Symptomer på høyt blodtrykk

Mildt forhøyet blodtrykk gir vanligvis ingen symptomer. Men dette er tegnene på at blodtrykket er moderat eller alvorlig høyt.

BLODTRYKK: Manuell måling av blodtrykk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BLODTRYKK: Manuell måling av blodtrykk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin, deler høyt blodtrykk (hypertensjon) inn i mild, moderat og alvorlig forhøyet.

Mild hypertensjon ligger på 140-159, moderat på 160 -179, og alvorlig hypertensjon er blodtrykk høyere enn 180-120. Det første tallet er overtrykket, og det siste undertrykket. Begge tallene har like stor betydning om de er forhøyede.

- Hypertensjon er ingen sykdom i seg selv, men en risikofaktor for sykdom og hendelser. Hvis man har andre sykdommer, som for eksempel diabetes er det andre verdier for hvor lavt blodtrykket skal senkes om man har startet med medisiner, forklarer Tangen.

Høyt blodtrykk er et alvorlig helseproblem som kan forårsake hjerteinfarkt, slag og nyreproblemer. Video: Lommelegen.no Vis mer

Symptomer

Ifølge allmennlegen gir mild hypertensjon vanligvis ingen symptomer. Ved moderat hypertensjon kan man oppleve hodepine, svimmelhet eller brystsmerter ved anstrengelse. Er man aktiv kan man oppleve hjertebank eller tungpust.

- Legen kan også finne tegn til for høyt blodtrykk over tid ved utslag på urinprøver, endring av elektrolyttverdier i blodprøver, tegn til nyresvikt, eller bilyd når legen lytter på hjertet, utdyper hun.

Alvorlig høyt blodtrykk

Ifølge UptoDate kan alvorlig forhøyet blodtrykk (høyere enn 180/120) også kalt malign hypertensjon, gi følgende symptomer avhengig av hvilket organ(er) som blir påvirket:

 • Uskarpt syn eller andre synsforandringer.
 • Hodepine.
 • Kvalme eller oppkast.
 • Forvirring.
 • Besvimelse eller kramper som kan gjøre at folk beveger eller oppfører seg rart.
 • Svakhet eller nummenhet på en side av kroppen, eller i en arm eller et bein.
 • Problemer med å snakke eller puste.
 • Brystsmerter.
 • Smerte i øvre del av ryggen mellom skuldrene.
 • Blodig eller brun urin.
 • Smerter i nedre del av ryggen eller på en side av kroppen.

Opplever du noen av disse symptomene bør du kontakte lege, spesielt hvis du vet at du har høyt blodtrykk.

Malign hypertensjon kan også gi skade på flere av kroppens organer:

 • Øyne: Blødning på baksiden av øyet, eller hevelse i nerven mellom øyet og hjernen.
 • Hjerne: Hevelse, blødning eller slag.
 • Nyrer: Svært høyt blodtrykk kan gi nyresvikt.
 • Hjerte: Hjerteinfarkt eller hjertesvikt.

Risikofaktorer

Allmennlegen forteller at hvor skadelig hypertensjon er avhenger også av andre risikofaktorer. Blant annet tidligere hjerte-kar sykdommer, alder, røyking, genetisk disposisjon, kolesterolverdier, kjønn og vekt.

- Dette kan fastlegen, og vi bruker risikokalkulatorer for å finne hvilke pasienter som har behov for tiltak eller medikamentell behandling. Det komplisert å si noe eksakt om når blodtrykk skal behandles. Det avhenger av en totalvurdering, sier hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring