Myokarditt

Myokarditt er en betennelse i hjertemuskulaturen. Symptomene kan minne om hjerteinfarkt, men rammer også yngre mennesker. Myokarditt er en alvorlig tilstand.

BRYSTSMERTER: Symptomer på myokarditt kan være brystsmerter, rask eller uregelmessig hjerterytme. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
BRYSTSMERTER: Symptomer på myokarditt kan være brystsmerter, rask eller uregelmessig hjerterytme. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Betennelse i hjertemuskulaturen er kjent som myokarditt på det medisinske fagspråket. Myokarditt kan skyldes en rekke årsaker, og symptomer og tegn ved tilstanden kan variere mye - typisk er brystsmerter og tegn på et sviktende hjerte.

Hva er myokarditt?

Myokarditt betyr betennelse i hjertemuskulaturen. Med begrepet myokarditt menes det den prosessen som primært gir betennelse i hjertemuskulaturen, og ikke betennelse i hjertemuskulaturen sekundært til annen skade, som for eksempel etter et hjerteinfarkt.

Hvordan betennelsen arter seg ved myokarditt er ikke alltid fullstendig forstått, og prosessen varierer med hva som er den bakenforliggende årsaken, men vil ofte innebære en immunologisk reaksjon på en infeksjon i kroppen - immunceller aktiveres og infiltrerer hjertemuskelvevet som videre fører til en betennelse i hjertemuskelcellene og omkringliggende vev.

Hva er årsaken til myokarditt?

Den aller vanligste årsaken til myokarditt i industrialiserte land er virusinfeksjoner. Noen av virusene som kan gi myokarditt er parvovirus B19 (som også forårsaker den femte barnesykdom), ulike enterovirus, herpesvirus, med mange flere.

Andre årsaker til myokarditt inkluderer:

 • Bakterieinfeksjoner
 • Sopp- og parasittinfeksjoner
 • Toksiner
 • Medikamentreaksjoner
 • Traumer og kirurgi
 • Systemiske sykdommer (1) (2)
HJERTEMUSKELEN ER BETENT: Til venstre et normalt hjerte. Til høyre myokarditt. Kroppens eget immunforsvar infiltrerer hjertemuskelen og skaper en betennelse. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
HJERTEMUSKELEN ER BETENT: Til venstre et normalt hjerte. Til høyre myokarditt. Kroppens eget immunforsvar infiltrerer hjertemuskelen og skaper en betennelse. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Forekomst

Forekomsten av myokarditt er vanskelig å beregne og tilstanden er trolig betydelig underdiagnostisert, da symptomene varierer såpass mye og er noen ganger så milde at tilstanden ikke oppdages. Noen studier har vist en prevalens av myokarditt på 1-9% ved rutineobduksjoner. (1)

Hvilke symptomer og tegn gir myokarditt?

Myokarditt kan klinisk variere veldig med tanke på symptomer og alvorlighetsgrad. På den ene enden av skalaen kan tilstanden presentere seg som noe ganske ufarlig, som hovne lymfeknuter og influensasymptomer, mens på den andre enden av skalaen kan myokarditt gi kraftig betennelse i hjertemuskulaturen med rask utvikling av hjertesvikt og lungeødem (“vann på lungene”), med potensielt dødelig utfall.

Symptomene kan ofte melde seg først noen dager eller uker etter en infeksjonssykdom, med symptomer for eksempel fra luftveiene eller mage- og tarmsystemet.

Typiske symptomer på myokarditt vil kunne inkludere:

 • Brystsmerter
 • Rask eller uregelmessig hjerterytme
 • Eventuelt tegn på hjertesvikt.
 • Gnidningslyd som legen hører ved lytting på hjertet
 • Knatrelyder som legen hører ved lytting på lungene
 • Struttende halsvener
 • Andre mulige symptomer kan være tungpust, slapphet, feber, forvirring eller annen kognitiv påvirkning, eller i verste fall plutselig død. (1) (2)

LES OGSÅ: Symptomer på hjertebetennelse

Diagnose og undersøkelser

Klassiske symptomer og tegn vil kunne vekke en klinisk mistanke om myokarditt, men den kliniske presentasjonen kan som nevnt variere mye og det kan være utfordrende å stille diagnosen og å skille denne fra et hjerteinfarkt.

Ved hjelp av klinisk skjønn vil man for eksempel i større grad mistenke myokarditt hos unge menn uten tidligere hjertesykdom som plutselig får symptomer fra hjertet.

Pasienter med akutte symptomer fra hjertet blir raskt og bredt utredet i sykehus. Ved typiske symptomer, blodprøver og andre tester som viser skade av hjertemuskulaturen, uten at det påvises en annen vanligere årsak til dette slik som et hjerteinfarkt, kan man konkludere med en sannsynlig myokarditt.

EKG-testing, blodprøver, bildediagnostikk som røntgen, ultralyd, MR, samt ingen funn ved koronar angiografi (røntgenundersøkelse av hjertets koronararterier med kontrast), vil alle kunne gi funn som kan støtte opp om mistanken om myokarditt, som på hver sin måte viser tegn til betennelse og skade av hjertemuskulaturen.

Den mest sikre metoden for å verifisere diagnosen myokarditt er likevel en vevsprøve av hjertemuskulaturen som direkte viser betennelsen ved undersøkelse i mikroskopet. (1) (2)

LES OGSÅ: De første tegnene på hjertesykdom

Kan det være noe annet?

Ved symptomer fra hjertet som brystsmerter og tegn på hjertesvikt vil de viktigste differensialdiagnosene alltid være sykdom som følge av nedsatt blodtilførsel til hjertemuskulaturen som ved et akutt koronart syndrom (ustabil angina pectoris og hjerteinfarkt).

Når bør man oppsøke lege?

Nyoppståtte brystsmerter eller andre tegn til hjerteaffeksjon kan være et symptom på potensielt livsfarlig sykdom og skal alltid undersøkes av lege snarest. Ring 113.

Behandling

Behandlingen ved myokarditt er i all hovedsak støttende, men vil variere med symptomene og alvorlighetsgraden av sykdommen. De mildeste formene trenger ingen spesifikk behandling, og disse pasientene kan for det meste observeres. De fleste tilfellene av myokarditt går over helt av seg selv.

Den behandlingen man har å tilby ved myokarditt er for det meste rettet mot symptomene og komplikasjonene, og ikke selve grunntilstanden. Hjertesvikt som følge av myokarditt kan behandles som hjertesvikt som følge av annen sykdom med medikamenter som betablokkere, ACE-hemmere og vanndrivende medikamenter. Hjerterytmeforstyrrelser kan normalt behandles med medikamenter, såkalte antiarytmika.

I noen tilfeller kan immundempende behandling eller spesifikk behandling rettet mot virus være aktuelt.

Andre behandlingsalternativer i mer alvorlige tilfeller kan inkludere implantasjon av en avlastende ballong i hovedpulsåren (aortaballongpumpe), implantasjon av pacemaker eller defibrillator, eller eventuelt hjertetransplantasjon i de mest alvorlige tilfellene. (1) (2)

Forløp og prognose

Myokarditt er en alvorlig tilstand, med potensielt alvorlige følger og sekveler. I de fleste tilfeller blir man heldigvis helt frisk, men 5-års dødeligheten er likevel betydelig. Myokarditt kan føre til en varig svekkelse av hjertemuskulaturen og utvikling av såkalt dilatert kardiomyopati, som gjør at hjertet utvides og gir en mindre effektiv pumpefunksjon, og noen kan utvikle hjerterytmeforstyrrelser.

Prognosen varierer veldig, slik som tilstanden i seg selv, men er generelt verre hos de som utvikler betydelig hjertesvikt i forløpet eller en dilatert kardiomyopati som følge av tilstanden. Pasienter som har hatt myokarditt blir normalt nøye fulgt opp i tiden etterpå for å fange opp eventuelle komplikasjoner. (1) (2)

Kilder:

Kilder 1) bestpractice.bmj.com 2) The New England Journal of Medicine: Myocarditis 2009

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring