Fjerne en føflekk

Fjerning av føflekker gjøres ved mistanke om kreft, eller fordi de har en litt uheldig plassering. Noen føflekker kan fjernes hos fastlegen, andre vil bli henvist til sykehus.

FØFLEKK: Godartede føflekker trenger ikke å fjernes, men for noen kan føflekken være til bry. FOTO: NTB Scanpix
FØFLEKK: Godartede føflekker trenger ikke å fjernes, men for noen kan føflekken være til bry. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ulike celletyper gir opphav til forskjellige typer føflekker. Folk bruker også betegnelsen "føflekk" om mange typer hudlesjoner, ifølge Katarina Zak Stangeland, spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris i Stavanger.

– Føflekker er små områder på huden som skiller seg ut fra form og farge på øvrig hud, og ofte er de pigmenterte, det vil si at de har en mørkere farge (nevus pigmentosus).

Blant yngre mennesker er føflekkreft (malignt melanom) den nest hyppigste kreftformen, og Norge er et av landene i verden med høyest forekomst.

Lege Katharina Eimind har tidligere forklart til lommelegen at man bør oppsøke lege dersom man oppdager endring i en eksisterende føflekk, eller dersom det har vært rask tilkomst av en ny pigmentert flekk. Endringene kan være i form av økt størrelse, fargeforandring, at flekken blør, klør, stikker eller gjør vondt.

LES OGSÅ: Kløe i huden, hva kan årsaken være?

Fjerning av godartede føflekker

Godartede føflekker trenger ikke å fjernes, men for noen kan føflekken være til bry (at den gnisser mot bh-stropper, smykker, og så videre), eller den kan være kosmetisk sjenerende.

– Om du ønsker å fjerne en føflekk, må det vurderes hvorvidt arret blir mindre kosmetisk sjenerende enn føflekken i seg selv. Ettersom en føflekk bør fjernes kirurgisk vil det nemlig bli et arr, forklarer Stangeland.

FORANDRINGER I FØFLEKKER: Kan være tegn på føflekkreft. Video: Lommelegen.no Vis mer

Fjerning av ondartede føflekker

– Tilnærmet alle fastleger fjerner føflekker. Der noe som gjøres riktig ofte, på ethvert allmennlegekontor. Hvis legen har mistanke om at føflekken kan være ondartet, hender det at pasienten blir henvist til en kirurg, for å fjerne en større sone rundt. Det kan også være nødvendig med henvisning til en kirurg dersom føflekken ligger vanskelig til rent operasjonsteknisk, eller om man ønsker penest mulig arr dersom føflekken er plassert i ansiktet for eksempel, sier allmennlege Brynjulf Barexstein.

LES OGSÅ: Husk å sjekke føflekkene dine

Er det vondt å fjerne en føflekk?

– Selve lokalbedøvelsen kan svi, og sprøytestikket kan være ubehagelig. Noen benytter seg av Emla-plaster som kan minske ubehaget. Det er vanligvis ikke vondt etterpå, sier Stangeland.

SPESIALIST: Katarina Zak Stangeland, spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris i Stavanger. FOTO: Aleris Helse
SPESIALIST: Katarina Zak Stangeland, spesialist i dermatologi og venerologi ved Aleris i Stavanger. FOTO: Aleris Helse Vis mer

Blir det arr?

Resultatet er avhengig ulike faktorer, slik som for eksempel den kirurgiske kompetansen til legen, størrelsen på føflekken, og din evne å danne arr.

– Noen områder på kroppen, slik som bryst og skuldre, er det alltid risiko for å få et større arr. Selve inngrepet er ikke omfattende, men det kommer an på føflekkens størrelse, og hvor på kroppen inngrepet utføres, sier Stangeland.

Dette bør du ta hensyn til etter at føflekken er fjernet

Vanligvis vil føflekker som fjernes sendes inn til en vurdering, for å utelukke kreftfare.

– Ved mistanke om at føflekken kan være ondartet, vil alle leger sende inn for å utelukke kreftfare, sier Stangeland.

Hvordan såret skal stelles, og hva du kan gjøre av aktiviteter etter inngrepet, er avhengig av føflekkens størrelse, og hvor på kroppen den befant seg.

– Legen bør informere om inngrepet og hva du kan gjøre for å oppnå et pent kosmetisk resultat. Fysisk aktivitet bør tilrettelegges slik at man unngår strekk eller slag på såret, spesielt de første dagene. Man kan vanligvis dusje dagen etter, men annen form for kontakt med vann bør unngås frem til stingene er fjernet, sier Stangeland.

LES OGSÅ: Behandling av føflekkreft

Våre leger har svart på mange spørsmål om å fjerne føflekker:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring