Blod under neglen

Hvis fingre eller tær blir kraftig klemt - ved for eksempel klemming i dør - vil du se blodansamling under neglene.

MØRK FLEKK PÅ NEGL: Tegn på en skade. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MØRK FLEKK PÅ NEGL: Tegn på en skade. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Blod under neglen har den medisinske betegnelsen: subungualt hematom.

Blod under neglen skyldes oftest at fingeren er kommet i klem. Klassiske skader er å klemme fingre i dører eller miste tunge gjenstander på tærne. Vanlige symptomer er blå eller svart negl som oppstår pga klemskade.

Blå eller svart negl som oppstår etter at den har blitt kraftig klemt. Store smerter.

Behandling

Løft med en gang hånden eller foten opp slik at den kommer høyt i forhold til resten av kroppen. Deretter trykk hardt over neglen i noen minutter, det reduserer blødningen. Legg på et omslag og kjøl ned med ispose.

Hull kan lindre

Kontakt lege hvis det gjør veldig vondt. Legen kan tømme ut blodet ved å smelte et hull i neglen. Smertene forsvinner da umiddelbart. Dersom du har lang avstand til legen kan du eventuelt bruke en binders og varm spissen på et brennende lys. Trykk den glødende spissen forsiktig mot neglen så det blir et lite hull.

Når det gjelder å stikke hull i neglen er fornuftig som førstehjelp, men vil ikke ha noen effekt etter blodet har koagulert, noe som skjer ganske raskt.

Hvordan vil det gå?

Kan det eventuelt gi varige skader? Det som ikke helt sjeldent skjer, er at blodansamlingen under neglen med tid og stunder får neglen til å dette av.

I mellomtiden ligger det der og gjør vondt, fordi det tar plass. Hvis du har inntrykk av at neglen er løs, for eksempel at den bare henger i roten, så kan det være en god idè å få den fjernet, både fordi den da ikke fester seg igjen, og fordi blodet vil fortsette å ligge der og gjøre vondt inntil neglen allikevel detter av etter en god del tid.

Det er ingen umulighet å gjøre det selv, men for de fleste vil nok dette være i det vanskeligste laget, for eksempel om det må skjæres ved negleroten. Oppsøk fastlegen din for hjelp.

Det er sjeldent klemte fingre gir varige skader, men det kommer selvsagt an på traumet og hvor mye fingeren blir klemt.

Kilder:

Denne artikkelen ble revidert og utvidet 08.11.18 Alf Kristoffer Ødegaard, kilder: 1) lommelegen.no Denne artikkelen ble deslvis basert på artikkel i en kortere form av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen 01.01.2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring