Hudlege:

Effektiv behandling mot neglesopp

Neglesopp er krevende å bli kvitt, men ikke umulig. Det er avgjørende hvor tidlig du kommer i gang med behandlingen. Disse behandlingsformene hjelper.

HVORDAN BLI KVITT NEGLESOPP? Tegn på neglesopp er gulaktig misfarging som strekker seg nesten ned til neglroten. I tillegg sees flassende hud omkring neglen. Foto: Jiang Zhongyan /Shutterstock / NTB
HVORDAN BLI KVITT NEGLESOPP? Tegn på neglesopp er gulaktig misfarging som strekker seg nesten ned til neglroten. I tillegg sees flassende hud omkring neglen. Foto: Jiang Zhongyan /Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes flere typer neglesopp, men den vanligste formen er den som skyldes de sopparter som kalles dermatofytter. Det dreier seg om en snikende endring av en eller flere negler, starter gjerne ytterst ved at neglen blir musespist, og etter hvert vokser soppen innover negleplaten, og gir misfarging og komplett destruksjon.

Hvem har økt risiko?

Risikofaktorer er tett fottøy, fuktighet, lavere immunforsvar som ved diabetes, og høy alder.

Først: Riktig diagnose

Det er mange årsaker til at en eller flere negler blir stygge. Det vanligste er at neglen er ødelagt av gamle skader eller feilbelastning. Det finnes også hudsykdommer som setter seg på negler, den vanligste er psoriasis. Det er derfor viktig at du før du starter behandling får legen din til å sende inn neglemateriale til laboratorium for å bekrefte eventuell soppinfeksjon.

Sjekk huden på hender og føtter

Neglesopp kan komme fra en infeksjon med sopp i huden omkring eller nærheten av neglen, vanligst fotsåler. Huden er ofte diskret flassende, og en slik infeksjon er lett å overse. Her også må du få undersøkt dette hos legen, og legen kan ta prøve på sopp fra huden og sende til laboratorium.

Soppdrepende neglelakk hjelper

Du får kjøpt lakkpreparater på apoteket som inneholder virkestoffer mot sopp, for eksempel amorolfin. Men: Du må være tidlig ute, det vil si at kun noen få negler er angrepet, og bare i ytterste delen av negleplaten, helst ikke mer enn halve neglen ytterst.

Du må lakke flere ganger i uken, file ned jevnlig, og holde på i mange måneder.

Tabletter er best

Det er farten på negleveksten som bestemmer hvor lett det er å bli kvitt sopp. Negler vokser langsommere ved høy alder, og tånegler er tykkere og vokser saktere enn fingernegler.

I praksis er tablettbehandling med reseptbelagt medisin å foretrekke, ved alle former for neglesopp, og klart best ved neglesopp på føtter. Fordelen er da at du samtidig får tatt infeksjon i huden, for eksempel fotsålen. Et vanlig eksempel på virkestoff i tablettform er terbinafin. Behandlingen er dyr, og muligheten for bivirkninger er til stede.

Varigheten av tablettbehandling strekker seg fra seks uker til tre måneder for fingernegler, og tre–seks måneder for tånegler.

Neglen blir ikke momentant fin

Husk at når du har tatt en tablettkur, må hele neglen vokse seg frisk igjen gjennom en ny vekstsyklus. Dette betyr i praksis at du ved sopp i tånegler må vente ett år før du kan si om kuren har virket.

Jo yngre du er, jo tidligere ser du den nye neglen vokse fram. Ved høy alder er effekten av tablettbehandling dårligere.

Kjemisk neglefjerning er mulig

I påvente av at neglen skal bli fin, er det noen som velger å kirurgisk fjerne denne, særlig hvis for eksempel stortåneglen er hardt angrepet. Men det finnes et absolutt alternativ med en snillere og mindre smertefull neglefjerning. Du får på nettet kjøpt gel eller pasta som inneholder 40 prosent karbamid (urea). Denne smøres tykt på neglen under dekke av plaster, med jevnlig nedfiring.

Her må du sette av tid, behandlingen er effektiv, men må gjøres i mange uker.

Til slutt: Skift skotøy

Det ligger mye hud og sopp i ditt gamle fottøy. Nå som du fornyer huden din, har du også en gyllen grunn til å fornye skogarderoben din!

Og: Venn deg til å lufte føttene mye ved å gå barbeint.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring