Blodtrykk – hva er normalt?

Høyt eller lavt blodtrykk gir ofte ingen symptomer eller plager, men kan likevel være farlig for helsa. Sjekk hva som er normalt blodtrykk ved ulike aldre.

BLODTRYKKET VARIERER I LØPET AV DAGEN: Blodtrykket faller når du slapper av, og det er lavest når du sover. Foto: Scanpix
BLODTRYKKET VARIERER I LØPET AV DAGEN: Blodtrykket faller når du slapper av, og det er lavest når du sover. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Blodtrykket er det trykket som blodet utøver mot veggen i blodkarene. Når legen sjekker blodtrykket ditt, er det trykket i pulsårene som måles. Men hva regnes egentlig som normale verdier?

Hva er normalt og høyt blodtrykk?

Grensene for normalt blodtrykk er gjenstand for kontinuerlige diskusjoner. I Norge setter helsemyndighetene grensen for høyt blodtrykk ved 140/90 mmHg. Høyt blodtrykk kalles hypertensjon på det medisinske fagspråket.

Grad overtrykk undertrykk
Ideelt blodtrykk< 120< 80
Normalt blodtrykk< 130< 85
Høyt normalt blodtrykk130 – 13985 – 89
Mild hypertensjon140 – 15990 – 99
Moderat hypertensjon160 – 179100 – 109
Alvorlig hypertensjon> 180< 110

Kilde: Helsedirektoratet: Hjerterisiko

Overtrykk og undertrykk

Tallene er uttrykk for trykket i blodårene rett etter et pulsslag (det høyeste tallet) og rett før det neste pulsslaget (det laveste tallet).

Blodtrykk og alder

Blodtrykk øker med alderen. Høyt blodtrykk er arvelig.

Alder Gjennomnitt blodtrykk kvinner Gjennomsnitt blodtrykk menn
20-29120/70135/72
30-39120/73130/77
40-49128/78135/83
50-59138/82140/86
60-69149/84149/87
70-79160/85154/86
80-89165/86156/84

Kilde: Fhi.no, Basert på Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag 1995–97.

Før 60-årsalderen har kvinner lavere overtrykk enn menn, senere er forholdet omvendt.

Varierer gjennom dagen

Blodtrykket varierer gjennom dagen. Det er helt normalt at blodtrykket svinger kraftig gjennom dagen avhengig av aktivitet. Blodtrykket faller når du slapper av, og det er lavest når du sover. Blodtrykket skal måles når du er i ro og er avslappet, for at resultatet skal bli riktig.

Høyt blodtrykk er et alvorlig helseproblem som kan forårsake hjerteinfarkt, slag og nyreproblemer. Video: Lommelegen/Elisabeth Lofthus Vis mer

Symptomer på høyt blodtrykk

Du kan ha høyt blodtrykk i flere år uten å merke noe til det, andre kan ha hodepine, tretthet, neseblødning og andre symptomer.

Les mer om symptomer på høyt blodtrykk

Hvem bør måle blodtrykket sitt?

Leger måler blodtrykk ved svært mange ulike sykdomstilstander fordi det sammen med puls sier noe om sirkulasjonen til pasienten. Friske personer uten spesiell risiko trenger ikke måle blodtrykk, men hvis du er overvektig, røyker eller har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom bør blodtrykket sjekkes.

Under graviditet måles blodtrykket jevnlig av jordmor eller lege, siden forhøyet blodtrykk kan være et tegn på svangerskapsforgiftning.

INGEN SYMPTOMER: Det er ingen som merker at de har høyt blodtrykk, da det ikke gir noen symptomer eller plager. Det kan lure mange. Foto: Scanpix
INGEN SYMPTOMER: Det er ingen som merker at de har høyt blodtrykk, da det ikke gir noen symptomer eller plager. Det kan lure mange. Foto: Scanpix Vis mer

Undersøke blodtrykk

Leger, sykepleiere og evt. andre helsefagarbeidere har opplæring i hvordan de skal måle blodtrykket ditt, og de vet også at det er mange faktorer som påvirker blodtrykket. Hvis blodtrykket ditt er for høyt, kan det være aktuelt med flere undersøkelser. Retningslinjer fra Helsedirektoratet anbefaler 24 timers ambulatorisk blodtrykksmåling, altså at blodtrykket måles gjentatte ganger i et døgn, for utredning av høyt blodtrykk.

Utbredelse

Høyt blodtrykk er et av de største helseproblemene i den vestlige verden. Cirka 10 prosent av den voksne befolkningen i Norge har en behandlingstrengende høyt blodtrykk.

LES OGSÅ: Høy puls

Risiko

Årsakssammenhengen til høyt blodtrykk er sammensatt og til dels uavklart. Men noe vet vi at har negativ innvirkning på blodtrykket, ifølge Helsebiblioteket:

 • Risikoen for høyt blodtrykk øker med alderen
 • Arvelig disposisjon, hvis nære familiemedlemmer har høyt blodtrykk
 • Blodtrykk kan økes under graviditet.
 • Overvekt eller fedme
 • Hvis du er inaktiv og ikke trener
 • Røyking
 • Alkohol: De som drikker mer enn moderate mengder med alkohol
 • De som spiser usunt
 • De som lever et stressende liv

Kan det være andre årsaker?

Mer sjeldent kan høyt blodtrykk være forårsaket av en annen sykdom. Dette kaller vi sekundær hypertensjon. Man må da få behandling for den underliggende tilstand, for å senke blodtrykket.

Behandling

Hvis du har høyt blodtrykk er behandlingsmålet å få blodtrykket ditt under 140 (overtrykket).

Du kan påvirke blodtrykket gjennom livsstilen din, som å spise sunt og være aktiv, slutte å røyke og redusere alkoholinntak. Hvis du har høyt blodtrykk bør du derfor redusere saltinntaket.

Hvis blodtrykket er over 160 mener Legemiddelverket at blodtrykksbehandling er obligatorisk. Alle som får blodtrykkssenkende medisiner skal bli fulgt opp av legen.

– Har du fått høyt blodtrykk, har du det for resten av livet. Det betyr at du må gå på blodtrykksmedisiner resten av livet, har Steinar Madsen, fagdirektør i Legemiddelverket, tidligere uttalt til Lommelegen.no.

Lavt blodtrykk

Høyt blodtrykk forekommer oftere enn lavt blodtrykk. For dem som rammes av lavt blodtrykk, er det et problem som det ofte ikke finnes noen god behandling for.

Lavt blodtrykk er ikke en sykdom på samme måte som høyt blodtrykk, men noen kan være plaget med episoder med blodtrykksfall. Det kan i noen tilfeller føre til besvimelse fordi hjernen ikke får tilstrekkelig med oksygen.

Hun forteller at det er litt individuelt hvor godt folk tåler lavt blodtrykk.

Hva regnes som lavt blodtrykk? Symptomene kan være svimmelhet og hodepine. Vis mer

Symptomer på lavt blodtrykk

 • Svimmelhet etter å ha reist seg
 • Økt risiko for fall
 • Lavt blodtrykk være med eller uten symptomer

Tilstanden «stillingsbetinget lavt blodtrykk» betyr at blodtrykket går ned når du reiser deg fra liggende eller sittende til stående stilling. Dette forekommer i alle aldre, men opptrer hyppigere blant eldre, spesielt personer som er sykelige eller svakelige.

Det er høyt blodtrykk som kan gi økt risiko for sykdommer, og ikke lavt blodtrykk, ifølge allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege, Brynjulf Barexstein.

Årsaker til lavt blodtrykk

Det finnes flere ulike årsaker som kan føre til lavt blodtrykk. Lavt blodtrykk kan noen ganger være helt uproblematisk mens den i andre tilfeller kan tyde på bakenforliggende alvorlig eller livstruende sykdom. En vanlige bivirkning av blodtrykkssenkende medisiner hos eldre pasienter er at blodtrykket kan bli for lavt.

Lavt blodtrykk opptrer også i forbindelse med sykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Ved alvorlige blødninger faller blodtrykket raskt og det kan oppstå sjokk.

LEGEMIDDELVERKET: Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Foto: ROND SOLBERG/VG/SCANPIX
LEGEMIDDELVERKET: Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Foto: ROND SOLBERG/VG/SCANPIX Vis mer

– Ofte er blodtrykket høyere hos legen enn hjemme. Når de er avslappet synker blodtrykket. Dermed er det en del eldre som kan få for lavt blodtrykk og føle seg svimete og ustø, forteller Steinar Madsen i Legemiddelverket, til Lommelegen.no.

Hans råd til norske leger er at alle personer over 70 år bør få målt blodtrykket sitt stående etter å ha stått i tre minutter.

LES OGSÅ: Hva er CRP og hvor høy kan den bli?

Flere grunner til lavt blodtrykk

Fire vanlige årsaker til lavt blodtrykk kan være:

 • Dehydrering hvis man har drukket for lite, og er uttørket. Dette kan skje ved for eksempel sterk varme, oppkast eller diaré.
 • Det kan også skje hvis man reiser seg brått. Da kalles det ortostatisk blodtrykksfall.
 • Et annet eksempel er hvis du besvimer når du ser blod eller får sprøyte, dette kalles vasovagal reaksjon.
 • Lavt blodtrykk er generelt en vanlig bivirkning av mange medikamenter.

Andre forbigående årsaker til lavt blodtrykk kan skyldes:

 • Sterk varme (svimmelhet når du reiser deg raskt opp i varme omgivelser, som i Syden, eller etter en varm dusj)
 • Etter tunge tak og løft eller hard styrketrening (mindre blod til hjernen kan utløse svimmelhet)
 • Etter større alkoholinntak (Mange kan merke svimmelheten når de reiser seg opp de første timene neste dag etter en livlig fest)
 • Etter et stort måltid (Mye blod strømmer til magen for å frakte vekk næringsstoffer som tas opp i blodet og kan utløse stillingsbetinget svimmelhet)
 • Feber (Kan utløse svimmelhet når du reiser deg opp)

LES OGSÅ: Arterosklerose – åreforkalkning

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring