Farget svette? Dette kan være årsak

Opplever du at svetten din endrer farge? Ved brun, svart, grønn eller blå svette kan det være lurt å kontakte lege.

SVETTE MED FARGE: Det finnes ulike årsaker til at svetten endrer farge. Foto: Shutterstock
SVETTE MED FARGE: Det finnes ulike årsaker til at svetten endrer farge. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vanligvis er fargen på svetten gjennomsiktig til lys gul. Noen ganger kan svetten ha en annen farge. Farget svette kalles “chromohidrose”. Svetten kan være gul, brun, svart, grønn eller blå.

Eksempler på faktorer som kan påvirke fargen til svette er:

  • Væskeinntaket
  • Matinntaket
  • Sykdom
  • Medikamentbruk
  • Klær som avgir farge
  • Mikrobene på hudens overflate

Svetten kan bli blå

Huden har mange mikrober. Noen av disse kan påvirke fargen til svetten, og noen av disse gjør at svetten kan bli blå. Mikrobene Bacillus og Pseudomonas kan gi blå (og grønn) farge. Når svetten endrer farge på hudens overflate kalles dette «pseudochromohidrose».

Ettersom det er en mikrobe som gir denne fargen er det eksempler på at dette kan “smittes” til andre som bor tett innpå hverandre. En historie i Aftenposten fra 2019 illustrerer dette godt.

Hos denne lille familien ble mikroben som førte til en blåaktig svette smittet over til hverandre.

Kontakt lege

Pseudochromohydrose er sjelden. Hvis du opplever en fargeendring på svettens farge er det lurt å kontakte legen for å finne årsaken, da det er mange årsaker til endring av svettens farge.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring