Hva er normal puls?

Pulsen vår kan si noe om hva slags form vi er i, men hva som er normalt, vil variere veldig. Endringer i puls kan være helt ufarlig, men det kan også være et tegn på sykdom.

RIKTIG PULS? Ikke alle pulsklokker er like nøyaktige. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RIKTIG PULS? Ikke alle pulsklokker er like nøyaktige. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er puls?

Puls er det man kjenner over en pulserende arterie (pulsåre) som følge av hjertets slag. Puls brukes ofte i betydningen pulsfrekvens eller hjertefrekvens, og måles i antall slag per minutt.

Hvilepuls

Hvilepuls er antall hjerteslag i minuttet, som måles mens du er våken og i hvile. Ifølge amerikanske helsemyndigheter (1) er dette normale referanser for hvilepuls for ulik alder:

Normal hvilepuls for ulike aldre

Alder Normal puls
Opp til 1 måned70 - 190
1 - 11 måneder80 - 160
Fra 1 til 2 år80 - 130
Fra 3 til 4 år80 - 120
Fa 5 til 6 år75 - 115
Fra 7 til 9 år70 - 110
Over 10 år og voksne60 - 100
Godt trente voksne40 - 60

Kilde: Medlineplus.gov

Hva påvirker pulsen?

Når du måler pulsen din må du være klar over at det er mange faktorer som kan innvirke på pulsen.

 • Alder
 • Hvor god form du er i og aktivitetsnivå
 • Røyking
 • Lufttemperatur
 • Kroppsposisjon.
 • Følelser. Stress, nervøsitet, angst og «ekstraordinær glede» kan øke pulsen.
 • Kroppsstørrelse. Fedme kan gjøre pulsen din høyere, men ikke over 100.
 • Medisiner. For eksempel kan betablokkere senke pulsen, mens medisiner for noen stoffskiftesykdommer kan øke pulsen.
  (2, 5)

Døgnvariasjon

Hjertefrekvensen er lav på natten og høy på dagen.

Les mer: Dette er normal hvilepuls når du sover

Pulsen er høyest ved fysisk aktivitet. Sykdom kan også innvirke på pulsen. Se mer info om dette lenger ned.

SLIK MÅLER DU PULSEN: Press to fingre på håndleddet, nedenfor tommel. Tell pulslag i ett minutt. Foto: NTB Scanpix
SLIK MÅLER DU PULSEN: Press to fingre på håndleddet, nedenfor tommel. Tell pulslag i ett minutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Måle puls

Du kan selv måle pulsen din, de fleste får det til etter litt trening. Disse stedene er det lettest å måle puls:

 • Håndleddet, plasser to fingre langt ut på tommelsiden, som vist på illustrasjonen nedenfor.
 • På innsiden av albuen
 • Halsen, på den ene siden av luftrøret, under kjevebenet

Sitt i en god hvileposisjon. Hvis du nettopp har gått eller vært aktiv må du vente en stund før du måler. Samle pekefinger og langfinger og bruk disse to for å kjenne etter puls. Det kan hende du må flytte fingrene flere ganger, og prøve ulik grad av trykk, før du finner pulsen. Ha en stoppeklokke, eller klokke med sekundviser tilgjengelig. (3) Mest nøyaktig måling gjøres ved telling i et helt minutt, men du kan også måle i 30 sekunder og gange antall pulsslag med 2, eventuelt 20 sekunder ganger 3.

Helsepersonell som er godt trent i å måle puls, kan også få mer informasjon enn slag per minutt. Man kan for eksempel kjenne om pulsen er rytmisk, og om det er bløt, eller hard.

Makspuls

Makspulsen er det høyeste antall slag hjertet ditt klarer å slå i løpet av ett minutt. (4) Makspulsen er stabil og synkende med alder, og er ikke mulig å endre. Den vanligste metoden for å finne ut makspuls er aldersberegning. Men denne metoden er ikke helt nøyaktig.

NTNU sin beregning av Makspuls er:

Alder Makspuls
18199
20198
22197
24196
26194
28193
30192
32191
34189
36188
38187
40185
42184
44183
46182
48180
50179
52178
54176
56175
58174
60173
62171
64170
66169
68167
70166
72165
74164
76162
78161
80160
82159
84157
86156

Kilde: Ntnu

– Laveste normale hjertefrekvens hos voksne mennesker varierer svært mye. Et individs maksimale hjertefrekvens er en iboende og ikke trenbar egenskap. Den faller gradvis med alderen, sier Jan Pål Loennechen, har overlege i kardiologi ved St. Olavs hospital tidligere fortalt Lommelegen.

– Skal man bruke hjertefrekvens som mål for aktivitetsnivå ved trening, bør man kjenne sin egen maksimale hjertefrekvens eller «makspuls».

For idrettsutøvere kan man ved ulike metoder måle makspuls ved belastningstester som vil gi et mer nøyaktig resultat. Å vite hva som er din makspuls kan være nyttig for å trene mest mulig effektivt ved å beregne hvilke pulssoner man bør ligge for å trene hjertet best mulig. (3)

Makspuls sier ikke noe om hva slags fysisk form du er i, men er en referanseverdi for å måle intensitet ved trening.

Fettforbrenning og puls

Hvilken puls forbrenner mest fett? Det finnes mange myter om trening og forbrenning. Les mer om dette:

Lav puls

Hvis hvilepulsen din er under 60 slag per minutt, kan det være fordi du er godt trent og hjertemuskelen kan effektivt pumpe mye blod per slag. Men for utrente kan lav puls være et tegn på at hjertet ikke fungerer slik det skal. Akkurat som høy puls er lav puls et problem med en forstyrrelse av den normale elektriske aktiviteten som styrer hjerteslagene dine.

Les mer om lav puls

Oppsøke lege?

Når bør du få en medisinsk vurdering av puls og hjerte? Oppsøk lege hvis du opplever pulsen din forandrer seg vesentlig.

Mayoclinic anbefaler at du oppsøker lege hvis:

 • Din hvilepuls konstant er over 100 slag i minuttet
 • Hvis du ikke er godt trent og har hvilepuls under 60 slag i minuttet – og spesielt hvis du opplever tegn eller symptomer som svimmelhet, besvimelse eller kortpustet. (2)
Sjekk pulsen: Det kan være lurt å følge med på pulsen. Foto: NTB Scanpix
Sjekk pulsen: Det kan være lurt å følge med på pulsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sykdommer som kan påvirke pulsen

– Veldig høy eller veldig lav hvilepuls kan være et tegn på sykdom. Det kan også komme av for eksempel en vanlig forkjølelse. Endring i puls er vanlig blant dem som har høyt eller lavt stoffskifte, har Håvard Dalen, kardiolog ved sykehuset i Levanger og St Olavs hospital, og forsker ved NTNU, tidligere fortalt Lommelegen.

Sykdommer som kan påvirke pulsen er hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, diabetes og stoffskifte. (2)

Uregelmessig puls

Kort fortalt er hjerterytmeforstyrrelser, også kalt arytmier, noe som oppstår når de elektriske impulsene i hjertet ikke fungerer slik de skal, slik at hjertet slår for fort, for sakte eller uregelmessig. (6)

Det kan oppleves som at hjertet hopper over et slag, som hjertebank eller «harehjerte» eller at hjertet rett og slett slår for sakte. Andre arytmier er det ikke sikkert at du legger merke til i det hele tatt selv.

– Det er forskjellige varianter av hjerterytmeforstyrrelser, og de fleste er godartede, men det kan oppleves som ubehagelig, har kardiologen tidligere forklart til Lommelegen.

PULSKLOKKE MED APP: Det finnes mange typer treningsklokker og smartklokker som kan måle og angi puls. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PULSKLOKKE MED APP: Det finnes mange typer treningsklokker og smartklokker som kan måle og angi puls. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Pulsklokker

Noen bruker pulsklokker og aktivitetsarmbånd for å følge med på pulsen sin, men ifølge Loennechen er det stor forskjell i kvalitet på registreringen. Stort sett er kvaliteten god nok til å måle treningsintensitet, men ikke til å påvise hjerterytmeforstyrrelser.

– Støy og dårlig kontakt er en vanlig årsak til variasjon. Dersom man systematisk ser høy hjertefrekvens samtidig med unaturlig opplevelse av hjertebank og ubehag, bør man snakke med legen om det, sier Loennechen.

Godt trente

Normal hvilepuls variere fra person til person. Generelt vil en person som er i god form, ha lavere hvilepuls enn en person som er i dårlig form.

Kardiolog og forsker: Håvard Dalen Foto: www.hnt.no
Kardiolog og forsker: Håvard Dalen Foto: www.hnt.no Vis mer

– Det er like normalt med 45 og 90 i hvilepuls. En landslagsutøver kan også ha høyere hvilepuls enn en utrent person, selv om det er noe uvanlig, sier Håvard Dalen, kardiolog ved sykehuset i Levanger og St Olavs hospital, og forsker ved NTNU.

Eldre

Når vi blir eldre er det ikke unormalt at hvilepulsen stiger litt, men ofte vil den ikke bli så mye høyere med alderen.

– Ofte blir man mer inaktiv med alderen, så hvilepulsen øker. Og makspulsen går ned; en 20-åring vil ha en forventet makspuls på cirka 200, mens en 60-åring vil ha en makspuls på rundt 160.

Men hvis du ikke er godt trent, og har puls under 60 kan det være et tegn på bradykardi – unormal lav puls. Oppsøk lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring