Tegn og symptomer på sykdom i skjoldbruskkjertelen

Selve størrelsen og formen på kjertelen kan endre seg og gi symptomer fra halsen, men også stoffskiftet kan bli påvirket.

SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Skjoldbruskkjertelen er lokalisert midt på halsen. Foto: Nerthuz / Shutterstock / NTB
SKJOLDBRUSKKJERTELEN: Skjoldbruskkjertelen er lokalisert midt på halsen. Foto: Nerthuz / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skjoldbruskkjertelen er en liten hormonproduserende kjertel som sitter på halsen og har en viktig funksjon der den bidrar til å regulere stoffskiftet vårt.

Så hvordan vil sykdommer i denne viktige kjertelen arte seg?

Kort om skjoldbruskkjertelen

Skjoldbruskkjertelen – også kalt thyreoidea, er en liten hormonproduserende kjertel som er lokalisert på halsen. Skjoldbruskkjertelen produserer flere hormoner, der særlig hormonene tyroksin – T4 og trijodtyronin – T3 er viktige komponenter i stoffskiftet. Ved sykdom som påvirker skjoldbruskkjertelen kan man få både for lavt og for høyt stoffskifte. (1, 2, 3)

Hvilke symptomer og tegn kan oppstå?

Hvilke symptomer og tegn som kan oppstå ved sykdom i skjoldbruskkjertelen vil avhenge av hvilken type sykdom som foreligger, og om sykdommen påvirker stoffskiftet vårt, og i så tilfelle om det gir høyt eller lavt stoffskifte.

Grovt kan man blant annet dele sykdommer i skjoldbruskkjertelen inn i to grupper som vil påvirke hvilke type symptomer og tegn de vil medføre:

 • Sykdommer og tilstander som påvirker størrelsen, formen og overflaten på kjertelen. Slik som kreft i skjoldbruskkjertelen, struma og godartete svulster.
 • Sykdommer og tilstander som påvirker skjoldbruskkjertelhormonene og derfor endrer stoffskiftet.

Enkelte sykdommer og tilstander vil kunne falle inn under begge gruppene. (2, 3)

Symptomer og tegn som påvirker formen på kjertelen

Enkelte sykdommer kan medføre endringer i størrelsen, formen og/eller overflaten til skjoldbruskkjertelen. Symptomene man da kan merke er:

STRUMA: Struma er det medisinske ordet for forstørret skjoldbruskkjertel. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB
STRUMA: Struma er det medisinske ordet for forstørret skjoldbruskkjertel. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB Vis mer

Forstørret skjoldbruskkjertel

En forstørret skjoldbruskkjertel kalles struma og viser seg som en hevelse på halsen. Størrelsen på struma kan variere veldig, fra en lett hevelse til en meget stor hevelse på halsen som kan klemme på livsviktige strukturer slik som luftrøret.

Kul i skjoldbruskkjertelen

En kul i skjoldbruskkjertelen kan være et symptom på både en godartet og en ondartet svulst.

Om store deler skjoldbruskkjertelen er forstørret, eller det er en svulst som har vokst og blitt svært stor, kan slike endringer gi symptomer ved at de klemmer på, og irriterer, andre strukturer.

Dette kan gi symptomer i form av:

Symptomer og tegn på endret stoffskifte

Flere typer sykdommer i skjoldbruskkjertelen vil kunne påvirke stoffskiftet vårt. Hvilke symptomer man opplever vil være avhengig av om man får for lavt stoffskifte, også kalt hypotyreose, eller for høyt stoffskifte – hypertyreose.

Symptomer og tegn på for høyt stoffskifte

 • Hjertebank.
 • Søvnproblemer.
 • Smerter i ledd.
 • Vektnedgang.
 • Skjelvinger og svakhet i muskulatur.
 • Angst, uro.
 • Økt svette.
 • Tungpust, eventuelt brystsmerter.
 • Diaré.
 • Struma
 • Problemer fra øynene, slik som hevelse, press bak øynene, dobbeltsyn og ufrivillig stirrende blikk. (3, 4)
Hypotyreose er en sykdom hvor skjoldbruskkjertelen, som ligger ved strupehodet på halsen, ikke produserer nok stoffskiftehormoner. Vis mer

Symptomer og tegn på lavt stoffskifte

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Stoffskifte 2) Store medisinske leksikon, Skjoldbruskkjertelen 3) Mayo Clinic, Thyroid disease: Symptoms and treatment 4) Helsenorge.no, Høyt stoffskifte (hypertyreose) 5) Helsenorge.no, Lavt stoffskifte (hypothyreose)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring