Alkohol kan trigge rosacea

Den gamle antakelsen om at rosacea var mer vanlig blant alkoholikere, er nok ikke helt hinsides. Det er nå godt dokumentert at alkohol forverrer rosacea.

ROSACEA: Huden over kinnene er rød, litt blodsprengt og kvinnen er helt sikkert plaget med varmefølelse og brenning i perioder. Foto: Julia Shauerman / Shuttersatock / NTB.
ROSACEA: Huden over kinnene er rød, litt blodsprengt og kvinnen er helt sikkert plaget med varmefølelse og brenning i perioder. Foto: Julia Shauerman / Shuttersatock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Rosacea, også kalt voksenakne, er en av de vanligst forekommende hudsykdommene i befolkningen. Cirka 5-10% av befolkningen er plaget, hyppigst kvinner i 30–50 årsalderen. Sykdommen kjennetegnes ved at huden over kinn og nese er rød og rødmer lett, har sprengte blodkar, eventuelt kviser, og etter hvert oppsvulmet hud, spesielt over nesen, såkalt rhinofym.

Årsaken er sammensatt, både arvelige forhold, skjevhet i immunapparatet i huden på grunn av forstyrret hudflora, slektskap med sykdommen akne og miljømessige forhold.

Historisk knytter det seg en del stigmatiserende betegnelser til hudsykdommen, på grunn av antakelser om at alkoholinntak gir utslettet. Eksempler er portvinskinn og fyllenese. Men er antakelsene tatt helt ut av lufta?

Svaret er nei; det er en god del forskning som faktisk viser en sammenheng mellom rosacea og alkoholinntak. Likevel er det ikke slik at alle som har rocasea drikker alkohol.

Alkohol utvider blodårene i huden

På samme måte som at rosacea forverres av varm og sterkt krydret mat, store temperaturforskjeller og direkte sollys, så vil også alkoholinntak forverre sykdommen (1).

Den åpenbare og enkleste forklaringen er at ved disse påvirkningene så utvider blodårene seg. I festlige lag blir kinnene rødmussete hos mange av oss, men hvis du i tillegg har rosacea, kan kinnene bli riktig så blomstrende. Men dette er nok ikke den eneste forklaringen.

RHINOFYM: J.P. Morgan var finansmann og kunstsamler. Han fikk på eldre dager en lang og klumpete nese. I dag sees ikke tilstanden så ofte da den er lett å behandle kirurgisk. Foto: Everett Collection / Shutterstock /NTB
RHINOFYM: J.P. Morgan var finansmann og kunstsamler. Han fikk på eldre dager en lang og klumpete nese. I dag sees ikke tilstanden så ofte da den er lett å behandle kirurgisk. Foto: Everett Collection / Shutterstock /NTB Vis mer

Kan alkohol påvirke huden via tarmen?

Det er vel kjent at jevnlig inntak av alkohol forstyrrer bakteriefloraen i tynntarmen, og gir en overvekst av visse typer bakterier. Alkoholen vi drikker, etanol, blir for det meste fordøyd av leveren, men tarmbakterier kan oksidere etanol til acetaldehyd, som er mer giftig og påvirker tarmen i form av endret tarmflora i tynntarmen, med øket mengde uønskede bakterier, omtalt som SIBO, på engelsk small-intestine-bacterial overgrowth (2).

Det er vist at pasienter med rosacea synes å ha en slik SIBO-tilstand. Dette viser at huden ikke bare påvirkes av de parasittene som bor der, for eksempel Demodex follikulorum, men også de bakterier vi har i tarmen.

Må jeg slutte helt med alkohol?

Det er vist at inntak av én alkoholenhet (typisk et glass vin) i uken påvirker miljøet i tarmen, men å dra slutninger mot rosacea blir for usikkert. Likevel er det sannsynlig at du ved å redusere inntaket, eventuelt kutte alkoholen helt ut, vil bedre din rosacea. Hvis du i tillegg spiser rikelig med kostfibre som fremmer veksten av ønskede bakterier, så har du sannsynlig gjort det enda lettere å bli frisk fra din rosacea.

Det blir likevel feil fra et legefaglig ståsted å foreslå en egen rosacea-diett eller å behandle rosacea som en tarmsykdom. De aller fleste responderer veldig godt på ulike kremer, eventuelt tabletter. Men du kan sette deg selv på en livsstilsendring i for eksempel i 3 måneder, med null inntak av alkohol, samt følge gode ernæringsråd, kanskje til og med gå litt ned i vekt. Blir huden din bedre?

Også avholdsfolk får rosacea

Og én ting til slutt: Selv om inntak av alkohol øker risikoen for å utvikle eller forverre rosacea, så er det ikke slik at denne sammenhengen er konsekvent. All medisinsk forskning er basert kun på sannsynligheter, og derfor du vil finne mange personer med rosacea i avholdsbevegelsen!

Kilder: 1) J Cosm Dermatol 2021 2) jaad.org

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring