Gynekolog Mette svarer

Hvilken funksjon har hormonet progesteron?

Viktig for menstruasjonssyklus og ved graviditet.

ET HORMON: Progesteron er et kvinnelig kjønnshormon som produserers i eggstokkene. Foto: Kritsada Namborisut / Shutterstock / NTB
ET HORMON: Progesteron er et kvinnelig kjønnshormon som produserers i eggstokkene. Foto: Kritsada Namborisut / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Progesteron er på samme måte som østrogen et viktig hormon i kvinnekroppen. Hormonet produseres i siste halvpart av menstruasjonssyklus, og produksjonen stopper opp etter overgangsalderen (menopausen).

Viktig for normal menstruasjonssyklus

Progesteron dannes hovedsakelig i eggstokken på det stedet hvor eggløsningen har funnet sted. Produksjonsstedet for progesteron har en gul farge og betegnes derfor ‘det gule legemet’ eller corpus luteum, og perioden etter eggløsning omtales som lutealfasen. I corpus luteum produseres også noe østradiol. Hvis det ikke inntrer graviditet, vil corpus luteum gå til grunne etter 14 dager. Bortfall av progesteron vil utløse en menstruasjon, og en ny syklus kan starte. Progesteron er på denne måten viktig for å skape en normal menstruasjonssyklus.

Progesteron ved graviditet

Livmorslimhinnen stimuleres av østrogen til å vokse. Progesteron stopper veksten av slimhinnen og påvirker dannelse av kjertler som gir et godt grunnlag for at et befruktet egg skal kunne feste seg og vokse i livmoren. Hvis det oppstår graviditet, fortsetter produksjonen av progesteron i 2-3 måneder til morkaken overtar produksjonen. Progesteron har således to viktige oppgaver, dels å forberede livmorslimhinnen til å kunne ta imot fosteranlegget og dels å ta vare på graviditeten inntil morkaken overtar denne rollen.

Ved prøverørsbehandling for barnløshet, IVF, stimulerer man til at mange egg skal modnes i eggstokkene for å bli utsuget og befruktet i et prøverør, men bare ett befruktet egg settes tilbake i livmoren. Ved IVF gis tilskudd av progesteron for å sikre graviditeten. Hvis den gravide anses å ha økt risiko for å abortere, kan man overveie å gi progesterontilskudd i tidlig graviditet (1).

HORMONER I SVANGERSKAPET: Slik varierer konsentrasjonen av hormonene østrogen, progesteron og hCG gjennom svangerskapet. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB. Norsk oversettelse v. Lommelegen.
HORMONER I SVANGERSKAPET: Slik varierer konsentrasjonen av hormonene østrogen, progesteron og hCG gjennom svangerskapet. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB. Norsk oversettelse v. Lommelegen. Vis mer

Progesteron og PCOS

Ved noen hormonforstyrrelser, for eksempel PCOS (2), uteblir eggløsning, og det dannes derfor ikke progesteron. Østrogen kan fortsette med å stimulere livmorslimhinnen. Det kan medføre uregelmessige, til dels store blødninger, og det kan oppstå celleforandringer som i verste fall kan føre til kreft. Det er derfor viktig å erstatte det manglende progesteron, enten med naturlig progesteron eller med gestagen. Gestagen er et kunstig framstilt progesteron som har samme effekt på livmorslimhinnen som naturlig progesteron.

Progesteron og PMS

PMS, premenstruelle symptomer, omfatter en rekke fysiske og psykiske symptomer som kun forekommer i lutealfasen, altså i perioden mellom eggløsning og menstruasjon. PMS har sterk relasjon til progesteron, men det er ikke vist at kvinner med PMS har høyere eller lavere nivå av progesteron enn kvinner som ikke har slike symptomer (3). Vi har en rekke behandlinger for PMS, men ofte vil de ikke ha ønsket effekt eller ubehagelige bivirkninger. Det forskes på målrettet behandling, det vil si direkte å angripe effekten av progesteron (4).

Overgangsalder: Ved østrogenbehandling trenger man også progesteron

Ved østrogenbehandling i og etter overgangsalderen er det viktig å gi tilskudd av progesteron, eventuelt gestagen, for å beskytte livmorslimhinnen mot uheldig vekst av østrogenbehandling. Ulike typer av gestagen har vært brukt, men de har ofte bivirkninger og kan øke risiko for brystkreft.

Det naturlige progesteronet (Utrogestan®) er gunstigere og kan tilføres syklisk i en dose på 200 mg i 14 dager hver måned, men det medfører syklisk blødning. Alternativt kan det gis daglig i dose på 100 mg for å unngå blødning, men det er lurt å vente til det har gått minst ett år etter menopausen, siste menstruasjon, for å unngå gjennombruddsblødninger (5).

Fraråder alternativ medisin - lite dokumentasjon

Innen alternativ medisin har det vært stor fokusering på progesteronmangel og anbefaling om å bruke progesteronkrem for et mangfold av plager som PMS, klimakterielle symptomer og osteoporose. Fra vitenskapelig hold advares mot denne praksis da det er lite dokumentasjon for effekt, og progesteronkrem kan ikke gi beskyttelse av livmorslimhinnen ved bruk sammen med østrogen (7, 8).

Det skal poengteres at progesteron stort sett bare produseres i siste halvpart menstruasjonssyklus, og at produksjonen stopper opp ved menopausen. Progesteronmangel i andre situasjoner enn for beskyttelse av livmorslimhinnen og beskyttelse av den tidlige graviditet er derfor ikke biologisk fundert.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring