Hyperlipidemi: Høyt kolesterol

For høyt kolesterol kan øke faren for hjerteinfarkt og slag. Hyperlipidemi er en tilstand som bør behandles.

For mye kolesterol kan føre til hjertesykdom: ALLMENNLEGE BRYNJULF BAREXSTEIN OG SPESIALIST OLAF RØDEVAND FORKLARER Video: Lommelegen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Høyt kolesterol, hyperlipidemi eller hyperlipemi, betyr at man har altfor mange lipider – eller fett – i blodet.

Kolesterol er et voksaktig stoff som kommer fra to kilder: kroppen og maten vi spiser. Kroppen, og spesielt leveren, lager all kolesterol man trenger og sender det ut i blodet. Kolesterol kan også finnes i matvarer fra animalske kilder, slik som kjøtt, fjærkre og fete meieriprodukter. Leveren produserer mer kolesterol når kostholdet inneholder høye nivåer av mettede fettsyrer og transfettsyrer.

Hva er egentlig kolesterol?

Symptomer på høyt kolesterol

Høyt kolesterol gir normalt ikke symptomer. Det regnes oftest ikke som en sykdom i seg selv, men hvis du har høyt kolesterol, står du i fare for å utvikle alvorlig hjerte og karsykdom.

Høy risiko for hjerte- og karsykdommer

Det finnes to typer kolesterol: "bra" og "dårlig". For mye av en type – eller ikke nok av en annen – kan sette deg i fare for koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er viktig å vite nivåene av kolesterol i blodet, slik at du og legen din kan finne den beste strategien for å redusere risikoen for disse sykdommene.

ATEROM: Ateromer (hvite kuler) er klumper av kolesterol. Her nærmer de seg en innsnevring av blodåren (aterosklerose). Kombinasjonen aterom og aterosklerose kan tette åren. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ATEROM: Ateromer (hvite kuler) er klumper av kolesterol. Her nærmer de seg en innsnevring av blodåren (aterosklerose). Kombinasjonen aterom og aterosklerose kan tette åren. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Overflødig kolesterol kan danne fettavleiringer mellom lag av blodårene. Når dette skjer, dannes det etter hvert arrvev som gjør blodårene stivere og tykkere, og dette gjør det vanskeligere for hjertet å sirkulere blod fordi blodstrømmen går saktere inne i blodårene. Plakk kan til slutt åpne seg og slippe ut deler i blodet, og dette kan forårsake en blodpropp. Hvis en blodpropp blokkerer en arterie som forsyner hjernen, fører det til hjerneslag. Hvis det delvis blokkerer en arterie som forsyner hjertet fører det til angina pectoris og ved fullstendig blokkering hjerteinfarkt.

Pasienter med forhøyet kolesterol kan også få plager med tette årer i beina (røykeben) og menn kan få ereksjonsproblemer.

LES OGSÅ: Arvelig høyt kolesterol

Diagnosering av høyt kolesterol

En blodprøve tatt hos fastlegen din kan påvise hvor høye kolesterolnivåer du har. Du kan da bli bedt om å komme fastende på legekontoret, det vil si at du ikke har spist på rundt 12 timer.

Det er blitt mer og mer vanlig at legen inkludere kolesterolprøver når en pasient tar blodprøver. Helsekontroller og bedriftskontroller inkluderer også ofte kolesterolmålinger, men det er ingen fast rutine på når og hvor ofte man bør sjekke kolesterolet. Har flere i familien din høyt kolesterol, er det en god idé å måle kolesterolet.

KONTROLLERE KOLESTEROLNIVÅER: En blodprøve forteller deg de ulike kolesterolverdiene. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
KONTROLLERE KOLESTEROLNIVÅER: En blodprøve forteller deg de ulike kolesterolverdiene. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

De to typene av lipoproteiner fører kolesterol til og fra cellene er “low-density lipoprotein,” eller LDL, og “high-density lipoprotein,” eller HDL. LDL-kolesterol og HDL-kolesterol, sammen med en femtedel av triglyseridnivået i blodet ditt, utgjør den totale kolesterolverdien hos et menneske.

Ulike typer hyperlipidemi

Det er mange forskjellige typer hyperlipidemi, men de vanligste kan dekkes av begrepene høyt kolesterol og høye triglyserider. Kroppene våre produserer og bruker en viss mengde kolesterol hver dag, men enten på grunn av gener eller diett kan vi få for mye av disse stoffene i blodet som igjen fører til fettavleiringer.

Behandling av høyt kolesterol

For å unngå fettavleiringer, må man behandles på flere måter. Avhengig av andre sykdommer, alder og generell helse, velger legen behandlingen som er best for hver enkelt pasient. Alle med høye kolesterolnivåer bør være mer aktive og spise sunt. Dette er de to viktigste grepene man selv kan ta for å redusere kolesterol nivået i blodet.

Medisiner

Legen også skrive ut medisiner, dette vurderes ut fra pasientens totale risiko. Statiner er de mest effektive legemidlene hvis omlegging av kostholdet og vektreduksjon ikke fører frem. De mest brukte statinene i Norge er simvastatin og atorvastatin. Selv om man har blitt satt på medisiner er det veldig viktig å fortsette med et sunt kosthold og mosjon.

De fleste som bruker statiner, opplever få eller ingen problemer. Men forskningsstudier viser at noen av pasientene kan få muskelplager, ifølge BMJ.

To andre legemiddelgrupper, fibrater og resiner, kan også brukes i behandlingen, men de er oftest ikke like effektive som statiner, ifølge Helsenorge.no. Ezetimib er et nyere legemiddel som gjør at kroppen ikke tar opp så mye kolesterol fra maten. Det tas oftest sammen med et statin. Det brukes av og til hos folk som har arvelig forhøyet kolesterol.

Alkohol

Det er viktig å snakke med en lege når man finner ut at man har høyt kolesterol. Fordi det er flere variasjoner av hyperlipidemi, kan behandlingen og anbefalingene man får variere fra person til person. For personer med høye triglyserider, for eksempel, kan alkohol være spesielt farlig. Men for de med høyt kolesterol kan et daglig glass vin eller annen alkohol faktisk hjelpe. For folk med høye triglyserider er øket fiber viktig, og de settes ofte på andre medisiner enn folk med høyt kolesterol.

Kosthold

Det er også viktig å se på maten man kjøper og lese hva den inneholder. Velg mat med lavt kolesterol og lavt nivå av mettete transfettsyrer. Begrens mettet fett til 5-6% av daglig inntak av kalorier og reduser transfett så mye mulig, dette er en veldig gunstig diett for folk med høyt kolesterol. Transfett finnes i en del hurtigmat og bakerivarer.

I tillegg er det fint å redusere inntak av rødt kjøtt, meieriprodukter laget med helmelk, øke inntak av sunne, vegetabilske oljer, bruke mindre steking av mat, og øke fiber i kosten.

Det finnes også noe forskning som antyder at en såkalt middelhavsdiett kan minske risikoen for nye hjerte- og karproblemer hos dem som allerede har hatt hjertesykdom. En middelhavsdiett inneholder mer frukt og grønnsaker, brød, pasta, poteter og olivenolje, men mindre kjøtt, smør og fløte, ifølge Helsenorge.no.

Et vekttap på 10 % av ens vekt, hvis man er overvektig, kan redusere hyperlipidemi betraktelig.

Kilder: Tidsskriftet, MC, EDS, AHA, Helsenorge.no, BMJ

VIKTIG VEIVALG: Kolesterol og fettrik mat, eller sunt kosthold?
VIKTIG VEIVALG: Kolesterol og fettrik mat, eller sunt kosthold? Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring