Allmennlege: Aksepter hårtap – det er mandig!

- Vil du virkelig ta opp en kamp du aldri vil vinne, spør allmennlege Brynjulf Barexstein.

UTTRYKK FOR TESTOSTERON: - Hårtap er mandig, påpeker allmennlege. Foto: NTB Scanpix/Lommelegen.no
UTTRYKK FOR TESTOSTERON: - Hårtap er mandig, påpeker allmennlege. Foto: NTB Scanpix/Lommelegen.no Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Brynjulf Barexstein, sjeflege på Lommelegen, får ofte spørsmål fra menn om hvordan man kan stoppe normalt hårtap.

- Mennene spør hva de kan gjøre mot sitt hårtap. Jeg synes et bedre spørsmål er om du faktisk skal gjøre noe, og i så fall hvorfor. Dette er svært viktige spørsmål som man bør tenke nøye gjennom, sier almennlegen som mener det er viktig å få frem de psykologiske aspektene når det gjelder menn og hårtap.

LES OGSÅ: Plutselig hårtap

Fakta om mannlig hårtap:

Dette vet vi om hårtap hos menn, sier Barexstein:

  • De fleste menn opplever hårtap i varierende grad, men tidspunktet det starter på varierer veldig.
  • 1 av 20 menn begynner å merke hårtap før 20-årsalder.
  • Med andre ord er hårtap hos menn aldeles normalt, og ingen sykdom, og man trenger derfor så absolutt ikke å behandle det.
  • De færreste menn er opptatt av å forsøke å behandle tilstanden.
  • Det finnes heller ingen god behandling.

- En kamp du aldri vil vinne

Selv om det finnes behandling for naturlig hårtap hos menn, mener Barexstein det er viktig å understreke at dette ofte er en tapt kamp.

- Tenk over om du virkelig vil ta opp en kamp du aldri vil vinne, for da har du valgt uendelige antall dager med skuffelser og frustrasjoner i svært lang tid fremover. Brynjulf Barexstein, allmennlege

- Tenk over om du virkelig vil ta opp en kamp du aldri vil klare å vinne, for da har du valgt uendelige antall dager med skuffelser og frustrasjoner i svært lang tid fremover.

Han påpeker at den behandling som finnes mot hårtap er krevende, kostbar og gir som regel en ganske beskjeden effekt.

- Eventuell medikamentell behandling må igangsettes tidlig, og for å opprettholde effekten må behandlingen vedvare. Så man må virkelig spørre seg selv om man som en frisk person som ønsker å gå i gang med å bruke medisiner resten av livet!

Preparatet er heller ikke uten bivirkninger - det kan for eksempel medføre impotens, understreker allmennlegen.

SHAVED: Sveisen mange liker. Høye viker - helt perfekt! Foto: NTB Scanpix
SHAVED: Sveisen mange liker. Høye viker - helt perfekt! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Menneske-hanner er designet slik

Han påpeker at det er en helt naturlig del av det å være mann å miste håret.

Hårtapet er ifølge Barexstein faktisk er et uttrykk for at man har testosteron i blodet.

- Vi menneske-hanner ser jo faktisk slik ut og er designet slik fra naturens side, på linje med at pudler har krøllete pels og kvinner har bryster og hofter og så videre.

Almennlegen vil frem til at det er mange menn som har tenkt gjennom dette og akseptert at det er slik menn faktisk er, og at dette er ikke noe man skal kjempe mot.

- Frustrasjonen over hårtapet faktisk er over i det øyeblikk man aksepterer at slik er det faktisk å være mann. Velg heller å gjøre noe med de uendelig antall andre ting du kan gjøre med utseendet ditt, kroppen din, helsen din, livet ditt, for der er mulighetene faktisk nærmest endeløse, i motsetning til å forsøke å stoppe et udiskutabelt genetisk bestemt hårtap.

- Å skjule hårtap er ikke spesielt sexy

- Vit også om at absolutt enhver partner eller potensiell partner synes at det å prøve å skjule et hårtap, med alt fra medisiner til tupeer - ikke er spesielt stilig, for å si det forsiktig - mens ingen partner eller potensiell partner synes mannlig hårtap er usexy, lite mandig eller hva det måtte være.

Barexstein har gitt mange menn dette rådet gjennom årene som almennlege og svarlege på Lommelegen.

- Hårtap hos menn er totalt uinteressant, for absolutt alle utenom den det gjelder.

Med andre ord: Velg dine kamper her i livet!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring