men også tykkelsen i huden endrer seg, og det samme gjør blodkarene i huden.

Med alderen blir huden vår tynnere, og blodkarene stivere. Stive blodkar i huden gjør at det skal mindre til før de sprekker, og når de sprekker og blør dannes det blåmerker. Da hjelper det heller ikke på at også huden vår blir tynnere med alderen, og en tynnere hud vil beskytte dårligere mot slag og støt, som igjen gjør de tynne og stive blodårene mer utsatt for å sprekke. (1, 2, 3)

Kjønn

Kjønn kan også spille en rolle når det kommer til om man lettere får blåmerker. Kvinner synes å oftere være mer utsatt for å få blåmerker. (3)

BLÅMERKE PÅ FOT: Typiske plasser vi lett kan få blåmerker på, uten å helt huske at vi har slått oss, er særlig på føttene slik som leggene. Leggene er utsatt for støt og man kan fort slå borti noe uten at man helt husker det i ettertid. Foto: Kotcha K / Shutterstock / NTB
BLÅMERKE PÅ FOT: Typiske plasser vi lett kan få blåmerker på, uten å helt huske at vi har slått oss, er særlig på føttene slik som leggene. Leggene er utsatt for støt og man kan fort slå borti noe uten at man helt husker det i ettertid. Foto: Kotcha K / Shutterstock / NTB Vis mer

Andre årsaker

Det finnes flere medisiner som kan medføre at man lettere får blåmerker. Medisinene som kan gi økt tendens til blåmerker og blødninger er ofte svært viktig å ta for å forhindre alvorlig sykdom, og legen har ofte forskrevet dem av en veldig god grunn. Man skal derfor aldri slutte å ta medisiner fordi man opplever blåmerker uten å ha diskutert dette med legen sin først. Noen av medisinene som kan gi blåmerker er:

  • Steroider: Steroider kommer blant annet både i tablettform og som krem/salve. Uansett form man tar steroider i vil de kunne medføre at man lettere får blåmerker fordi de gjør at huden blir tynnere.
  • Blodfortynnende: Blodfortynnende medisiner skal motvirke at blodet lager blodpropper, og en bivirkning av disse medisinene er at man kan blø lettere. Dette gjelder alle typer blødninger, også blødninger i huden.
  • Enkelte medisiner, slik som blant annet ibuprofen kan også påvirke blodplatenes evne til å klumpe seg sammen, særlig ved lengre tids bruk. Dette gjør at man er mer disponert for blant annet blåmerker.

Man tror at enkelte urter, kosttilskudd/helsekost og lignende også kan medføre økt tendens til blåmerker. Så hvis man oppsøker legen grunnet blåmerker er det viktig også å oppgi hvilken kosttilskudd/helsekost man tar, i tillegg til medisiner forskrevet av lege eller kjøpt reseptfritt på apotek. (2, 3)

Spiller arv og gener en rolle?

Hvis det er en tendens i familien til å få lette blåmerker og blødninger bør man alltid vurdere om det kan foreligge en såkalt blødersykdom eller annen sykdom som påvirker blodet. Flere av disse sykdommene er arvelige og rammer derfor flere i en familie.

Sykdommer og tilstander

Hvis du lett får blåmerker, blåmerker du ikke kan forklare, andre former for unormale blødninger, har blødninger som bruker påfallende lang tid før de stopper og/eller man har kjente blodsykdommer i familien bør man oppsøke lege for utredning.

Du kan lese mer om sykdommer og tilstander som kan gi blåmerker og blødninger i artikkelen Blåmerker uten forklaring.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring