Supraventrikulær takykardi (SVT)

SVT betyr at rytmen i hjertets forkamre er for hurtig. SVT er den vanligste rytmeforstyrrelsen i hjertet.

SUPRAVENTRIKULÆR TAKYKARDI: Diagnosen avsløres ved EKG-undersøkelse som viser hurtig forkammerrytme i hjertet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SUPRAVENTRIKULÆR TAKYKARDI: Diagnosen avsløres ved EKG-undersøkelse som viser hurtig forkammerrytme i hjertet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

SVT omfatter flere ulike rytmeforstyrrelser; supraventrikulær takykardi, paroksystisk supraventrikulær takykardi, eller smal QRS takykardi.

Hva er Supraventrikulær takykardi (SVT)?

SVT er definert som unormal rask puls hvor forkamrene av hjertet har overtatt den elektriske styringen.

Supraventrikulær er en beskrivelse av den delen av hjertet som utgjøres av forkamrene (atriene), mens den øvrige delen av hjertet er hjertekamrene (ventriklene).

Takykardi betyr at hjertet slår raskt, pulsen er høy. En normal puls er mellom 60-100 slag i minuttet. Mer enn 100 slag regnes som en takykardi, en for rask puls. Dette skjer når elektriske impulser i hjertet ikke fungerer riktig. Ved SVT kontrolleres den raske pulsen av det elektriske systemet i hjerte over ventriklene, enten i atriene eller i det som kalles AV-knuten. (1)

LES OGSÅ: Hva er normal puls?

NORMAL HJERTERYTME: Hjerterytmen styres av hjertets elektriske system.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Norsk tekst v. Lommelegen
NORMAL HJERTERYTME: Hjerterytmen styres av hjertets elektriske system. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Norsk tekst v. Lommelegen Vis mer

Ulike typer SVT

Det finnes mange typer SVT:

  • sinustakykardi
  • atrietakykardi
  • nodal takykardi
  • atrieflimmer og atrieflutter

Parosystisk SVT (akutt anfall)

Betegnelsen paroksystisk SVT brukes om sporadisk takykardi som har en plutselig begynnelse og slutt og har en såkalt regulær ventrikkel respons i motsetning til andre typer SVT som for eksempel atrieflimmer og atrieflutter.

Dette er en vanlig arrytmi generelt i befolkningen og forekommer i så mye som 35 per 100 000 person-år. Dette er en arrytmi som kan forekomme hos opptil 1 av 2500 barn. Det er den mest vanlige arrytmien hos nyfødte og småbarn. Det skyldes ofte Wolff-Parkinson-White syndrom og bør derfor følges opp når barnet vokser opp. (2)

Årsaken til paroksystisk SVT er vanligvis det som kalles “reentry.” Dette betyr at to deler av den elektriske sysemet i i hjertet lenker seg sammen og former en anatomisk eller funksjonell krets. Denne kretsen kan bli aktivert midlertidlig eller gjentatt, og man ser da en vedvarende “reentry” takykardi. Det er også andre elektriske forhold i hjertet som kan føre til denne type arrytmi. Underliggende grunner kan være Wolff-Parkinson-White syndrom, allergi eller hostemedisiner, narkotika, røyking, alkohol og koffein. I tillegg kan visse medisiner som for eksempel digoksin i store mengder føre til PSVT.

LES OGSÅ: Unormalt lav puls

Alvorlig tilstand for nyfødte og spedbarn!
For nyfødte og spebarn kan parosystisk SVT være mer alvorlig enn hos voksne, med fare for pumpesvikt ved rask arytmi, ifølge Tidsskrift For legeforeningen.

Symptomer

Symptomene varierer med alder, hjertefrekvens, varighet og underliggende hjertesykdom.

Symptomer inkluderer hjertebank, rask puls, brystsmerter eller stramming i brystet, angst, kortpustethet. I mer alvorlige tilfeller kan man bli svimmel eller miste bevisstheten.

Differensialdiagnoser

Differensialdiagnoser inkluderer andre tilstander med rask puls (takykardier).

Oppsøke lege?

Man bør alltid oppsøke lege hvis man har en for rask puls slik at man kan ta et EKG og etablere akkurat hva slags arrytmi det dreier seg om.

Behandling

Behandling inkluderer såkalte Valsalva bevegelser hvor man for eksempel holder pusten og anstrenger seg, hoster, eller legger hodet i kaldt vann. Disse bevegelsene påvirker nervesystemet som kontrollerer pulsen og kan ofte få hjertet til å slå saktere.

Hvis PSVT ikke stanser kan man trenge et elektrisk støt eller medisiner for å konvertere aryttmien til en normal rytme. Hvis det skjer ofte at man opplever PSVT kan man også få medisiner man kan ta daglig for å forebygge dette. Hvis ingen av disse tingene fungerer kan man trenge ablasjon, hvor man går inn i hjertet med et kateter og brenner bort områdene hvor den elektriske aktiviteten som fører til PSVT oppstår.

Prognose

Denne type arrytmi har en god prognose.

Kilder: 1. SML, 2. ffhb

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring