Omega-3-tilskudd forebygger ikke hjertesykdom

Tilskudd av omega-3 gir ikke beskyttelse mot hjertesykdom, men kan være nyttig for personer som ikke spiser fisk eller har kjent hjertesykdom.

FOREBYGGER IKKE HJERTEINFARKT: Friske mennesker har ikke noen særlige hjertefordeler av å ta omega-3 tilskudd, forteller hjertespesialist Wasim Zahid. Foto: Lommelegen/NTB Scanpix/Shutterstock
FOREBYGGER IKKE HJERTEINFARKT: Friske mennesker har ikke noen særlige hjertefordeler av å ta omega-3 tilskudd, forteller hjertespesialist Wasim Zahid. Foto: Lommelegen/NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Omega-3 er en av svært få kosttilskudd som har blitt anbefalt til friske personer, uten påviste mangler, av leger og helsemyndigheter. Ny forskning viser at det populære tilskuddet likevel ikke reduserer dødeligheten av hjerte- og karsykdommer.

Les også: Kosttilskudd - trenger vi det?

Hva er Omega-3?

Vegard Lysne er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen. Han forteller at inntak av Omega-3 fettsyrer i kosten er viktig:

- Omega-3 er en gruppe fettsyrer som vi ikke kan lage selv, og derfor er avhengig av å få gjennom kostholdet. De fungerer blant annet som utgangspunkt for å produsere signalstoffer som er med å regulere ulike prosesser i kroppen, eksempelvis inflammasjon, og er viktig for utvikling av og funksjon i hjernen og nervesystemet.

EKSPERT PÅ ERNÆRING: Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, Vegard Lysne. Foto: Privat.
EKSPERT PÅ ERNÆRING: Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, Vegard Lysne. Foto: Privat. Vis mer

Hvor finnes Omega-3?

Siden kroppen ikke kan produsere omega-3 selv er det viktig å sikre inntak gjennom kosthold eller tilskudd. Lysne forteller at det er flere gode kilder, men at sjømat er den beste:

- Omega-3 kan vi få i oss både fra planter og dyr. I plantemat finner vi kortere omega-3-fettsyrer, som kan forlenges i kroppen. Gode plantebaserte kilder til omega-3 er valnøtter, linfrø og oljer av disse. Denne omdanningen er imidlertid ikke særlig effektiv, og ved å spise fisk og sjømat kan vi få i oss de lange omega-3-fettsyrene direkte. Gode kilder er fet fisk som laks, ørret, sild og makrell. Disse fettsyrene produseres av krill, som fiskene deretter spiser, og krill er derfor også en god kilde til lange omega-3-fettsyrer.

ALFALIONELSYRE: Er «flerumettet» fordi den har flere dobbeltbindinger. Er en Omega-3 fettsyre fordi den første dobbeltbindingen er mellom den 3. og 4. karbongruppen fra halen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ALFALIONELSYRE: Er «flerumettet» fordi den har flere dobbeltbindinger. Er en Omega-3 fettsyre fordi den første dobbeltbindingen er mellom den 3. og 4. karbongruppen fra halen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Ny forskning på Omega-3 og hjertesykdom

Cochrane Library publiserte 18. juli en ny stor systematisk gjennomgang av tidligere forskning på omega-3 og hjertesykdom. Forskerne identifiserte 79 randomiserte, kontrollerte, studier som ble inkludert i gjennomgangen. Til sammen inkluderte studiene 112.000 deltagere. Da alle studiene ble analysert samlet, fant de ut at omega-3-tilskudd hadde liten eller ingen effekt på kardiovaskulær dødelighet eller helse. Det påpekes at dette er den mest omfattende gjennomgangen noensinne. (1)

EKSPERT PÅ HJERTE: Lege og speialist i kardiologi, Wasim Zahid. Aktuell med boken "Hjerte for hjertet".
EKSPERT PÅ HJERTE: Lege og speialist i kardiologi, Wasim Zahid. Aktuell med boken "Hjerte for hjertet". Vis mer

Hjertelegen: Tilskudd hjelper ikke hjertefriske

Wasim Zahid er lege og spesialist i kardiologi, han forteller at funnene bekrefter inntrykket fagfolk har hatt en stund:

- Friske mennesker har ikke noen særlige hjertefordeler av å ta tilskudd, men enkelte studier har vist små gunstige effekter for hjertepasienter. Omega-3 er viktig for kroppen og må inntas gjennom maten. Spiser du fet fisk og nøtter, får du i deg nok, og kroppen fungerer som den skal. Tar du ekstra kapsler i tillegg, høster du ingen ekstra helsefremmende effekt på hjertet. Spiser du ikke nok sjømat, kan det hende du ikke får i deg nok omega-3. Da kan tilskudd være et alternativ. Er du hjertesyk, kan det tenkes at du har noe nytte av omega-3. - Dette må legen din vurdere.

Les også: Hjertesykdom

Fortsatt gode holdepunkter for å anbefale Omega-3

Lysne påpeker at det fortsatt finnes gode grunner til å ta omega-3, selv om påstanden om redusert risiko for hjertesykdom ikke står like sterkt.

- Den nye kunnskapsoppsummeringen, som konkluderte med at omega-3-tilskudd ikke reduserer dødelighet eller risikoen for hjerte- og karsykdom, inkluderte bare randomiserte kontrollerte studier. Dette regnes som det beste studiedesignet når man vil undersøke om A påvirker B, men i denne sammenhengen er det også en begrensning at dette er utfall som utvikles over lang tid, og disse studiene har av naturlige årsaker ikke så lang varighet.

En konklusjon vi kan trekke fra det overordnede kunnskapsgrunnlaget er at å øke inntaket av omega-3 utover behovet ikke nødvendigvis reduserer sykdomsrisiko, men samtidig vil det heller ikke øke den. Rådet om å ta tilskudd dersom man spiser lite fisk og sjømat står fortsatt godt forankret i den tilgjengelige dokumentasjonen.

Kilder:

1) Abdelhamid, A. S., et al. (2018). "Omega‐3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease." Cochrane Database of Systematic Reviews(7).

2) Arnesen, E. LHL: LHL anbefaler omega-3. 2013.

3) Helsedirektoratet: Næringsstoffanbefalinger. 2018

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring