Når bør man måle blodtrykket 24 timer hjemme?

Hvis legen er i tvil om du har høyt blodtrykk, kan en døgnblodtrykksmåling være en effektiv måte å undersøke det på.

BLODTRYKKSMÅLING: En 24-timers blodtrykksmåling måler blodtrykk og puls regelmessig gjennom 24 timer. Foto: Foryoui3 / Shutterstock / NTB
BLODTRYKKSMÅLING: En 24-timers blodtrykksmåling måler blodtrykk og puls regelmessig gjennom 24 timer. Foto: Foryoui3 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis legen er usikker på om du har for høyt blodtrykk, kan det være du blir henvist til en døgnblodtrykksmåling. Formålet er å måle blodtrykket i vante omgivelser gjennom en helt vanlig dag og natt. På denne måten kan legen se om du har for høyt blodtrykk ved flere målinger gjennom døgnet, og undersøke gjennomsnittsblodtrykket ditt, og blodtrykket ditt ved fysisk aktivitet. Hvis blodtrykket er for høyt kan man også se om det er litt, moderat eller alvorlig forhøyet.

På bakgrunn av 24-timers målingen kan legen beslutte om det er relevant med blodtrykkssenkende medisin.

LES OGSÅ: Hva er normalt blodtrykk?

«Hvitfrakksyndromet»

Noen pasienter opplever høyt blodtrykk når de er hos legen, selv om de til hverdag har helt normalt blodtrykk. Det kalles for «White Coat Effect», og er et kjent fenomen. Selv om blodtrykket er høyt hos legen, er det ikke sikkert du har for høyt blodtrykk hjemme, og det er dette legen ønsker å undersøke når du henvises til en 24-timers blodtrykksmåling.

I siste ende er det legen som beslutter om det er nødvendig med en døgnblodtrykksmåling. Det er bare nødvendig hvis legen er i tvil om du reelt har høyt blodtrykk.

Hvordan måler du døgnblodtrykket?

Ved en 24-timers måling av blodtrykket bruker du et lite bærbart apparat som automatisk måler blodtrykket ditt gjennom døgnet. Ofte vil den måle blodtrykket hver halve eller hele time. Apparatet likner en gammeldags walkman, og bæres i et belte omkring magen. Det er forbundet til en vanlig blodtrykksmansjett som settes omkring din ene arm.

Du får beskjed om hvor du skal møte opp. Etter at resultatene er kikket på, får du beskjed om resultatene. Heretter vil legen din snakke med deg om du har bruk for å starte på blodtrykkssenkende medisin, eller justere dosis hvis du allerede får medisin.

Høyt blodtrykk er et alvorlig helseproblem som kan forårsake hjerteinfarkt, slag og nyreproblemer. Video: Lommelegen.no Vis mer

Slik forbereder du deg

En døgnblodtrykksmåling krever ingen spesifikke forberedelser. Det kan være en god idé å ta en løstsittende trøye på, så det er lett å feste mansjetten omkring overarmen din. Det er en fordel hvis du har på et vanlig buksebelte som utstyret kan festes på.

Når du har blodtrykksmåleren på er det viktig at du lever helt normalt, og gjør ting som du pleier. Du får et aktivitetsskjema hvor du skal fylle inn hva du gjør i løpet av døgnet, slik at legen kan se på blodtrykket i forhold til om du er fysisk aktiv eller ikke.

Du skal også ta din daglige medisin som du pleier, med mindre legen ditt har gitt en annen beskjed. Det gjelder også om du får blodtrykkssenkende medisin. Du kan ikke dusje eller bade mens apparater er påsatt.

Er undersøkelsen farlig?

Nei, undersøkelsen er ikke farlig. Det er ingen bivirkninger eller komplikasjoner forbundet til undersøkelsen. Noen synes det er litt ubehagelig i armen når blodtrykket blir tatt, men det gjør som utgangspunkt ikke vondt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring