Unormal lav puls – bradykardi

Hvis hvilepulsen din er under 60 slag per minutt, og du ikke er en godt trent person, bør du oppsøke lege.

LAV PULS: Trenger ikke bety at det er noe galt. God trente personer har lav hvilepuls. Foto: NTB Scanpix
LAV PULS: Trenger ikke bety at det er noe galt. God trente personer har lav hvilepuls. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Pulsårene våre utvider seg og trekker seg sammen i takt med hjerteslagene som sender oksygenrikt blod ut i kroppen. Du kan kjenne dette og måle pulsen ved å holde pekefinger og langfinger på siden av halsen vår eller på tommelsiden av håndleddet vårt. Noen måler også puls ved hjelp av aktivitetsarmbånd eller pulsklokke.

LES OGSÅ: Høy puls (Takykardi)

Normal puls

Normal puls hos voksne er mellom 60–100 slag per minutt. Folk som er fysisk godt trent kan ha en lavere hvilepuls enn 60 slag og fremdeles ha en normal puls.
Barn under 10 år har generelt en høyere hvilepuls enn voksne, og kvinner har generelt en høyere hvilepuls enn menn fordi hjertene til kvinner er mindre og dermed trenger flere slag per minutt for å pumpe den samme mengden med blod.

Hvis hvilepulsen din er under 60 slag per minutt, og du ikke er en godt trenet person, bør du oppsøke en lege. Nina Bryhn, lege

Godt trente mennesker trenger færre slag per minutt til å pumpe samme mengde blod. Dette er fordi hjertet er en muskel som arbeider mer effektivt når det er i god form, og det vi kaller slagvolumet, hvor mye blod som pumpes ut per hjerteslag, er høyere når hjertet er veltrent.

Normale variasjoner i puls

Pulsen vår kan variere avhengig av flere ting og fremdeles være normal.

 • Aktivitetsnivå. Aktivitet skal øke pulsen din.
 • Når vi sover kan også pulsen gå under 60 slag per minutt uten å være tegn på sykdom.
 • Temperatur
 • Kroppsstilling, om vi sitter, ligger eller står
 • Følelser og adrenalin
 • Treningsnivå
 • Vekt
 • Medisiner
 • Fordøyelse
 • Åndedrett
 • Våken eller sovende tilstand

Symptomer på unormal lav puls

Hvis hjertet ditt ikke klarer effektivt å pumpe nok blod til kroppens organer og vev, vil du oppleve symptomer som kortpustethet, tretthet, svimmelhet, besvimelse, konsentrasjonsproblemer, brystsmerter eller blekhet og blålig farge på munn og negler.

I alvorlige tilfeller kan man få hjertestans og det kan være dødelig.

Oppsøk lege

Akkurat som høy puls er lav puls et problem med en forstyrrelse av den normale elektriske aktiviteten som styrer hjerteslagene dine. Hvis hvilepulsen din er under 60 slag per minutt, og du ikke er en godt trenet person, bør du oppsøke en lege.

Ved alvorlige symptomer som gir problemer med pusten, brystsmerter, besvimelse og forvirring bør man ringe 113 for rask hjelp.

Symptomer på høy puls (takykardi)

Årsaker til lav puls kan være

Det kan være mange ulike årsaker til hvorfor man får unormal lav puls:

Diagnosering av for lav puls (bradykardi)

Legen din kan diagnostisere om det feiler deg noe ved å kjenne på pulsen din, undersøke deg generelt, måle blodtrykket ditt, og ta et såkalt EKG. Ved et EKG fester legen plaster med elektroder på brystkassen din, skuldrene dine, og av og til foten din og ryggen din. Da får man et bilde av hjerterytmen din som kan fortelle legen din mye om hva som skjer i hjertet ditt. I tillegg til dette kan du måtte ta blodprøver og av og til må man på sykehus og ta det som heter elektrofysiologiske prøver av hjertet hvor en kardiolog fører elektroder inn i hjertet via pulsårene og måler hjertets aktivitet på den måten.

Behandling

Lav puls behandles avhengig av den underliggende årsaken til den lave pulsen. Hvis den lave pulsen ikke forårsaker symptomer, er det ikke sikkert du trenger behandling.

Hvis den lave pulsen skyldes problemer med hjertets elektriske ledningssystem, kan en pacemaker opereres inn, for å korrigere hjerterytmen.

Ved stoffskifteproblemer, må dette behandles, og det kan kurere den unormale pulsen.

Hvis det er medisiner som får hjertet til å slå for sakte, kan legen justere dosering eller forandre medisinene dine. Det er viktig at medisinendring gjøres i samråd med lege.

Målsettingen for behandling er å normalisere hjerterytmen og lindre eller fjerne symptomer.

Kilder

Revisjon 26.05.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde ved revisjoner: 1) Bradycardia (Slow Heart Rate). Medical Review UOFMHEALTH.ORG 26.05.2020 2) Slow heart rate. Medical review. Healthline.com 26.05.2020 3) Bradycardia, 13.11.2019 Mayoclinic.org

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring