Åtte råd fra hudlege om behandling av tørr hud

Å smøre inn hele kroppen er et godt stykke arbeid. Med enkle knep kan du gjøre smøringen til en positiv opplevelse.

TØRR HUD: Tørr hud kan sammenlignes med bunnen på en inntørket innsjø. Foto: Privat. H: Jim Sunman / Shutterstock / NTB
TØRR HUD: Tørr hud kan sammenlignes med bunnen på en inntørket innsjø. Foto: Privat. H: Jim Sunman / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å ta vare på huden er en god investering i helse og velvære. Til dette kreves det å pleie huden med mykgjørende produkter. Hvis huden er tørr, klør den og den mister litt av gløden. Linjer og rynker i huden synes lettere.

En voksen person har mellom halvannen og to kvadratmeter hud, så å smøre inn kroppen er en jobb! Hvordan gjøre dette mest mulig enkelt og effektivt?

Fra tørrhet til eksem

En lett tørrhet av huden er ikke farlig, og noe vi alle opplever fra tid til annen. Hvis tørrheten er så uttalt at huden klør, blir rød, nuppete og sprekker opp har vi utviklet et eksem. Da er det også lettere å utvikle infeksjoner i huden, fordi bakterier trives på tørr og betent hud. Brennkopper er et eksempel på en hudinfeksjon som lettere rammer de med tørr hud.

Atopisk hudtype

Noen av oss er født med arvelig tørr hud, eksempelvis er huden tørrere hos personer med anlegg for allergier. Noen har bare tørrhet med lettere stikking av huden, mens andre har atopisk eksem med invalidiserende kløe. Denne hudtypen krever ekstra nøye egenpleie. Det går ikke an å drikke seg til fuktig hud. Huden må smøres.

Noen praktiske tips

Disse rådene kan brukes både for å behandle tørr hud, og ikke minst forebygge tørr hud.

  • Rengjør huden med vann før smøring, for å bli kvitt svette, partikkelrester, sminke og gamle kremstoffer. Bruk myk klut, men ikke gni hardt. Vær tilbakeholden med såpe, bruk isteden gjerne dusj-eller badeolje. Karbad er mer skånsomt for huden enn dusj, hvis du er så heldig å ha et badekar.
  • Bruk lunkent vann, vamt vann er mer uttørrende enn kaldt vann
  • Dusj maks i tre minutter, eller karbad i inntil 10 minutter
  • Ikke gni deg tørr, men klapp huden forsiktig tørr
  • Start deretter smøring med fuktighetskrem mens huden fortsatt er lett fuktig. Smøringen glir mye lettere på fuktet enn tørr hud. Kremen låser fukten inn i det tørre øverste hudlaget. Teknikken betegnes på engelsk som soak-and-smear.
  • Velg en fetere krem, gjerne med fettinnhold over 30 prosent, hvis du smører deg bare en gang om dagen.
  • Bruk kremer med færrest mulig ingredienser. Færre ingredienser betyr mindre irritasjon og mindre sjanse for allergiske reaksjoner fra smøringen.
  • Bruk kun parfymefrie produkter til den daglige generelle hudpleien.

Innred badet ditt til en SPA-sone!

SPA er en forkortelse av det latinske ordet – Salus per Aqua – som betyr helse-gjennom-vann. Enten badet ditt er stort eller lite, kan det bli din fine SPA-sone ved å legge fram rene håndklær, gjerne et duftlys, beroligende , dempet musikk og kanskje til og med en frodig plante. På denne måten gjør du smøringen til en positiv opplevelse.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring