Hudlege:

Økt bruning av huden kan være tegn på hormonsykdom

Det er sola som oftest gjør at vi blir brunere. Men en sjelden gang kan sykdom i hormonapparatet gjøre huden mørkere.

HYPERPIGMENTERING mellom skulderbladene til en ung mann. Foto: Dermatology11/Shutterstock/NTB.
HYPERPIGMENTERING mellom skulderbladene til en ung mann. Foto: Dermatology11/Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det viktigste fargestoffet i huden vår er melanin. Dypt nede i huden vår har vi alle et nettverk av pigmentproduserende celler, kalt melanocytter, som produserer dette brunsvarte pigmentstoffet. Noen av oss er født melaninfattige og lyse, mens andre er født melaninrike og mørke. De mørke blant oss har altså en høyere produksjon av melanin.

Hypofysen

Produksjonen av melanin i huden styres av hypofysen, som er en liten utvekst under hjernen vår, bak svelget, som fungerer som en kommandosentral for all hormonproduksjon i kroppen. Av og til vil sykdommer i én hormonakse påvirke en annen akse, i dette tilfelle melaninproduksjonen.

Vi må imidlertid skille spesifikke sykdommer i denne hormonaksen, som tross alt er sjeldent, fra mer vanlig forekommende hormonelle svingninger, som også kan endre hudens brunfarge.

Hormonelle endringer som er vanlige

Melasma er en av de vanligste tilstandene med hyperpigmentering hos unge kvinner. Tilstanden opptrer ved graviditet eller ved bruk av P-piller.

Det finnes også mer ugunstige endringer i hormonprofilen, som gjør at huden blir mørkere. Godartet acanthosis nigricans skyldes insulinresistens sekundært til andre tilstander, viktigst er overvekt.

Addison sykdom

Denne sykdommen er den viktigste sykdommen i den hormonaksen som styrer brunfargen vår, men den er heldigvis sjelden.

Oppå nyrene dine sitter det to lue-lignende organer, én lue på hver nyre. Denne kalles binyren, og har en marg og en bark. Sykdommer i barken vil kunne gi for lav produksjon av hormonet kortisol, som kan medføre ganske uspesifikke plager som svakhetsfølelse, apati og dårlig matlyst. Men det som ofte gir pekepinn om diagnosen er at huden endrer farge. Huden blir mørkere, mest der det er utsatt for sollys, men også på spesielle steder som armhuler, brystvorter, innsida av munnslimhinner og ikke minst bøyefurene i håndflater og fotsåler.

Akromegali

Av og til setter det seg en godartet svulst i hypofysen som produserer for mye veksthormon. Sykdommen kjennetegnes ved mye smerter knyttet til muskel-skjelettet i kombinasjon med at ulike benete strukturer i voksen alder begynner å vokse, for eksempel at skostørrelsen øker. Men også her kan hudorganet bli mørkere på grunn av hyperpigmentering. Mønsteret er ikke så klassisk som ved Addison, men likevel ofte påfallende nok.

Blir du brun der solen ikke slipper til?

De fleste av oss utvikler i løpet av livet ulike former for hyperpigmenteringer, men disse kommer særlig der huden har vært utsatt for sollys.

Hovedregelen er at hvis du utvikler mørkere hud på andre deler av hudorganet enn der lyset slipper til bør du la legen undersøke deg. Det er kun noen enkle blodprøver som skal til for å utelukke hormonsykdom.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring