Hudlege:

6 årsaker til nupper i huden

Det er lett å gå seg vill i jungelen blant nuppene i huden, men kanskje denne oversikten vil hjelpe?

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kjenner du at huden er ru og nuppete? Idealet om en myk og glatt hud over hele kroppen hele livet er nok uoppnåelig for de fleste av oss, da huden i ulike livsfaser har ulik aktivitet i seg. Det foregår veldig mye under overflaten, blant annet skiftes overhuden ut hver måned!

Her er 6 viktige årsaker til at huden kan kjennes ru og nuppete ut:

Tørr hud

Huden må ha en veldig presis sammensetning av vann og fettstoffer, såkalte lipider, for å holde seg myk. Hvis huden blir stresset av vær og vind, overdreven soling, mye såpe, for å ta noen eksempler, blir huden sårbar og tørr. Den ruglete overflaten på huden kjennes oftest best på hender og legger.

Det finnes dessuten medfødte former for tørr hud, eksempelvis ved atopisk eksem.

Ichtyosis vulgaris er en spesiell, men ikke uvanlig tilstand, med fiskehudaktig skjelling på legger, og huden kjennes ru og nuppete.

Behandles med fuktighetsbevarende kremer eller oljer.

Keratosis pilaris

Dette er en tilstand som ikke er uvanlig hos ungdom og i ung voksen alder. Tilstanden er hyppigere hos de med anlegg for atopisk eksem. Huden kjennes veldig nuppete ut, typisk over legger, utside lår, setet og utsida og baksiden av overarmer. Tilstanden skyldes at hornstoffet, keratin, i overhuden klumper seg sammen i hårsekkenes utførselsganger.

Behandles med fuktighetsbevarende kremer som er tilsatt virkestoffer som sliper overhuden, for eksempel propylenglykol.

Follikulitter

Når hårsekkene blir betente synes dette som at nuppene blir røde og av og til også med en gul blemme i tillegg. Her er det gjerne fysiske forhold som er årsaken, for eksempel shaving av huden eller tettsittende plagg.

Behandles med å unngå det som framprovoserer utslettet. Utslettet kan også dempes med bakteriehemmende midler du får kjøpt uten resept på apoteket.

Eksem

Eksem er en form for betennelse i huden, den blir rød og nuppete, men her er kløen viktig. Typiske tilstander er atopisk eksem, soleksem og eksem framkalt av allergi mot ulike kjemikalier i kosmetiske produkter.

Behandlingen blir å unngå det som trigger eksemet, dessuten har kortisonkremer en rask og god effekt ved de fleste former for eksem. Mistenker du eksem, må du snakke med legen din, slik at du får riktig medisin på resept.

Komedoner

Disse kalles på folkemunne hudormer og er av to typer; de som er lukket, bare som en blek nupp, og de som har en sort prikk på seg. Komedoner er tilstoppede talgkjertler, og er vanlig i ungdomstida, særlig i ansiktet, og over ryggen. Tilstanden kalles også komedoakne, fordi det er begynnelsen på utviklingen av et kviseproblem.

Behandles med produkter du får på apoteket, spesielt rengjøringsprodukter til huden som inneholder benzoylperoksid.

Kviser

Kviser er når det setter seg betennelser i komedonene. Da blir disse røde, og det kommer eventuelt gul blemme på toppen av de litt større nuppene.

Kviser oppleves psykisk belastende, og er en viktig årsak til sosial hemming i en sårbar fase av livet. Her er det viktig at du kontakter legen din, da det nå finnes veldig mange gode medisiner å få på resept. Dessuten kan langvarige og uttalte kviser gi arrdannelser i huden.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring