Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Nattesvette er ofte helt normalt og har naturlige årsaker. Men noen ganger kan uttalt nattesvette være et symptom på en alvorlig underliggende sykdom.

NATTESVETTE: Det er mange ulike årsaker som kan gi nattesvette. Foto: Stokkete / Shutterstock /NTB
NATTESVETTE: Det er mange ulike årsaker som kan gi nattesvette. Foto: Stokkete / Shutterstock /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er nattesvette?

Nattesvette er, som navnet tilsier, svette på natten. Det å svette litt på natten er ikke unormalt. Svetting er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen. Ofte er det en helt naturlig forklaring til hvorfor man svette på natten, alt fra at det er for varmt på soverommet til at man har kommet i overgangsalderen.

Men noen ganger kan uttalt nattesvette være et symptom på alvorlig underliggende sykdom, blant annet kreft.

Er nattesvette farlig?

Det å svette om natten er i seg selv ikke farlig. Svetting er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på, både på dagtid og natt. Det man er bekymret for når det kommer til nattesvette er årsaken som gir svetten. Kreft kan noen ganger gi diffuse eller få symptomer, og uttalt nattesvette kan være et kreftsymptom.

Det er helt normalt med litt svette på natten, og det er derfor viktig å skille mellom vanlig/lett nattesvette og uttalt nattesvette. Ved uttalt nattesvette svetter man så mye at man må skifte sengetøy og/eller dusje. Denne formen for nattesvette kan være et symptom på en alvorlig underliggende tilstand.

Årsaker til nattesvette

Det er mange årsaker som kan gi nattesvette, de vanligste årsakene er heldigvis ofte ufarlige. Noen av årsakene til svette på natten er:

 • For varmt på soverommet eller for varm dyne.
 • Noen personer svetter rett og slett mer enn andre, dette gjelder også om natten.
 • Hyperhidrose: Tilstand der man svetter mer enn normalt.
 • Feber: Når man får en infeksjon er feber en naturlig respons fra kroppen. Når feberen går ned er det vanlig at man svetter mye, da dette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på.
 • Angstlidelser kan gi nattesvette.
 • Mareritt: Mange har, kanskje særlig i barnealder, opplevd kraftige mareritt og våknet opp kaldsvett. Kaldsvett er når man svetter selv om kroppen ikke er varm.
 • Søvnforstyrrelser, blant annet søvnapné kan gi nattesvette.
 • Rusmidler og alkohol: Både alkohol og en rekke rusmidler kan medføre nattesvette.
 • Matvarer og drikke: Også alkoholfrie drikker – slik som kaffe, og enkelte matvarer eksempelvis sterkt krydret mat, kan gi økt svette.
 • Hypertyreose og andre hormontilstander.
 • Autoimmune tilstander.
 • Diabetes: Hvis man får for lavt blodsukker kan man oppleve økt svettetendens. (1, 2)

Noen alvorlige infeksjoner kan også gi nattesvette, les lengre ned i saken om dette.

Nattesvette og overgangsalderen

Noen av de første symptomene som kan oppstå i forbindelse med overgangsalderen er uregelmessige menstruasjoner. Men både hetetokter og svette, også på natten, er vanlige og plagsomme symptomer. Ved uttalte plager fra overgangsalderen er det mulig å behandle dette med østrogen. (1, 2)

Kan nattesvette være symptom på kreft?

Nattesvette kan være et av mange symptomer på kreft. Ved krefttilstander kan det oppstå lokale symptomer som kommer av kreftsvulstens lokalisering, eksempelvis blod i urinen ved blærekreft. Eller symptomer fra at kreften har spredt seg, eksempelvis beinsmerter ved spredning til skjelettet.

Men det kan også oppstå symptomer som er mer generelle på kroppen. Et slikt symptomer nattesvette. Andre symptomer kan være vekttap, feber, redusert allmenntilstand, nedsatt matlyst og tretthet. Disse symptomene er ofte assosiert med lymfekreft, men er ikke spesifikk for denne gruppen kreft og kan oppstå ved mange ulike krefttilstander. (1, 2)

UTTALT NATTESVETTE: Ved uttalt nattesvette svetter man så mye at man må skifte sengetøy og/eller dusje. Denne formen for nattesvette kan være et symptom på en alvorlig underliggende tilstand. 
Foto: Viacheslav Nikolaenko / NTB
UTTALT NATTESVETTE: Ved uttalt nattesvette svetter man så mye at man må skifte sengetøy og/eller dusje. Denne formen for nattesvette kan være et symptom på en alvorlig underliggende tilstand. Foto: Viacheslav Nikolaenko / NTB Vis mer

Alvorlige infeksjoner

I tillegg til feber ved vanlige infeksjonstilstander, er det en rekke alvorlige infeksjoner som kan gi nattesvette. Disse tilstandene er heldigvis en uvanlig årsak til at man opplever nattesvette. Noen alvorlige infeksjonstilstandene som kan gi nattesvette er:

 • Malaria: Malaria smittes via myggstikk i en rekke tropiske land. Symptomene kommer i sykluser og man kan da opplever frostrier, feber, hodepine, oppkast og kvalme. Når feberen så faller kan mange oppleve påfølgende svetting.
 • Tuberkulose: Tuberkulose kan blant annet gi nattesvette som et av symptomene.
 • Hiv og AIDS: Kan gi nattesvette som ett av flere symptomer.
 • Endokarditt: Endokarditt er en infeksjon i hjerteposen, et av symptomene som kan oppstå er nattesvette. (1)

Nattesvette og medisiner

Det finnes en lang rekke med medisiner som kan gi økt svetting, også på natt, som en bivirkning. Noen av disse medisinene er:

 • Flere typer antidepressiver.
 • Hormon- og hormonblokkende preparater.
 • Febernedsettende medisiner, som for eksempel Paracet.
 • Insulin: Hvis man tar for mye insulin slik at man får for lavt blodsukker kan man oppleve økt svettetendens. (1, 2)

Når bør lege kontaktes?

Ved uttalt nattesvette over tid (3-4 uker), bør lege kontaktes. Ved andre alarmerende symptomer i tillegg til nattesvette er det viktig å oppsøke lege raskt.

Behandling

Behandlingen av nattesvette vil være rettet mot den utløsende tilstanden. Hvis nattesvetten kommer av at det er for varmt på rommet er det naturlig å holde en lavere temperatur for å bli kvitt nattesvetten. Hvis plagene kommer som et resultat av overgangsalderen er det muligheter for å få medisinsk behandling mot plagene. Ved nattesvette grunnet kreft retter behandlingen seg mot krefttilstanden.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring