Arterielt leggsår

Arterielle leggsår oppstår når blodtilførselen i bena er for dårlig. Slike sår er som regel smertefulle og dersom de ikke behandles kan de i verste fall føre til koldbrann og amputasjon.

SYMPTOMER: Arterielle leggsår er ofte dype og smertefulle sår med skarpe kanter. Vanligst i ankel og fot. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SYMPTOMER: Arterielle leggsår er ofte dype og smertefulle sår med skarpe kanter. Vanligst i ankel og fot. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leggsår kan være både arterielt eller venøst. Denne saken handler om arterielle leggsår. Den latinske diagnosen for leggsår er ulcus cruris.

Årsak

Arterielle leggsår oppstår dersom arteriene (pulsårene) i beina er trange på grunn av aterosklerose (åreforkalkning) (1). Da blir blodforsyningen til musklene, underhuden og huden dårlig, og vevene får for lite tilførsel av oksygen (surstoff) og næring.

Forekomst

I motsetning til venøse leggsår oppstår arterielle leggsår hyppigst hos menn (3).

Symptomer

  • Sykdomstegn er et dypt og smertefullt sår med skarpe kanter. Det kan se ut som det er stanset ut av huden (1).
  • Arterielle leggsår oppstår gjerne nedenfor ankelen (1) (3), på fotryggen og over tærne (3).
  • Smertene blir verre når beinet holdes høyt, og lindres når det får henge ned (1) (3).
  • Føttene er som regel kalde og kan ha en blåaktig misfarging (3). Det kan være vanskelig for en lege å kjenne pulsen på føttene (3).

Behandling

Lege bør kontaktes. Behandlingen består i å fjerne dødt vev dersom det foreligger, bekjempe og forebygge bakterieinfeksjon, samt stimulere et rent sår til å gro. Såret skal behandles tørt (3). Irritasjon av såret bør unngås (2) (3).

For å få et godt resultat trenges det ofte tett samarbeid med lege og sykepleier. Komprimerende bandasje eller strømpe brukes ikke. Det vil bare forverre blodsirkulasjonen. For å hindre videre utvikling av åreforkalkningen bør du slutte å røyke (1).

Beskytt kroppsområdet såret ligger i fra kulde og nedkjøling (2).

God fothygiene er viktig for å forebygge komplikasjoner, for eksempel infeksjoner (1).

Du bør også drive med gangtrening (1). Da kan nye blodårer i beina dannes, slik at blodforsyningen blir bedre.

Operasjon i pulsårene i beina kan noen ganger være aktuelt (3).

Denne saker er i sin helhet revidert av lege Friedrieke Rieger. Opprinnelig skrevet av ukjent forfatter 01.01.2000.

Kilder: (1) lvh.no (2) helsebiblioteket.no (3) legemiddelhandboka.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring