6 kjennetegn på fotsopp

Det er mange årsaker til rødhet og flassing på føtter. Soppinfeksjon er viktig å utelukke.

FOTSOPP hos en idrettsutøver. Her er utslettet hissig. Foto: FotoTheMoment / Shutterstock / NTB
FOTSOPP hos en idrettsutøver. Her er utslettet hissig. Foto: FotoTheMoment / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fotsopp er en betegnelse brukt om soppinfeksjon i huden på føttene. Tilstanden er vanlig i alle aldre, bortsett fra hos barn. Den engelske betegnelsens athlete's foot illustrerer nettopp at føttene ved mye trening blir våte og fuktige, samtidig bruk av tett fottøy, som gjør at soppen trives.

Men hvordan vet man at man har fotsopp?

Ta en hudprøve hos legen din

Sopp er nå med moderne PCR teknologi lett å påvise i et egnet medisinsk laboratorium. Det første du derfor bør gjøre er å bestille en slik test hos legen din. Det skrapes bare av hudflak i de tørre hudområdene, som vil bli sendt til analyse.

Hvis prøven er positiv, det vil si at den bekrefter sopp, er det bare å komme i gang med smøring med krem, gel eller liniment som inneholder soppdrepende virkestoff, eksempelvis terbinafin. Følg anvisningen du får nøye.

Bilder av fotsopp

6 kjennetegn på fotsopp

Så hva gjør du da hvis du oppdager forandringer på en eller begge føtter, og ikke har muligheten til en rask diagnostikk hos legen? Her er noen kjennetegn:

1. Tørr hud, mild kløe

Fotsopp kan være vanskelig å skjelne fra tørr hud, eksem og psoriasis. Det kan være noe kløe, men denne er oftest ikke uttalt.

2. Utslett

Utslett på bare én fot er ofte sopp. Slik infeksjon starter gjerne på den ene foten først. Se nøye på føttene dine i godt lys, helst etter at du ikke har dusjet på et par dager. Er det forskjell på graden av flassing i fotsålene? Er det mer rødhet og flass mellom tærne på den ene foten?

3. Er mellom tærne

Fotsopp starter typisk mellom tærne som ligger mot lilletåa hos de yngre med tett fottøy. Det er dette vi gjerne ser hos idrettsutøvere. Huden mellom tærne blir først litt hvitaktig og seig før det kommer ringer eller flekker av rødhet og flass på fotryggen.

4. Forandring på negl

Er en eller flere negler forandret? Typisk for soppinfeksjon er at den først starter på én negl, så blir det en negl til, og etterhvert har man for eksempel tre stygge negler, kun på den ene foten.

5. Ring på fotryggen, kan være ringorm

Hvis du har soppinfeksjon på fotryggen, er det ofte slik at utslettet har en mer rødlig og nuppete brem i kanten, slik at det dannes ringformet utseende; derav uttrykket ringorm. Men det er altså ikke ormer i utslettet!

6. Fotsopp kan også gi lyskesopp

Har du liknende utslett andre steder? Ved fotsopp bør man sjekkes for lyskesopp.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring