Sykepleier svarer:

Er elveblest smittsomt?

Elveblest er et utslett som kommer ganske plutselig, kan gi intens kløe og forsvinner like brått. Bør man holde seg unna andre folk, med tanke på smitte? Her får du svar.

INTENS HUDKLØE: For de fleste blir flekkene borte etter 24 timer. Foto: namtipStudio / Shutterstock / NTB
INTENS HUDKLØE: For de fleste blir flekkene borte etter 24 timer. Foto: namtipStudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Elveblest heter urticaria på det medisinske fagspråket og hives på engelsk.

Mange har opplevd å få elveblest, for eksempel etter du har berørt brennesle som irriterer huden sterkt. Men elveblest kan også oppstå av mange andre årsaker – og er et symptom på at immunsystemet ditt blir aktivert.

Utslettet kan uoppstå hvor som helst på kroppen, også ansiktet. Det består av vabler og rødflammet hud og intens kløe er et vanlig symptom.

Elveblest er som regel akutt, kommer raskt og forsvinner etter kort tid. Men noen kan også utvikle kronisk elveblest som varer lengre enn 6 uker.

Nei, det smitter ikke

Utslettet kan ikke smitte fra en person til en annen. Årsaken til elveblest er ofte allergi mot medikamenter, matvareallergi eller infeksjoner.

Hvorfor får flere i familien elveblest samtidig?

Den utløsende faktoren kan være vanskelig å finne. Det er imidlertid ikke umulig at to personer kan reagere på det samme, spesielt hvis de bor sammen og kan ha vært utsatt for den samme utløsende faktoren.

Allergi er arvelig

Som kjent er ikke allergi smittsomt. Derimot er det arvelig, og hvis du har foreldre eller søsken som får elveblest som allergisk reaksjon, har du også en litt større risiko for å få elveblest enn de som ikke har familiemedlemmer som får det. Men da er det fordi du har det i genene dine, og ikke fordi du blir smittet.

Kan jeg gå på jobb og skole?

Du kan gå på jobb, skole og i barnehage selv om du har elveblest, hvis formen din tilsier det.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring