Da ni år gamle Emilie plutselig gikk ned sju kilo, skjønte familien at noe var galt

- En blodprøve viste hvilken sykdom jeg hadde fått, forteller Emilie.

DIABETES: Da Emilie Waaden var ni år gammel, begynte hun å merke at noe var galt. Hun var tørst og sliten hele tida, og i løpet av en liten ferie gikk hun plutselig ned sju kilo. Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid diskuterer symptomer, kropp og helse. Video: Marie Røssland Vil du heller høre oss som podcast? https://itunes.apple.com/no/podcast/lommelegen/id1345878943?l=no&mt=2 Se hele programmet her: https://youtu.be/lrVViETwUbA Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Da Emilie Waaden var ni år gammel, begynte hun å merke at noe var galt. I løpet av en kort ferie gikk hun plutselig ned sju kilo.

- Tungen min så ut som et jordbær, og jeg var tørst og sliten hele tiden, forteller hun.

- Det er ingen tvil om hvilken diagnose dette er, sier lege Wasim Zahid når han hører henne fortelle om hvordan det startet.

I denne ukes episode av "Lommelegen" får du vite mer om denne sykdommen. Du kan laste ned episoden på podcast. Eller du kan se den i Lommelegens Youtube-kanal.

Det handler om en kronisk sykdom som debuterer hos barn og unge. Emilie er i tyveårene i dag og hun forteller hvordan det er å leve med denne sykdommen - Det er en 24-timers-jobb, avslutter hun.

LOMMELEGEN EPISODE 8: Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid, og sykepleier Elisabeth diskuterer symptomer, kropp og helse. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Går leger til lege?

I episode #8 av Lommelegen spør vi også legene hva de gjør når de selv blir syke.

- Alle leger bør ha sin egen fastlege og gå til den når du er syk, mener legene og brødrene Naeem og Wasim.

Men praktiserer de egentlig dette selv?

- Jeg tror jeg faktisk aldri har gått til lege, svarer Wasim og bekrefter nettopp det vi mistenker. Leger går sjeldent til lege.

Et vanlig kroppsfenomen som kan skape stor bekymring

- Jeg har leamus i øyet og i flere andre muskler. Er dette et tegn på muskelsykdommen ALS, spør en mann i ukens spørsmål.

Bør han bli sjekket grundigere, eller slå seg til ro med at fastlegen mener dette er helt ufarlig?

Hva er forskjell på Diabetes 1, diabetes 2 og svangerskapsdiabets

Naeem har satt seg grundig inn i dette og hvilke grupper som er spesielt utsatt. Visste du at det i mange land er markant forskjell på utvidkling av diabetes type 2 hvis du bor på landsbygda eller i by?

FLERE EPISODER:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring