Forandringer i negler, hva kan årsaken være?

Pene negler er forbundet med god helse, sies det. Selv om de fleste negleforandringer er godartete, så kan de bety sykdom.

ULIKE NEGLEFORANDRINGER: Striper langsgående eller på tvers? Groper, fargeforandinger og endring i struktur kan skje av ulike årsaker. Foto: Rytis Bernotas/ Vitalis83 / Dermatology11 /Shutterstock/NTB
ULIKE NEGLEFORANDRINGER: Striper langsgående eller på tvers? Groper, fargeforandinger og endring i struktur kan skje av ulike årsaker. Foto: Rytis Bernotas/ Vitalis83 / Dermatology11 /Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Neglen er en plate av keratin som negleroten produserer. Neglevevet er dødt i seg selv, og for å forstå hva flekker og endringer i neglene betyr må vi tenke hva som skjer i negleroten og huden under neglen. Neglene dine forteller altså om hvordan huden din rundt og under neglene har det.

Pene negler er kulturelt viktig ved at de signaliserer velvære og god helse. Samtidig skal vi huske på at negler er utsatt for kraftige belastninger med trykk, støt og kjemikalier.

Men hva betyr det når neglene får forandringer, blir tørre, flisete eller misfargede? Er det tegn på sykdom eller en variant av hva som er helt normalt?

LES OGSÅ: Neglesykdommer: Neglsopp, psoriasis eller annen sykdom?

Bilder

Her ser du eksempler på forskjellige forandringer på negler og neglesykdommer. Klikk på bildene for større versjon og forklaring av mulige årsaker.

Her er en enkel oversikt:

Langsgående riller i neglene

Dette skjer ved høyere alder, fordi neglene blir sprøere. I vår del av verden er vitaminmangel ingen vanlig årsak, men sjekk at du har nok jern og at stoffskiftet er normalt. Les mer:

Hvite flekker i neglen

Hvite flekker er vanlig og som regel ikke tegn på sykdom. Les mer:

Brun langsgående linje i neglen

Brune, langsgående linjer sees ofte hos de med melaninrik hudtype, forekommer da gjerne i flere negler, hvis du er mørk. Hvis dette oppstår i én negl hos lyse, bør man sjekke for malignt melanom.

Flakvis deling

Neglen deler seg den måten at negleplaten ytterst blir liggende i flere lag og flak. Dette skyldes at keratin, som er en tett masse bestående av mange lag, blir spaltet under påvirkning av mye vann, såpe og rengjøringsmidler, eventuelt kjemikalier man måtte være i kontakt med.

Beau´s linjer

Hvis kroppen har vært utsatt for traume som infeksjon, medikamenter, fysisk stressreaksjon ved operasjon eller lignende, vil dette kunne gi stripete forandringer på tvers av neglene etter en tid. Dette kalles Beau´s linjer.

Neglesopp

Neglesopp: Starter gjerne ytterst, negler blir sprø og misfarget. Kan av og til være vanskelig å skjelne fra psoriasis.

Rød flekk

Rød flekk i neglen kan være blødning er vanlig i negleplaten. Kan komme etter lettere støt. Bruker du blodfortynnende? Det gir økt risiko for blødninger.
Flekken vil etter hvert vandre utover og bli borte med neglens vekst

Rødbrun flekk

Rødbrun flekk under neglen kan også en sjelden gang være malignt melanom. Kan være vanskelig å skjelne fra blødning. Er du i tvil, søk lege.

Spisse bulker

Spisse bulker kalles pitting: Noe pitting kan være normalt, men uttalt pitting skjer ved anlegg for psoriasis.

Neglepsoriasis

Ved neglepsoriasis ser man oljeflekker, i kombinasjon med løsning av neglen ytterst.

NEGLEDESIGN: Ikke glem at bruk av kjemikalier ved neglstell kan gi forandringer til neglene. Det er ikke neglesykdom. Foto: Nikoleta Vukovic/Shutterstock/NTB
NEGLEDESIGN: Ikke glem at bruk av kjemikalier ved neglstell kan gi forandringer til neglene. Det er ikke neglesykdom. Foto: Nikoleta Vukovic/Shutterstock/NTB Vis mer

Grøft i midten av neglen

Grøft i midten av neglen, etter hvert med deling av negleplaten. Dette gjelder særlig tomlene. Tilstanden kalles på fagspråket kanaliform median negldystrofi og er en utviklingsforstyrrelse av ukjent årsak.

Blålilla fareendringer i neglesengen

Lupus i negler er en sjelden, men alvorlig tilstand. Sees som blålilla fargeendringer i neglesengen, og skyldes forstyrret blodsirkulasjon under neglen.

Kilde: Dermnetnz.org: Nail disorders

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring