Effektiv behandling mot ringorm

Ringorm er oftest lett å bli kvitt med riktig smøring, men av og til må du ta tabletter

RINGORM PÅ ARM: Behandles med krem som kjøpes på apotek. Foto: iweevy / Shutterstock / NTB
RINGORM PÅ ARM: Behandles med krem som kjøpes på apotek. Foto: iweevy / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ringorm er en gammel betegnelse på smittsom hudinfeksjon med en type sopp som kalles dermatofytter. Betegnelsen gir riktignok inntrykk av noe som kryper sakte i huden, og det er jo riktig slik det kan se ut enkelte ganger, men det er altså ingen orm som skal avlives når du går i gang med behandlingen!

Hva slags behandling du skal ha avhenger av flere faktorer, først og fremst: hvor på kroppen utslettet sitter, hvor utbredt det er og hvor dypt i huden infeksjonen sitter. Her må legen din hjelpe til.

Men uansett: de aller fleste tilfeller av ringorm behandles effektivt med smøring av huden med krem som inneholder soppdrepende stoffer, typisk eksempelvis terbinafin. Terbinafin markedsføres også under navnet Lamisil.

Ikke still diagnosen selv

Du får kjøpt terbinafin krem i liten tube på apoteket uten resept.

Men: det er mye som kan likne på ringorm, først og fremst eksem. Så enhver behandling av ringorm bør bare igangsettes ved sikker diagnose, helst med hudprøve som viser sopp.

Legen din kan ta en slik prøve av huden din, bare ved å skrape litt flass, som sendes til spesiallaboratorium.

Når skal du ha krem og når trenger du tabletter?

Når diagnosen er sikker kan du komme i gang med behandlingen. Unngå kjerringråd! Her er en grov skisse:

  • Hodebunnen: tabletter
  • På overkroppen: krem
  • I lysker: krem. Sjekk føttene!, ofte fotsopp i tillegg
  • På føtter (bare hud): krem
  • I negler både føtter og fingre: tabletter
RINGORM på fotrygg. Her holder det med krem. Foto: Hasim Ramle / Shutterstock / NTB
RINGORM på fotrygg. Her holder det med krem. Foto: Hasim Ramle / Shutterstock / NTB Vis mer

Ved svekket immunapparat trenger du kanskje tabletter

Det er mange som har et svekket immunapparat, oftest på grunn av medisiner som hjelper mot ulike bindevevssykdommer og medisiner som transplanterte må ta for å hindre avstøtning av det nye organet. Her må legen i hvert enkelt tilfelle vurdere om du skal ha krem eller tabletter.

Resistens

Av og til, men det er unntaket, virker ikke standardbehandlingen. Det kan skyldes at soppen din er blitt motstandsdyktig mot den medisinen du har begynt med, og derfor må ha mer uvanlige varianter av slik medisin. Av og til må fastlegen din henvise deg til hudspesialist.

Forebygging viktig

Hvis du først er blitt behandlet for ringorm, er det viktig at du ikke får tilbakefall. Noen tips:

  • Skift joggeskoene hvis du har hatt fotsopp
  • Ikke lån andres sokker
  • Tørk huden godt i alle hudfolder etter bad
  • Hvis flere i familien eller barnehagen har fått utslett samtidig, foreligger kanskje en smittesituasjon. Her er brennkopper vanligst, men ringorm kan også smitte.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring