Uvanlige tegn på diabetes

Tørste og hyppig vannlatning er tegn de fleste vet om. Her er andre, og mindre kjente symptomer på diabetes.

HØYT BLODSUKKER: Over tid kan det gi mange ulike symtomer. Foto: Sergey Neanderthalec / Stock-Asso / Victoria Shapiro / Shutterstock / NTB
HØYT BLODSUKKER: Over tid kan det gi mange ulike symtomer. Foto: Sergey Neanderthalec / Stock-Asso / Victoria Shapiro / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når du får diabetes blir blodsukkeret ditt for høyt fordi du mangler insulin. Symptomene på ubehandlet diabetes er derfor egentlig symptomer på forhøyet blodsukker.

De vanligste tegnene er tørste og hyppig vannlating, men det fins også andre symptomer på at blodsukkeret er forhøyet. Symptomene er like for diabetes type 1 og diabetes type 2.

Følgende symptomer beskrives nærmere i denne artikkelen:

  • Tørste og hyppig vannlating
  • Sengevæting
  • Vektnedgang, tretthet og sløvhet
  • Endret syn
  • Infeksjoner
  • Dårlig sårtilheling
  • Endret følelse i tær og føtter
  • Syreforgiftning

Tørste og hyppig vannlating

Først om de to vanligste symptomene. Kroppen trenger insulin for å frakte sukkeret inn i cellene. Når insulinet mangler eller effekten av insulin uteblir, vil blodsukkeret bli høyt og det vil skilles ut store mengder sukker i urinen. Den sukkerholdige urinen vil trekke med seg ekstra væske. Dette gir store mengder urin, noe som fører til at kroppen blir uttørket og du blir svært tørst.

Sengevæting

Dette er først og fremst aktuelt hos barn. Hyppig vannlating og økt væskeinntak kan hos noen barn gi nyoppstått sengevæting, altså at de begynner å tisse i sengen om natten. Hos deg som er voksen kan nattesøvnen forstyrres av at du stadig må opp for å late vannet.

Vektnedgang, trett og sløv

Til tross for at du føler deg sulten og spiser, vil du tape mange kalorier i urinen, og du vil kunne gå ned i vekt. Ettersom du ikke får utnyttet sukkeret i blodet vil du føle deg trett og uopplagt, kanskje også kvalm og uvel.

Endret syn

Over tid kan forhøyet blodsukker gi synsforstyrrelser, fortrinnsvis vil du oppleve å bli nærsynt. Dette vil normaliseres etter hvert som sykdommen blir behandlet, dog kan det ta lang tid om du har gått med høyt blodsukker lenge.

Infeksjoner

Høyt blodsukker gjør at du er mer utsatt for infeksjoner. Dette kan du merke som tannkjøttbetennelse, infeksjoner i huden eller i øre-nese-hals-regionen. Også urinveiene og nyrene vil være mer utsatt for infeksjoner, i tillegg til at det kan oppstå soppinfeksjoner i skrittet. Sistnevnte skyldes at den sukkerholdige urinen forstyrrer normalfloraen din.

Endret følelse i tær og føtter

Det høye blodsukkeret kan ødelegge nerver, først og fremst i bena, men også andre steder i kroppen. Dette fører til nevropati – eller sykdom i nervene. Det fins flere typer nevropati som følge av forhøyet blodsukker over tid, og de gir seg utslag på ulikt vis. Både bortfall av følelse, og smerter kan være tegn på slik nervesykdom.

SKJULTE TEGN: Det er en rekke tegn på at blodsukkeret er forhøyet, som for eksempel sår på bena som ikke vil gro. Tridsanu Thopet / Shutterstock / NTB
SKJULTE TEGN: Det er en rekke tegn på at blodsukkeret er forhøyet, som for eksempel sår på bena som ikke vil gro. Tridsanu Thopet / Shutterstock / NTB Vis mer

Dårlig sårtilheling

Sår som gror sakte, eller som ikke gror i det hele tatt, oppstår ofte som en følge av forhøyet blodsukker over tid. Tilheling av sår er blant annet avhengig av tilførsel av næringsstoffer i blodet. Høyt blodsukker kan redusere blodtilførselen, og sår vil dermed gro svært sakte. Redusert følelse i føttene vil også øke risikoen for utviklingen av sår. Du vil også ha økt risiko for at sårene dine blir infisert av bakterier.

Syreforgiftning - ketoacidose

Et svært alvorlig tegn på insulinmangel er syreforgiftning eller ketoacidose. Dette skjer når cellene i kroppen ikke har sukker å forbrenne og heller begynner å bryte ned fettsyrer som drivstoff. Et biprodukt av denne forbrenningen er ketoner, og disse hoper seg opp i blodet. Ketonene gir en spesiell lukt av pusten din som likner litt på neglelakkfjerner. Dersom tilstanden ikke behandles kan det i verste fall være dødelig.

Dersom du mistenker at du har diabetes og opplever magesmerter, brekninger, sløvhet eller redusert bevissthet og acetonlukt (som neglelakkfjerner) av pusten din må du ringe 113 umiddelbart.

Oppsøk lege

Diabetes er en alvorlig sykdom, men man kan leve godt med den dersom den behandles på en god måte. Om du opplever å ha en eller flere symptomer på diabetes bør du oppsøke legen din.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring