Rosacea:

- Ansiktet var knallrødt, og jeg hadde masse små blemmer

Da Tonje Kroglund dro til legen for å få hjelp mot kraftig rødhet og blemmer i ansiktet, var det ingen tvil om hvilken tilstand hun hadde.

UTSLETT: Slik ser huden til Tonje ut når hun har utslett. Foto: Privat
UTSLETT: Slik ser huden til Tonje ut når hun har utslett. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tonje Kroglund (27) har hatt problemer med rødhet i ansiktet i mange år, og det har forverret seg med årene – spesielt de siste tre årene.

- Jeg må bla langt tilbake i bildearkivet for å finne bilder der jeg ikke er rød.

Tonje dro til fastlegen tidligere i år for å få hjelp med problemet.

- Da jeg satt på venterommet, var ansiktet knallrødt, og jeg hadde masse små blemmer i huden. Fastlegen mente det ikke var noen tvil om at jeg har rosacea, og ga meg en krem jeg skulle teste ut. Denne hadde ikke effekt, så jeg dro tilbake etter to uker, hvor jeg fikk en ny kortisonkrem, og henvisning til hudlege. Denne kremen hadde heller ikke effekt.

Hudlegen kunne bekrefte at Tonje hadde en hissig form for rosacea, og han ga henne en ny type krem, kalt Mirvaso. Tonje opplevde god effekt av kremen, og rask lindring, men på hektiske, varme dager, som når hun er på jobb, synes hun at kremen ikke fungerer optimalt.

Hva er rosacea?

Rosacea er en hudsykdom hvor man får utslett i ansiktet som består av rødme, små betennelsesknuter og synlige blodårer. Det er en vanlig tilstand, som rammer flest kvinner. Rundt 5-10 prosent av befolkningen rammes.

- Vanligste debutalder er typisk 30-50-årsalder. Når det er sagt, har jeg møtt både yngre og eldre personer med debut av tilstanden, men dette er sjeldnere, sier Anne Birgitte Nordal, hudlege ved Hudklinkken

Hissig rødhet

Tonje beskriver symptomene som hissig rødhet i ansiktet – spesielt på kinn og ved nesepartiet.

- Huden blir varm, og det prikker. Jeg synes det er veldig ubehagelig, og jeg synes ikke det er noe pent å være så rød.

- Når oppstår vanligvis utslettet?

- Jeg har det hele tiden, men det blir for eksempel mye verre av stress, og når det er varmt. Jeg kjenner også at det prikker, og huden blir varm, om jeg drikker vin.

- Liker ikke det jeg ser i speilet

- Hvordan påvirker tilstanden deg i hverdagen?

- Jeg liker ikke det jeg ser i speilet. Heldigvis lar jeg det ikke påvirke meg i så stor grad at jeg isolerer meg – jeg har blitt såpass voksen at jeg vet at venner og familie liker meg for den jeg er, uavhengig av om jeg er rød eller ikke.

KRAFTIG UTBRUDD: Tonje forteller at det er ubehagelig å få slike utbrudd. Foto: Privat
KRAFTIG UTBRUDD: Tonje forteller at det er ubehagelig å få slike utbrudd. Foto: Privat Vis mer

Årsaker

Man vet ikke hvorfor noen får rosacea, men det kan ha en sammenheng med endret funksjon i blodårene i ansiktet. Det kan også gå i arv – 40 prosent av de som får rosacea, har en slektning med samme tilstand.

- Ofte er rosacea genetisk betinget, men også hormoner, stress og svangerskap kan være årsak til rosacea-utbrudd. Mange har hatt røde kinn og rødmetendens fra yngre alder, forteller Nordal.

HUDLEGE: Anne Birgitte Nordal. Foto: Privat
HUDLEGE: Anne Birgitte Nordal. Foto: Privat Vis mer

- Er det slik at de som sliter med rødming, lettere kan utvikle rosacea?

- Det er ikke slik at alle som sliter med rødming utvikler rosacea, men de som får tilstanden har ofte slitt med rødming eller røde kinn i yngre alder, sier hun.

LES OGSÅ: Utslett - hva kan årsaken være

Vanlige triggere

Hva som trigger tilstanden er individuelt, men noen kjente triggere er sollys, rødvin, stress, vind og vær. Noen reagerer også på sterke kryddere, ifølge Nordal.

- Mange med rosacea har svært sensitiv hud, og kan også få trigget utbrudd av ulike hudbehandlinger eller hudkremer. Det er om å gjøre å kjenne sine triggere, så kan man forebygge utbrudd.

Behandling mot rosacea

Det finnes ulike typer rosacea: Noen har mer rødhet og synlige blodkar i kinn, mens andre får uttalt kviseutbrudd sentralt i ansiktet.

- Jeg anbefaler å oppsøke hudlege for individuell tilpasset behandling med kremer, piller eller ofte en kombinasjon.

Vurderer laser

Tonje vurderer å prøve laser for å få bukt med problemene, men det blir ikke før til høsten.

- Laserbehandling får man ikke dekket, og det er ingen garanti for at det virker, derfor er jeg litt usikker, sier hun.

Nordal bruker mye blodkarlaser som supplerende del av rosaceabehadling.

- Dette hjelper både på allerede synlige blodkar, men vil også redusere utbruddsfrekvensen. Mange synes også at dette hjelper på flushing-tendensen, sier Nordal.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring