DEMODEX, MIDD i HUDEN

Du kan ha flere tusen av dem i ansiktet

Huden vår er uten at vi merker det dekket av mikrober og parasitter. Demodex er en av dem. Det er bare å venne seg til tanken.

LEVER I HUDEN DIN: Demodex trives godt i ansiktet ditt. En sjelden gang kan den irritere huden. Dataanimasjon og foto: Kalcutta /Alexx60 /Shutterstock / NTB
LEVER I HUDEN DIN: Demodex trives godt i ansiktet ditt. En sjelden gang kan den irritere huden. Dataanimasjon og foto: Kalcutta /Alexx60 /Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Huden vår er, som naturen ellers, et økologisk univers. Vi kvitter oss hele tiden med døde hudceller som inneholder en god blanding av proteiner og fett. Dette er ypperlig næring for ulike parasitter.

Vi må skille mellom de parasittene som er fremmede for huden og gir sykdom, og de som ikke gjør det.

Hva er demodex?

En av parasittene som trives på huden vår er Demodex. Det er normalt å ha Demodex på huden, men den trives best hos voksne.

Det er mest av den i ansiktet over panne og kinn, neserot, øyenvipper og ytre øreganger.

Denne midden har en lengde på 0,15 – 0,4 millimeter i diameter, og de åtte føttene gir en toppfart på 16 millimeter i timen, særlig når den kryper ut av hårsekkene om natten, når det er mørkt.

Kan Demodex gi hudplager?

Som hovedregel gir Demodex ingen sykdom eller plager. Imidlertid finnes det en sykdom som heter demodicosis, som er å oppfatte som en tilstand der ansiktshuden blir irritert av denne midden.

SLIK SER DEMODEX UT: en slank og litt avlang skapning som trives i hårrøttene, særlig på øyevippene. Foto: Kalcutta/Shutterstock/NTB
SLIK SER DEMODEX UT: en slank og litt avlang skapning som trives i hårrøttene, særlig på øyevippene. Foto: Kalcutta/Shutterstock/NTB Vis mer

Denne sykdommen er overhodet ikke godt definert, og vi vet ikke om det er midden som gir plagene direkte, eller om det er midden som overetablerer seg sekundært til den syke huden.

SYMPTOMER: Demodex kan gi rød og irritert hud, men slike plager kan ha mange andre årsaker også. Foto: Alexx60 / Shutterstock / NTB
SYMPTOMER: Demodex kan gi rød og irritert hud, men slike plager kan ha mange andre årsaker også. Foto: Alexx60 / Shutterstock / NTB Vis mer

Symptomene er flassing, rødhet i huden, følelse av sensitiv hud og kløe. Dette er jo uspesifikke symptomer som forekommer ved flere hudsykdommer, for eksempel rosacea, perioral dermatitt og øregangseksem, uten at vi nødvendigvis må gi midden skylden.

Ved sykdommer som gir svekket immunforsvar kan det imidlertid tenkes at midden gir større irritasjon.

Hvordan holde Demodex i huden i sjakk?

Husk at huden er et økosystem som stort sett klarer seg selv. Overdreven vasking med sterke såper endrer surhetsgraden i huden og kan gi hudplager som fremmer vekst av midd. Unngå bruk av fet makeup.

Det finnes midler med og uten resept som dreper denne midden, både tabletter og kremer. Slik behandling skal skje kun helt unntaksvis, og er en hudspesialistoppgave.

SLIK SER HUSSTØVMIDDEN UT: denne også lever av døde hudceller. Foto: peterschreiber.media /Shutterstock/NTB
SLIK SER HUSSTØVMIDDEN UT: denne også lever av døde hudceller. Foto: peterschreiber.media /Shutterstock/NTB Vis mer

Andre parasitter i huden

Skabb er et eksempel på en parasittsykdom som gir voldsom kløe og utslett, og derfor må behandles.

Husstøvmidd trives best på hybelkaninene, men finner god næring på døde hudceller også, særlig når det er godt og varmt i senga om natten. Noen reagerer allergisk på slik midd med kløe i øynene eller huden.

Kilder:

1) Dermnetnz.org: Demodex 2) Onlinelibrary.wiley.com: British Journal of Dermatology; Human demodicosis: revisit and a proposed classification, 2014.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring