Vorter

Vorter skyldes et virus som får hudcellene til å dele seg fortere enn de skal. De er irriterende, men trøst deg med at de nesten alltid forsvinner av seg selv.

FOTVORTER Vorter på føttene, hender og fingre kan være vanskelig å fjerne. Foto: NTB Scanpix
FOTVORTER Vorter på føttene, hender og fingre kan være vanskelig å fjerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vorter kalles på fagspråket ofte verrucae.

Vorter er vanligvis hudfargete, harde og har en ujevn overflate. Vorter forårsakes av flere typer virus. Barn får det ofte på fingrene. Fotvorter opptrer ofte hos både barn og voksne.

Hvordan oppstår vorter?

Vorter skyldes virus. Virus er en liten partikkel som er helt avhengig av andre celler for å leve. Når virus formerer seg, snylter de på andre celler slik at disse blir skadet eller dør. Vortevirus skader hudcellene. Skaden får hudcellene til å dele seg mer enn de skal. Det blir for mange hudceller på ett sted, slik at det vokser fram en vorte.

KK.NO: Fotvorter

Vorter er smittsomt

I følge helsenorge.no spres fotvorter vanligvis i fellesdusjer og garderober; for eksempel i svømmehaller og treningssentre. Vorter er svært smittsomt. Vortevirus kan også spre seg direkte fra person til person, men dette er sjeldnere.

Vi må regne med at de fleste av oss er i kontakt med vanlige vortevirus og fotvortevirus som barn eller ungdom. Noen får vorter, andre ikke. Hvorfor det er slik har nok sammenheng med motstandsdyktighet i huden. Her er vi skapt forskjellig, hos noen blir vorteviruset drept fort, hos andre ikke.

Vortene kommer vanligvis på hendene eller under føttene, fordi det er disse delene av kroppen som lettest kommer i kontakt med vortevirus. Hvis vi går barbeint på et gulv, kan det være vortevirus der som setter seg under føttene.

En spesiell type vorter er kjønnsvorter. De smittes ved seksuell kontakt.

VORTE PÅ FINGER: Fortykket hud i vorteområdet. Foto: NTB Scanpix
VORTE PÅ FINGER: Fortykket hud i vorteområdet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Behandling av vorter på hender og fotvorter

Fotvorter presses inn i fotsålen når vi går. Derfor kan de gjøre vondt. Noen kan også få veldig mange vorter på hendene.

Med tiden utvikles imidlertid antistoffer mot viruset, og vortene forsvinner etter hvert av seg selv. Dette kan imidlertid ta måneder og noen ganger år. Hvis du ønsker at vortene skal forsvinne raskere, er behandling mulig. De kan dessverre være vanskelig å behandle, og ofte må du prøve flere typer behandlinger.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt fotvortene

Slik kan du behandle vorter selv

  • Det finnes liniment som virker mot vorter og du kan kjøpe reseptfritt på apotek. Dette pensles på vortene. Det dannes en film over vorten som du bør du forsiktig skrape bort med fil en gang i uken (eller i henhold til bruksanvisningen) . ortene forsvinner, ifølge forskningsstudier, hos minst 6 av 10 som bruker middelet i 6–12 uker, i følge helsenorge.no.
  • Det finnes også spraybokser med frysemiddel som kan kjøpes på apoteket. Disse kan brukes til kryobehandling, dvs. frysebehandling. Produktene fra apoteket har imidlertid ikke samme effekt som frysebehandlingen leger utfører. Sprayboksfrysing er dårlig dokumentert.

Behandling av vorter hos lege

  • Legemidler: Hvis vortene dine er spesielt vanskelige å fjerne, kan noen leger tilby en behandling som hjelper immunforsvaret. Behandlingen er imidlertid ikke vanlig og kan gi alvorlige bivirkninger.
  • Frysebehandling. Legen kan frysebehandle vorter i 10–30 sekunder med flytende nitrogen. Forskningen gir ikke entydig svar på hvor effektiv denne behandlingen er. Frysebehandling kan være smertefull og kan en sjelden gang forårsake blemmer og arr.
  • Lysbehandling. Ved lysbehandling pensler legen et middel på vorten som gjør den følsom for lys. Lys- eller laserbehandling kan deretter ødelegge vorten, men det finnes lite forskning på dette. I følge forskningen som foreligger kan det tyde på at lysbehandling virker like godt som salisylsyre og er bedre enn frysebehandling. Det kan imidlertid gi smerter og en brennende følelse i flere dager etterpå.
  • Annen behandling. Mange andre behandlingsformer har blitt utprøvd mot vorter bl.a. å skjære dem bort eller fjerne dem med laser. Heller ikke her kan forskningen gi sikre svar på hvor effektivt dette er. Slik behandling utføres som regel av spesialister i hudsykdommer eller kirurgi.

Oppdatert 15.08.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 22.01.16 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier og redaktør (Lagt inn bilder oppdatert tekst via helsenorge.no anbefalinger om behandling)

Kilder: -Fyrand O. Hudsykdommer. Gyldendal Akademisk, 2004. Helsennorge.no 2016.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring