Lungeemboli: Blodpropp i lungen

Årsakene til lungeemboli er en løsnet blodpropp som føres til lungene med blodstrømmen.

LUNGEEMBOLI: En blodpropp i lungen kan påvises ved blodprøver og en spesiell CT-undersøkelse av lungene på sykehus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LUNGEEMBOLI: En blodpropp i lungen kan påvises ved blodprøver og en spesiell CT-undersøkelse av lungene på sykehus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En lungeemboli er en blodpropp som har løsnet fra annet sted i kroppen og ført via blodstrømmen til lungene.

Ofte kommer blodproppen fra et ben eller arm. En såkalt dyp venetrombose som løsner. Da seiler den med blodet til hjertet, inn i høyre del av hjertet og derfra ut til lungene.

Blodåren fra hjertet til lungene deler seg opp i stadig tynnere blodårer for å spre seg ut til alle deler av lungene. Til slutt blir det for trangt for blodproppen. Den setter seg fast. Det kalles lungeemboli.

BLODPROPP I LUNGEN: En lungeemboli blokkerer deler av blodløpet i lungene. Blodpropp i lungene vil medføre akutt, alvorlig pustebesvær Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
BLODPROPP I LUNGEN: En lungeemboli blokkerer deler av blodløpet i lungene. Blodpropp i lungene vil medføre akutt, alvorlig pustebesvær Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Varierende alvorlighetsgrad ved lungeemboli

Hvor alvorlig skadeomfanget blir, kommer an på størrelsen av blodproppen. Ifølge Felleskatalogen vil en stor blodpropp som blokkerer for blodets innløp i lungene kunne føre til plutselig død. En ikke så stor blodpropp vil medføre akutt, alvorlig pustebesvær, som ofte avtar i løpet av dager eller uker, men i noen tilfeller kan pustebesværet være vedvarende og bety operasjon for å fjene blodproppen.

LES OGSÅ: Tromboflebitt - overfladisk årebetennelse

Blodpropp er en betegnelse på i alle fall to ulike sykdomstilstander, hvor symptomene avhenger av hvor i karsystemet den oppstår. Allmennlege Brynjulf Barexstein og spesialist Olaf Rødevand forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Symptomer på lungeemboli

De vanligste symptomene er:

  • Smerter i brystet . Det kan kjennes ut som om du har fått et hjerteinfarkt. Smertene forverres når du puster inn dypt.
  • Vansker med å puste: Du kan plutselig ble kortpustet, og dette blir verre i aktivitet.
  • Hoste. Noen ganger kan man hoste opp blod elelr slim med blod
    (1)

Andre tegn og symptomer kan også være:

Indremedisiner Nina Bryhn forteller at svimmelhet og/eller besvimelse kan også være symptomer ved blodpropp.

SLIK DANNES EN BLODPROPP: Blodceller klebrer seg sammen, og kan gjøre blodåren trang, slik at blodstrømmen hindres. Den siste illustrasjonen viser at en del av blodproppen løsner, en emboli som kan ende opp å tette en blodåre i lungene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SLIK DANNES EN BLODPROPP: Blodceller klebrer seg sammen, og kan gjøre blodåren trang, slik at blodstrømmen hindres. Den siste illustrasjonen viser at en del av blodproppen løsner, en emboli som kan ende opp å tette en blodåre i lungene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling av lungeemboli

- Det er ikke lett å vite om noen har lungeemboli fordi det er mange sykdommer, både farlige og ufarlige, som gir samme symptomer, forteller indremedisiner og Lommelege Nina Bryhn.

Hvis noen får tungt for å puste, får plutselig vondt i brystkassen eller besvimer, må du ringe etter hjelp, uansett. Ring 113.

Indremedisineren presiserer at en person med lungeembolisme må fort på sykehus.

- Der kan han eller hun få medisiner rett i blodet, og puste inn oksygen. Oksygen framstilles i spesielle fabrikker, og leveres til sykehus og ambulanser i spesielle kolber. Fra kolben føres oksygenet gjennom en slange til en maske som pasienten puster i, eller en skumgummidott som han har i det ene neseboret. Hvis lungeembolismen er så stor at den stenger for en stor, eller den største blodåren i lungene, kan livet stå i fare. Er blodproppen mindre, hjelper det som regel med behandling.

Kilder:

1) Mayoclinic: Pulmonary embolism 2) NHS: Pulmonary embolism

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring