Tolkning av ulike typer brystsmerter

Mange med brystsmerter er bekymret for hjerteinfarkt, men brystsmerter kan også ha mange andre årsaker.

BEKYMRET FOR BRYSTSMERTER: Hvis du er plaget med brystsmerter vil legen stille deg en rekke spørsmål for å vurdere behovet for videre undersøkelser. Foto: NTB / Shutterstock.
BEKYMRET FOR BRYSTSMERTER: Hvis du er plaget med brystsmerter vil legen stille deg en rekke spørsmål for å vurdere behovet for videre undersøkelser. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved brystsmerter vil legen stille en rekke spørsmål for å avdekke alvorlighetsgrad og sannsynlig årsak. I denne saken vil tegnene på brystsmerter avdekkes og deretter følger to pasienteksempler.

Les også: Brystsmerter - hva kan årsaken være?

Spørsmålene legen stiller

Her er de viktigste spørsmålene for å avdekke hjertesmerte:

 • Akkurat hvor sitter smertene?
 • Er smertende klemmende, trykkende, stikkende eller sviende?
 • Er smertene der hele tiden, eller kommer og går de?
 • I hvilke situasjoner oppstår smertene?
 • Hvor lenge varer de hver gang?
 • Er det noe som lindrer dem?
 • Utløses og lindres smertene av de samme faktorene hver gang eller finnes det ikke noe klart mønster?
 • Har du dårligere fysisk yteevne nå enn tidligere?
 • Blir du oftere tungpustet under aktivitet?
 • Har du følt ujevn puls eller hjertebank?
 • Kan du ligge flatt om natten eller utløser dette tungpust?
 • Er det mye hjertesykdom i familien?
 • Har du tidligere fått påvist høyt blodtrykk eller høyt kolesterol? Bruker du medisiner for dette og har du vært på kontroll?
 • Røyker du?

Svar på spørsmål som dette kan gi en pekepinn på hva smertene skyldes. Dette kan være vanskelig å vurdere på egen hånd. Snakk med legen din.

Les også: Hyperlipidemi: Høyt kolesterol

Smertelokalisasjon

Smerter midt inne i brystkassa er typisk for hjertesykdom. Smertene kan også ha utstråling til en arm eller til kjeve. Sentrale brystsmerter betyr likevel ikke at hjerte er en sikker årsak. Slike smerter kan også være tegn på blodpropp i lungen, utposning på øvre del av hovedpulsåren, sår i spiserøret, galleveislidelser eller reflukssykdom («halsbrann»).

Smerter andre steder i brystkassa kan også skyldes hjertesykdom, men andre årsaker er vanligere. Smerter like under venstre brystvorte er ikke typisk for hjertesykdom, heller ikke smerter som flytter seg rundt i brystkassa.

Smertetype

 • Klemmende, trykkende eller snørende brystsmerter er typisk for hjertesykdom, men forekommer også ved sår i spiserøret, og ved angst.
 • Skarp, stikkende smerte kan skyldes betennelse i lungesekken (pleuritt) eller betennelse i hjerteposen (perikarditt) Ved slike betennelser er det typisk at smerten blir verre når pusten trekkes dypt inn.
 • Langvarig, intens smerte er typisk for hjerteinfarkt.
 • Dump eller sviende smerte kan blant annet skyldes sår i spiserøret og sykdom i galleveiene eller i ryggen.
Kardiolog Wasim Zahid svarer på spørsmål fra en ung mann som opplever stikkende smerter i brystet ved trening. Hva kan årsaken være? Er det alvorlig? Og er det risiko for hjertestans? Vis mer

Smerteutstråling

Utstråling til skuldre, armer, hals eller kjeve er typisk for hjertesykdom. Kan også skyldes sykdom i hovedpulsåren, spiserøret eller galleveiene. Utstråling til øvre del av magen kan skyldes hjertesykdom, men forekommer oftere ved sår i spiserøret, magesår, spiserørsbrokk og bukspyttkjertelbetennelse. Utstråling til rygg kan skyldes hjertesykdom. Kan også skyldes utposning på hovedpulsåren og bukspyttkjertelbetennelse.

Smertevarighet

 • Sekunder: Taler mot hjertesykdom.
 • Under 10-15 minutter. Typisk for hjertekrampe (angina pectoris)
 • Over 15-20 minutter. Ustabil hjertekrampe eller hjerteinfarkt.

Forhold som forverrer smerten

Stress kan forverre smerter som skyldes hjertesykdom og som skyldes angst. Fysisk anstrengelse kan forverre smerter som skyldes hjertesykdom, men også smerter som sitter i musklene. Mat og drikke kan forverre smerter som skyldes sår i spiserøret og magesår. Store måltider kan forverre smerter som kommer fra hjertet. Liggende stilling kan forverre smerter som skyldes magesår og sår i spiserøret. Trykk mot, eller berøring av, den delen av brystkassa som gjør vondt kan forverre smerter som kommer fra muskler eller ribbein i brystveggen.

SMERTER NÅR SOM HELST: Ola kan få plagsomme smerter på forskjellige steder og helt uavhengig av hva han holder på med. Foto: NTB / Shutterstock.
SMERTER NÅR SOM HELST: Ola kan få plagsomme smerter på forskjellige steder og helt uavhengig av hva han holder på med. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Forhold som lindrer smerten

Hvile lindrer smerter som skyldes hjertekrampe! Tablett eller spray med nitroglyserin lindrer særlig smerter som skyldes hjertekrampe, men kan også bedre andre typer smerter, for eksempel smerter som skyldes gallestein. Syrenøytralisernde medikamenter lindrer smerter som skyldes sår i spiserøret og magesår.

Pasienthistorie: Ola er redd for infarkt

Ola er en 35 år gammel mann som kommer til legen på grunn av brystsmerter. Han er bekymret for hjerteinfarkt. I løpet av samtalen avdekket legen følgende informasjon:

Ola har hatt sterke stikkende smerter på ulike steder i brystet og i magen i 2 måneder. Smertene kan komme når som helst og det er ikke noe spesielt som utløser disse. Han får ikke oftere smerter på trening eller når han er fysisk aktiv. Smertene varer ikke så lenge. Han har hatt noe hjertebank.

Ola er blitt særlig bekymret for hjerteinfarkt i det siste, da hans onkel nylig døde av hjertesykdom 78 år gammel. Ola har kanskje vært mer sliten i det siste, men klarer fortsatt de samme fysiske utfordringene som tidligere. Ola har fra tidligere litt høyt blodtrykk, men er godt medisinert for dette og har vært på jevnlig kontroll. Han røyker ikke og har ingen andre symptomer eller plager.

Det er svært liten sannsynlighet for at Ola har alvorlig hjertesykdom.

Forklaring: Risikoen for at Ola i utgangspunktet skal ha hjertesykdom er lav. Dette fordi han er ung, ikke-røyker, har en mild form for høyt blodtrykk som han kontrollerer og han har ingen arvelig belastning. Tegn på arvelig belastning er hjertesykdom hos nær familie i ung alder. En onkel er ikke en førstegradsslektning (foreldre, søsken eller barn) og 78 er ikke en unormalt-ung alder for alvorlig hjertesykdom. Symptomene til Ola gir lav mistanke om hjertesykdom. Smertene henger ikke sammen med aktivitet og de flyter seg fra sted til sted.

Les også: Seks helseskader forårsaket av røyking

SMERTER PÅ TUR: Knut klarer ikke lenger gå tur sammen med sin kone. Brystsmertene kommer med en gang de møter motbakke. Foto: NTB / Shutterstock.
SMERTER PÅ TUR: Knut klarer ikke lenger gå tur sammen med sin kone. Brystsmertene kommer med en gang de møter motbakke. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Pasienthistorie: Knut er endelig hos legen

Knut er en 62 år gammel mann som kommer til legen på grunn av mas fra sin kone. I løpet av samtalen avdekket legen følgende informasjon:

Knut har hatt trykkende brystsmerter midt i brystet i et halvt år. Smertene kommer når han går tur, særlig hvis han går i motbakke. De kan også kommer når han måker snø eller rydder i garasjen. De er ofte så sterke at han må sette seg ned, da går smertene raskt over. På grunn av plagene klarer han ikke lenger holde følge med kona når de går tur, hun har derfor mast på han om å gå til legen. Selv tenker han det kun er alderen som har tatt han igjen. I det siste kan brystsmertene også komme når han sitter stille i sofaen, et par ganger har han vurdert å ringe 113, men så har det godt over av seg selv. Knut ble for 15 år siden anbefalt medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol, men kom aldri ordentlig i gang med disse på grunn av plagsomme bivirkninger. Knut er røyker og har vært det i over 40 år.

Det er svært høy sannsynlighet for at Knut har alvorlig hjertesykdom.

Forklaring: Risikoen for at knut i utgangspunktet skal ha hjertesykdom er høy. Dette fordi han er voksen av alder, røyker og har ukontrollert høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Det er også svært bekymringsverdig at han ikke tidligere ringte 113 på tross av brystsmerter. Symptomene til knut gir høy mistanke om hjertesykdom. Smertene har vært sentralt i brystet og hatt tydelig sammenheng med fysisk aktivitet. At smertene nå nylig også kan komme i hvile kan tyde på at sykdommen nå er blitt mer alvorlig og rask behandling er nødvendig. At Knut i løpet av kort tid ikke lenger kan gå tur er et klart tegn på sykdom.

Les også: Sju ting du kan gjøre for å forebygge hjertesykdom

Kilder:

Opprinnelig skrevet av lege Cecilie Arentz-Hansen og lege Kåre Moen, publisert 10.05.05. Oppdatert og utvidet av legestudent med lisens Brage Ulvmoen, 16.04.19.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring