Byll

En verkebyll er en avgrenset infeksjon i hud og underhud, ofte forårsaket av stafylokokker (bakterier).

ABSCESS PÅ ØRET: En abscess kan oppstå hvor som helst i kroppen. Her som en infeksjon ved øret. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ABSCESS PÅ ØRET: En abscess kan oppstå hvor som helst i kroppen. Her som en infeksjon ved øret. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En byll kan ha de medisinske betegnelsene: follikulitt, furunkel, karbunkel og abscess.

VERKEKUL: Rød og hoven abscess under kjeven hos mann. En abscess er en smertefull hevelse som ofte forårsakes av bakteriebr. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
VERKEKUL: Rød og hoven abscess under kjeven hos mann. En abscess er en smertefull hevelse som ofte forårsakes av bakteriebr. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Symptomer

Ved follikulitt blir det en liten rød hevelse rundt et hår i huden. Etter hvert kommer det puss ut fra den.

En furunkel er en litt større rød hevelse som vokser og blir smertefull. Etter hvert dannes en pussfylt blære, som ofte sprekker og tømmer seg etter et par uker. Furunkler forekommer hyppigst i ansiktet, på halsen, på armene, på fingrene og på rumpeballene.

En karbunkel er en stor, dyp og smertefull infeksjon i huden. Du kan få feber og nedsatt allmenntilstand.

En abscess (verkebyll) er en rød, varm og smertefull kul. Du kan få feber og forstørrede lymfeknuter.

Behandling

Follikulitt behandles på samme måte som brennkopper.

Furunkler, karbunkler og abscesser må vanligvis tømmes for puss. Dette gjøres når de er blitt modne. Furunkler kan legen stikke hull på med en sprøytespiss, mens det vanligvis må legges et snitt i karbunkler og abscesser. Deretter rengjøres den tømte byllen med desinfeksjonsvæske og med antiseptisk krem eller salve. Du får råd om hvordan du skal forholde deg framover, med skifte av bandasjer etc. Noen ganger legger legen inn en bandasjestrimmel (veke) innsatt med antiseptisk krem. Denne veken fjernes etter som den åpnede byllen gror innenfra.

Er byllen dyp eller stor, eller du har fått feber og nedsatt allmenntilstand av den, kan legen gi deg tabletter med antibiotika.

Unngå å klemme på byller som sitter på overleppen, på nesen eller i kinnene. I sjeldne tilfeller kan det føre til at bakteriene presses inn i blodårer som fører til hjernen. Infeksjonen kan i så fall spre seg til hjernen.

LES OGSÅ:

Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger Tirsdag 15. August 2006
Oppdatering 08.06: Oppdaterte lenker, og lagt inn bilder.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring