Utposning på hovedpulsåren i brystkassa

Torakal aortaaneurisme er en utposning på hovedpulsåren (aorta) i brysthulen.

AORTAANEURISME I BRYSTHULEN: Gir ofte lite symptomer, men hvis de sprekker kan tilstanden bli fatal. Foto: NTB Scapix/Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
AORTAANEURISME I BRYSTHULEN: Gir ofte lite symptomer, men hvis de sprekker kan tilstanden bli fatal. Foto: NTB Scapix/Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse for denne tilstanden er torakalt eller thoracalt aortaaneurisme.

Et aneurisme er en avgrenset utvidelse på en arterie. En arterie er en pulsåre, det vil si en blodåre som frakter blod fra hjertet og ut til organene. Aneurismer kan oppstå langs hele hovedpulsåren, fra der den forlater venstre hjertekammer, langs forløpet nedover mageregionen og til den deler seg i store pulsårer som går ned i bekken og ben. Man skiller gjerne på aneurismer i brysthulen (thoracalt aneurisme) og aneurismer i mageregionen (abdominalt aortaaneurisme). Man har også en sjeldnere form for aneurisme som heter dissekerende aneurisme.

Det farligste med aneurismer er at de kan sprekke og gi blødning. Det krever akutt kirurgi.

Hvem har økt risiko?

Menn har noe økt risiko sammenlignet med kvinner. Har man en nær slektning med aneurisme, vil man kunne ha økt risiko. Ellers øker de samme faktorene som øker risiko for hjerte- og karsykdom generelt også risikoen for aneurisme, slik som røyking, høyt blodtrykk og høy alder.

Symptomer

  • Aneurismer langs hovedpulsåren merkes ofte ikke, eller lite. De oppdages ofte tilfeldig.
  • Brystsmerter.
  • Hvis utposningen trykker mot spiserøret, får du ubehag når mat glir ned i magen.
  • Hvis utposningen trykker mot nerven som går til stemmebåndet, kan du bli hes.

Hvis aneurismet sprekker

I verste fall oppdages aneurismet først i det det sprekker (rumperer) og vil da gi akutte smerter i enten bryst eller mage, avhengig av lokalisasjon og man vil kunne gå inn i et blødningssjokk hvor man blir kaldsvett, uvel, blek og mister bevisstheten. Risikoen for at et aneurisme skal sprekke, øker med diameter.

Undersøkelse

Hvis det er mistanke om utposning på hovedpulsåren i brystkassen, blir du undersøkt med røntgenbilder av området.

Operasjon?

Utposningen blir vurdert av en kirurg som avgjør om den trenger operasjon eller ei.

Revisjon 14.11.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring