Betennelse i skjoldbruskkjertelen (tyreoiditt)

En betennelse i skjoldbruskkjertel kan utvikle seg langsomt eller raskt, det finnes flere ulike typer betennelser. Symptomer er enten tegn på lavt eller høyt stoffskifte.

HORMONKJERTEL: Skjoldbruskkjertelen er viktig for produksjon og utskillelse av hormoner. En betennelse kan skape mange symptomer relatert til disse hormonene og hva de gjør i kroppen din. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
HORMONKJERTEL: Skjoldbruskkjertelen er viktig for produksjon og utskillelse av hormoner. En betennelse kan skape mange symptomer relatert til disse hormonene og hva de gjør i kroppen din. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Betennelse i skjoldbruskkjertelen heter tyreoiditt på det medisinske fagspråket.

Skjoldbruskkjertelen er en sommerfuglformet kjertel som ligger i halsen, like under adamseplet. Skjoldbruskkjertelen er en del av hormonsystemet (det endokrine systemet) som styrer kroppens hormonproduksjon.

Årsaker

Betennelse i skjoldbruskkjertelen er som regel en autoimmun reaksjon, det vil si at kroppens egne forsvarssystemer angriper skjoldbruskkjertelen. Det finnes også andre årsaker, som er mer sjeldne, for eksempel bakterielle infeksjoner og betennelser etter radiojodbehandling.

SOMMERFUGLKJERTEL: Skjoldbruskkjertelen ligger i halsen og har form som en sommerfugl. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SOMMERFUGLKJERTEL: Skjoldbruskkjertelen ligger i halsen og har form som en sommerfugl. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ulike typer

Det finnes tre ulike typer skjoldbruskkjertelbetennelse:

 1. Kronisk tyreoiditt (Hashimotos sykdom)
 2. Subakutt tyreoiditt
 3. Postpartum tyreoiditt (hos kvinner etter fødsel)

1. Kronisk tyreoiditt

Kronisk tyreoiditt kalles også Hashimotos sykdom og er den vanligste årsaken til betennelse i skjoldbruskkjertelen. Sykdommen kan oppstå hos både barn og voksne. Kronisk tyreoiditt utvikler seg ofte langsomt over år og forårsaker kroniske skjoldbruskskader, noe som fører til en nedgang av skjoldbruskhormoner i blodet ditt.

Ikke alle får symptomer eller tegn på tilstanden i begynnelsen. Etter hvert kan man merke en hevelse på halsen, dette kalles struma. Andre tegn og symptomer er hovedsakelig som ved hypothyrose. Symptomene på lavt stoffskifte kan innebære:

Diagnosen settes ved hjelp av blodprøver som måler hormoner og antistoff. Noen vil også bli undersøkt med ultralyd. (1)

Behandling er vanligvis reseptbelagt medisin med virkestoffet levothyroksin. Du vil gå til jevnlige undersøkelser hos legen din, og ta blodprøver og lgen vil fortløpende vurdere dosering av medisinen. Du må ta medisin for resten av livet ditt. (4)

ULTRALYD: Hvis legen kjenner hevelse eller knuter i skjoldbruskkjertelen kan det være aktuelt med ultralydundersøkelse i noen tilfeller. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ULTRALYD: Hvis legen kjenner hevelse eller knuter i skjoldbruskkjertelen kan det være aktuelt med ultralydundersøkelse i noen tilfeller. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

2. Subakutt tyreoiditt

Kalles også De Quervain's tyreoiditt og granulomatous tyreoiditt. Denne typen betennelse i skjoldbruskkjertelen er mer uvanlig. I motsetning til kronisk tyreoiditt utvikler tilstanden seg raskt, og skjoldbruskkjertelen blir smertefull og øm.

Sykdommen har oftest en akutt debut med feber, og man føler seg generelt dårlig og vil helst holde sengen. Man får en liten hevelse i halsen – struma.

Sykdommen kan deles opp i to faser. Først får man symptomer på høyt stoffskifte (hypertyreose), og når infeksjonen går tilbake, vil det som oftest komme en fase med lavt stoffskifte (hypotyreose) inntil samarbeidet mellom skjoldbruskkjertelen og hypofysen for å regulere hormonene er reetablert. Sykdommens faser kan være fra uker til flere måneder.

Sykdom med et mildt forløp trenger ingen spesiell behandling. Ved mer uttalte smerter og sykdom kan man bruke kortikosteroider for å dempe betennelsen. (3)

De fleste blir helt friske igjen etterpå, men i sjeldne tilfeller kan noen få en varig svekkelse av skjoldbruskkjertelen, og dermed få varig hypotyreose. (5)

Symptomer på høyt stoffskifte:

Skjoldbruskkjertelen har store lagre med thyroideahormoner. Når kjertelen blir betent, kan den miste kontrollen over hvor mye hormoner den slipper ut. Derfor vil mange oppleve symptomer på for høye hormonverdier mens hormonlagrene tømmes, en prosess som ofte varer i én til tre måneder. Symptomene på høyt stoffskifte kan være:

 • Varmetokter
 • Konsentrasjonsvansker og søvnløshet
 • Irritabilitet og angst
 • Struma
 • Skjelvinger
 • Hjertebank
 • Utmattethet
 • Vekttap

Symptomer på lavt stoffskifte:

Den initiale overaktiviteten ved betennelsen brenner etter hvert ut, og mange kvinner får da symptomer på et for lavt stoffskifte. Symptomene på lavt stoffskifte kan vare seks til tolv måneder. De fleste kvinner blir bra igjen, men for noen kommer aldri skjoldbruskkjertelen seg helt, og man får en kronisk hypotyreosetilstand, en tilstand der kjertelen ikke klarer å produsere nok thyroideahormoner. Symptomene på lavt stoffskifte kan innebære:

ETTER FØDSEL: Mange kvinner opplever svingninger i stoffskiftet etter fødselen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ETTER FØDSEL: Mange kvinner opplever svingninger i stoffskiftet etter fødselen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

3. Postpartum tyreoiditt (hos kvinner etter fødsel)

Den første tiden etter fødselen kan for noen kvinner oppleve betennelse i skjoldbruskkjertelen. På det medisinske fagspråket er denne tilstanden kjent som postpartum tyreoiditt, som er en spesiell variant av den kroniske tyreoiditten.

Postpartum tyreoiditt er en relativt sjelden tilstand som medfører at en tidligere frisk skjoldbruskkjertel, en blir betent i løpet av det første året etter at man har født barn.

Mange opplever to faser av sykdommen og får først en periode med høyt stoffskifte (hyperthyreose), og deretter en periode med lavt stoffskifte (hypothyreose). Andre får derimot bare én av fasene. Symptomene på henholdsvis høyt og lavt stoffskifte er forskjellige og til dels motsatte, du kan se disse listet opp lenger opp i saken. (6)

Denne betennelsen er forbigående, men blir ikke alltid oppdaget, og symptomene kan tolkes som en del av stresset ved å ha født et barn og de humørsvingninger og -forstyrrelser som ofte sees i denne sammenhengen. Det er viktig å skille postpartum tyreoiditt fra fødselsdepresjon, som kan ha mange av de samme symptomene som ved hypotyreose.

Les mer om postpartum tyreoiditt, undersøkelser og behandling

Kilder:

1) Mayoclinic.org: Hasimatos disease, treatment 2) Mayoclinic.org: Hasimatos disease, symptoms and causes 3) SML tyreoiditt 4) Web MD: thyroiditis 5) Endocrineweb: Thyroiditis 6) Lommelegen: Betennelse i skjoldbruskkjertel etter fødsel

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring