Vanskelig å behandle lavt blodtrykk

Er du rammet av lavt blodtrykk er det få behandlingsmuligheter, men det finnes en rekke forhåndsregler du kan ta for å gjøre plagene mindre.

LAVT BLODTRYKK: Symptomene kan være svimmelhet og hodepine. Lavt blodtrykk er ikke nødvendigvis problematisk. Video: Lommelegen. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Blodtrykket varierer både fra person til person, og hos samme person fra tid til annen. Mens mange strever med for høyt blodtrykk, befinner en del seg på andre enden av skalaen. Heldigvis er lavt blodtrykk er på langt nær et så stort problem som høyt blodtrykk, men det kan likefullt være plagsomt for dem som er rammet.

– Noen mennesker har lavt blodtrykk fra naturens side. Det er helt ufarlig, og hvis man ikke har plager er det heller ikke noe å bekymre seg for, sier helsesøster Rose Lyngra i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Svimmel når du reiser deg?

Store medisinske leksikon opplyser at det er nærmest normalt med et lite tilløp til svimmelhet hvis man reiser seg fort. Noen ganger kan slik svimmelhet være så markert at det kan være vanskelig å stå oppreist. Dette kalles ortostatisk hypotensjon og kan være en plagsom, men ufarlig tilstand. De som er plaget av dette, har gjerne lavere blodtrykk enn normalt også ellers. De lever snarere lenger enn kortere enn normalt.

LES OGSÅ: Blodtrykksmedisiner

Liten grunn til bekymring

Lavt blodtrykk er derfor ikke i seg selv noe å bekymre seg for, mener Lyngra.

– Men siden det kan føre til svimmelhet og ørhet, kan noen kan svime av og falle og slå seg.

Dersom man ikke opplever noe av dette, er det som oftest ingen grunn til å bekymre seg over.

HELSESØSTER: Rose Lyngra Foto: Privat
HELSESØSTER: Rose Lyngra Foto: Privat Vis mer– Sjeldnere årsaker til lavt blodtrykk kan imidlertid være noen typer hjertesykdommer som hjerteinfarkt, langsomme eller hurtige rytmeforstyrrelser. Lav blodmengde og dårlig væskebalanse - for eksempel uttørking, dårlig ernæring, blødninger eller nyresykdom - slik at det pumpes for lite blod rundt i kretsløpet.

LES OGSÅ: Hva er egentlig blodtrykket?

- Ta dine forholdsregler

Ved medikamentell behandling av for høyt blodtrykk(hypertensjon) kan forbigående lavt blodtrykk (hypotensjon) være en bivirkning, ifølge Store medisinske leksikon.

Hva bør man gjøre om man mistenker lavt blodtrykk?

– Lavt blodtrykk er vanskelig å behandle. Man må ta forholdsregler selv, sier Lyngra.

– Drikk tilstrekkelig, og sørg for god væskebalanse. Unngå væsker som virker vanndrivende som kaffe, te og alkohol. Dette er viktig i perioder hvor du taper mye væske, som under menstruasjon, har diaré er utsatt for høy varme eller lignende.

Kostholdet kan også ha stor betydning.

LES OGSÅ: Blodtrykk - hva er normalt?

HOPP OVER KAFFEN: Er du plaget av lavt blodtrykk bør du unngå væsker som virker vanndrivende som kaffe, te og alkohol. Foto: Bon Appetit/Rynio
HOPP OVER KAFFEN: Er du plaget av lavt blodtrykk bør du unngå væsker som virker vanndrivende som kaffe, te og alkohol. Foto: Bon Appetit/Rynio Vis mer

– Spis regelmessig og hvis du har for lite salt i kosten, kan dette bidra til lavere blodtrykk. Noen anbefaler å øke saltinntaket, for eksempel gjennom å spise mer lakris, men dette bør kun gjøres i samråd med lege. Likeledes kan man snakke med legen om eventuell bruk av kompresjonsstrømper, sier hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring