Gynekolog svarer:

Hva er østrogen?

Det kalles «det kvinnelige» kjønnshormonet, men menn har også østrogen i kroppen.

HORMONET ØSTROGEN: Produseres hos kvinner i hovedsak i eggstokkene. Illustrasjon: picmedical / Shutterstock / NTB
HORMONET ØSTROGEN: Produseres hos kvinner i hovedsak i eggstokkene. Illustrasjon: picmedical / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er østrogen?

Østrogen er det kvinnelige kjønnshormonet som hovedsakelig produseres i eggstokkene, men som også dannes andre steder i kroppen. Østrogen er ansvarlig for at jenter utvikler seg til kvinner med kvinnelige former, og østrogen er sterkt relatert til befruktning.

Ordet østrus betyr brunst eller sexlyst. Både hos kvinner og menn har østrogen en rolle for utvikling og vedlikehold av skjelettet.

Hva er årsaken til østrogenmangel?

Østrogenmangel kan skyldes at eggstokkene ikke er utviklet. Jenter vil da ikke gjennomgå vanlige pubertetsutvikling.

Senere i livet kan østrogenproduksjonen stoppe opp, for eksempel ved spiseforstyrrelser, intens trening eller ved ulike hormonforstyrrelser.

Ved overgangsalderen mellom cirka 45 og 65 år stopper østrogenproduksjonen for godt.

Ved østrogenmangel oppstår typiske symptomer som hetetokter, nattesvette og dårlig søvn.

Når overgangsalderen kommer tidlig

Ved tidlig svikt i eggstokkenes funksjon, anbefales tilskudd av naturlig østrogen, østradiol, som erstatning for det som ikke lenger produseres i eggstokkene. Østrogen er viktig både for kjønnsutvikling og vedlikehold av kroppen, spesielt for skjelettet (4).

Les mer om tidlig overgangsalder her.

Ved østrogenmangel før 40-45 år vil man anbefale østrogentilskudd fram til vanlig overgangsalder ved cirka 52 år. Tidlig østrogenmangel kan føre til svakere skjelett, øket risiko for hjerte-kar sykdommer og demens. Kvinner som har store plager i overgangsalderen, kan vurdere østrogenbehandling i en periode.

ØSTROGEN VED GRAVIDITET: Hormonet øker jevnt gjennom svangerskapet. Det samme gjør hormonet progesteron, mens hCG øker mest tidlig i graviditeten. Illustrasjon: Africa Studio / Shutterstock / NTB. Norsk oversettelse v. Lommelegen.
ØSTROGEN VED GRAVIDITET: Hormonet øker jevnt gjennom svangerskapet. Det samme gjør hormonet progesteron, mens hCG øker mest tidlig i graviditeten. Illustrasjon: Africa Studio / Shutterstock / NTB. Norsk oversettelse v. Lommelegen. Vis mer

Hva er årsaken til for mye østrogen?

Østrogenoverskudd kan ses forbigående i årene før menopausen, som betegner siste menstruasjon, hvor østrogennivået viser store svingninger fra måned til måned. Hvis eggløsningen samtidig svikter og det derfor ikke dannes progesteron (5), kan det oppstå uregelmessige og til dels store blødninger. Det kan reguleres med tilførsel av progesteron eller det kunstige gestagen, eventuelt med en hormonspiral.

Det forekommer sjeldne svulster i eggstokker eller binyrer som produserer østrogen som kan føre til blødning og ømme bryster hos eldre kvinner.

Medisiner kan påvirke østrogenproduksjonen

Vi har med moderne legemidler mulighet for både å stimulere og hemme østrogenproduksjonen. Hvis eggstokkene er gått i dvale, for eksempel ved spiseforstyrrelser, kan de vekkes til live med ulike hormoner så de både kan gjenoppta østrogenproduksjon og eggmodning/eggløsning, men hvis eggstokkene er ødelagt etter for eksempel kreftbehandling, så er det dessverre ikke mulighet for å gjenopprette funksjonen.

Ved sykdommer som er avhengig av østrogen, har vi flere muligheter for å hemme funksjonen. Det kan være aktuelt ved brystkreft og ved endometriose, hvor man forbigående kan stoppe produksjonen av østrogen (6).

Østrogen hos menn

Menn produserer også østrogen. Det omdannes fra testosteron, og menn kan faktisk ha høyere østrogennivå enn kvinner har etter overgangsalderen.

Også hos menn spiller østrogen en rolle for utvikling og vedlikehold av skjelettet.

Hvis østrogenproduserende svulster opptrer hos menn, kan de få brystutvikling, det kalles gynekomasti. Slike svulster må fjernes kirurgisk.

Menn som har leverskade eller er sterkt overvektige, kan få også østrogenoverskudd som viser seg ved gynekomasti (7).

Konklusjon

Østrogen er et viktig hormon for kvinnen, og også for mannen. Vi har i dag mange muligheter for å erstatte østrogenmangel, og vi rår også over legemidler som kan stoppe østrogenproduksjonen. Mange kvier seg for å starte en hormonbehandling da østrogen har fått et dårlig rykte.

Her må vi tenke på at vi hos unge kvinner med hormonmangel erstatter det som burde ha vært til stede, akkurat som man gir insulin ved diabetes.

Hos kvinner etter overgangsalderen som er sterkt plaget av østrogenmangel kan vi gi dem et bedre liv med østrogen. Vi har mange muligheter for å tilpasse behandlingen til den enkelte kvinnes behov på en trygg måte.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring