Acanthosis nigricans: Mørk hud i nakke og hudfolder

Hvis huden din i hudfolder og nakke er blitt brun og mørk, så kan denne tilstanden være årsaken. Men husk: En rekke andre hudsykdommer kan også sette seg i hudfolder.

DIABETES kan gi brunlige forandringer over nakken. Foto: Dermatology 11 / Shutterstock / NTB.
DIABETES kan gi brunlige forandringer over nakken. Foto: Dermatology 11 / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Huden vår reagerer av og til med at den endrer karakter og gir utslett, når det foregår ting inne i kroppen, som ikke er av det gode, for eksempel kreft i indre organer. Slike hudforandringer kalles da dermadrom. Sykdommen ondartet acanthosis nigricans er et slikt dermadrom, men er heldigvis sjelden.

Godartet acanthosis nigricans er imidlertid mer vanlig, og det er den formen denne artikkelen handler om.

Godartet acanthosis nigricans

Acanthosis betyr fortykkelse av overhuden og nigricans betegner en formørking, vi snakker altså om at huden blir fortykket og mørk. I tillegg kan det komme dypere furer, og det kan komme små utvekster, såkalt hudtagger. Vanligst er slike forandringer i nakke-hals området, armhuler og lysker.

Denne tilstanden er blitt svært vanlig, og skyldes det som kalles insulinresistens. Slik resistens er ikke en sykdom i seg selv, men en følgetilstand ved en rekke sykdommer og tilstander, viktigst er overvekt. Konsekvensen blir uheldige påvirkninger av blodsukkeret som kan gi påvirkninger av hjerte og blodkar med aterosklerose. I den grad man kan si at overvekt og diabetes er livsstilssykdommer, er også godartet acanthosis nigricans en slik livsstilssykdom.

Andre sykdommer som også er knyttet til disse hudforandringene er polycystisk ovarialsyndrom (PCOS), og sykelig overproduksjon av veksthormon fra hypofysen, såkalt akromegali.

Disse hudfornadringene sees hyppigere hos de som er melaninrike, altså har en mørk eller svart hudtype. Hos disse er tilstanden i mindre grad knyttet til insulinresistens og diabetes.

ACANTHOSIS NIGRICANS hos en overvektig gutt. Her ser du huden over nakken er fortykket, grov og uttalt brun. Du ser også at det lenger frem vokser hudtagger. Foto: Toon Danuchot / Shutterstock / NTB.bb
ACANTHOSIS NIGRICANS hos en overvektig gutt. Her ser du huden over nakken er fortykket, grov og uttalt brun. Du ser også at det lenger frem vokser hudtagger. Foto: Toon Danuchot / Shutterstock / NTB.bb Vis mer

Hva annet kan det være?

Det finnes flere tilstander som kan gi forandringer i hudfolder, og som kan forveksles med acanthosis nigricans:

Erytrasma er en fredelig og ufarlig hudinfeksjon med Corynebacterium minutissimum, som er i slekt med den bakterien som gir pitted keratolyse, også kalt fotsålehull.

Intertrigo oppstår også ved overvekt, når hud ligger mot hud i tette folder

Hyperpigmentering i huden etter irritasjon eller eksem.

Seboreisk eksem er en vanlig hos de med fet hudtype, og hos disse kan eksemet sette seg i hudfolder

Invers psoriasis er en spesiell variant av psoriasis som setter seg i hudfolder. Hos de med lys hudtype vil forandringene være sterkt røde. Imidlertid er det vanskeligere å skjelne rødt fra brunt når man er mørk.

Pityriasis versicolor er en soppinfeksjon i huden som skyldes Malassezia furfur. Denne forekommer ofte på øvre del av ryggen, og nakke, samt ved armhulene.

Tinea kalles på folkemunne ringorm og er en soppinfeksjon i huden forårsaket av dermatofytter. Forekommer ofte i hudfolder som lyskesopp.

Poikiloderma Civatte er betegnelsen på en misfaring på sidene av halsen som er svært vanlig hos voksne, og som skyldes at solen sammen med parfymestoffer gir både brune og rød skygger i huden, nærmest som en solskade.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen acanthosis nigricans stilles ved at huden ved det blotte erfarne øyet har de typiske hudforandringene. Hvis legen er i tvil vil hen kunne gjøre tilleggsundersøkelser, som for eksempel vevsprøve, såkalt biopsi, eller hudavskrap til undersøkelser på soppinfeksjon.

Når skal jeg kontakt legen?

Hvis du får et unormalt utslett i hudfoldene dine skal du alltid oppsøke lege. Husk at det oftest dreier seg om godartede tilstander som lar seg behandle, for eksempel soppinfeksjon eller eksem.

Den ondartede formen for acanthosis nigricans er sjelden, men skal mistenkes hvis du har lys hudtype, er yngre, og ganske plutselig har fått mørk og grov hud i nakke, armhuler eller lysker.

Kan hudforandringene behandles?

Hudtagger kan fjernes kirurgisk hvis disse er plagsomme, men ellers behandles ikke acanthosis nigricans i seg selv. Det viktigste er å behandle de underliggende tilstandene, som gir utslettet. Bare en endring av livsstil vil langt på vei hjelpe for mange.

Kilder: dermnetnz.org: Acanthosis nigricans

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring