Cushings syndrom

Cushings syndrom er en tilstand hvor du har for høye nivåer av hormonet kortisol. Den vanligste årsaken er langvarig kortisonbehandling.

KORTISONBEHANDLING: Langvarig bruk av kortisonmedisin, er den vanligste årsaken til Cushings Syndrom. Men det kan også være en svulst. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KORTISONBEHANDLING: Langvarig bruk av kortisonmedisin, er den vanligste årsaken til Cushings Syndrom. Men det kan også være en svulst. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Cushings syndrom betyr at du har for høye nivåer av hormonet kortisol. Det medisinske uttrykket for dette er hyperkortisolisme.

Årsaker

Den vanligste årsaken til Cushings syndrom er langvarig behandling med legemidler som kalles kortikosteroider, ofte omtalt som "kortisonpreparater". Kortikosteroider brukes til å behandle smerter og dempe betennelser. De brukes særlig ved autoimmune sykdommer hvor immunapparatet må dempes. (1)

En sjelden gang kan årsaken være en kortisonproduserende svulst (dette kalles Cushings sykdom). (2) Svulsten sitter i hypofysen eller sjeldnere, binyrene. (1)

Symptomer

De hyppigste symptomene er:

  • Vektøkning
  • Måneansikt
  • Omfordeling av fett på kroppen (fettet legger seg hovedsakelig på overkroppen, rundt brystkassen og magen)
  • Strekkmerker
  • Tynn hud som lett får blåmerker
  • Tretthet og muskelsvakhet
  • Hos kvinner: Forstyrrelser i menstruasjonen og økt kroppsbehåring eller ansiktshår.
  • Hos menn: Mindre sexlyst og svakere ereksjon (1,2)

Dessuten kan alle bivirkninger av kortison komme i varierende grad, se kapitlet om bivirkninger.

Behandling

Ved kortisonbehandling vil behandlingen for Cushings syndrom være forsiktig reduksjon av kortisonbehandlingen. Dette må gjøres i samarbeid med lege, det er farlig å redusere dosen for raskt. Noen får bivirkninger når de reduserer kortisondosen som diaré, oppkast og tretthet (utmattelse). Rådfør deg med legen dersom du opplever plager under nedtrappingen. (1)

Hvis en svulst er årsaken (Cushings sykdom) vil behandlingen være å fjerne svulsten kirurgisk. (3)

Kilder: 1) Helsebiblioteket 2) Lommelegen 3) Tidskriftet for leger

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring