4 trappetrinn i behandlingen av psoriasis

Ingen pasienter med psoriasis er like, og behandlingen må skreddersys hver enkelt. Likevel er det noen steg som gjelder alle.

PSORIASIS VULGARIS på albuespisser hos en ung kvinne. Foto: Millana / Shutterstock / NTB
PSORIASIS VULGARIS på albuespisser hos en ung kvinne. Foto: Millana / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Psoriasis er en av våre vanligste folkesykdommer, og innebærer ofte en betydelig redusert livskvalitet for den som rammes. Den vanligste formen for psoriasis kalles psoriasis vulgaris, og fremstår typisk som røde flassende håndflatestore felter i hodebunn, albuespisser og framside knær. Mange pasienter med slik psoriasis har også i tillegg psoriasis i underlivet, kalt invers psoriasis.

Rivende utvikling

De siste15 årene har det skjedd en rivende utvikling når det gjelder behandling av psoriasis med det som kalles systemiske midler, altså tabletter eller sprøyter. Det siste skuddet av systemiske medikamenter kalles biologisk medisin. Slik medisin endrer språket mellom immuncellene, altså hvordan cellene i kroppen snakker sammen, derfor kalles slike midler også immunmodulerende.

Alle kan ikke få biologisk medisin

Som hudleger opplever vi stort påtrykk av pasienter som vil behandles med siste nytt, og dette trykket er forståelig, på bakgrunn av at psoriasis er en kronisk sykdom for de fleste. Selv om biologisk medisin som betegnelse høres fint ut, så er det to viktige forhold ved denne medisinen:

Svekket immunforsvar gjør at man lettere kan få infeksjoner. Den høye kostprisen er det til syvende og sist fellesskapet som må betale. Det er derfor utarbeidet en veiledende behandlingsanbefaling for psoriasis vulgaris (1). I denne veiledningen så stilles det krav til mer tradisjonell behandling som skal være forsøkt først, før biologisk medisin er aktuell.

Behandlingstrapp

Ingen pasienter er like og legen din må individualisere behandlingen ut fra hvor mye psoriasis du har, og hvordan din psoriasis påvirker livskvaliteten din.

TRAPPETRINN: Man starter alltid med behandling på første trappetrinn, hvis det ikke gir god nok effekt går man videre opp i trappen. Illustrasjon: Lommelegen har satt sammen bilder hentet fra Shutterstock /NTB.
TRAPPETRINN: Man starter alltid med behandling på første trappetrinn, hvis det ikke gir god nok effekt går man videre opp i trappen. Illustrasjon: Lommelegen har satt sammen bilder hentet fra Shutterstock /NTB. Vis mer

Første trinn: Lokalbehandling

Har man et begrenset utbrudd av sykdommen, skal det først forsøkes det som kalles lokalbehandling, det vil si bruk av bad og smøring med skum, kremer eller salver. I praksis dreier det seg om kortisonholdige produkter, gjerne i kombinasjon med D-vitaminliknende substanser. Slik smøring krever imidlertid en ofte betydelig egeninnsats og gode daglige rutiner. Som jeg pleier å si: man må smøre seg ikke bare med kremen man har fått, men også med tålmodighet.

Andre trinn: Lysbehandling

Kommer man ikke i målet med smørebehandlingen kan medisinsk lysbehandling forsøkes. Dette lyset inneholder en stråling som kalles UVB, og som tilbys hos mange hudspesialister som har offentlig avtale, eller på hudavdelinger ved sykehus landet over. Det finnes også tilbud om klimabehandling (2), som er spesielt aktuell for de som har redusert tilbud om lysbehandling der de bor.

Tredje trinn: Behandling med medisiner (ofte tabletter)

Dette trinnet innebærer at man må bruke medisiner, som ikke bare reduserer din psoriasis, men også påvirker andre deler av kroppen, og derfor må følges opp med blodprøver for å avdekke bivirkninger. De to mest aktuelle er:

  • Methotrexat: påvirker benmargens produksjon av immunceller.
  • Acitretin: A-vitaminliknende stoff som nedregulerer celledelingen i huden. Denne medisinen kan gjerne kombineres med lysbehandling med UVB.

Fjerde trinn: Biologisk medisin

Biologisk medisin representerer øverste trinnet i trappa vår.

  • TNF-hemmere (TNF= Tumor Nekrose Faktor)
  • IL-17 hemmere (IL= InterLeukin)
  • IL12/23 hemmere

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring