Solskader:

Glemte å smøre beina med solkrem, fikk andregrads forbrenning

- Vis disse bildene til skrekk og advarsel, sier den uheldige mannen.

BLEMME: To netter etter forbrenningen utviklet det seg en stor blemme, den sprakk på dag tre. Foto: Privat
BLEMME: To netter etter forbrenningen utviklet det seg en stor blemme, den sprakk på dag tre. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når vinterblek hud møter sommerens første solstråler skal det ikke så mye til for å bli solbrent. Og første møte med sydensol kan bli spesielt krevende etter flere år med reiserestriksjoner og norgesferie.

Noen ganger kan konsekvensen bli langt verre, solbrenthet kan utvikle seg til mer alvorlige solskader.

En leser ønsker at vi deler disse bildene for å vise hvor ille det kan gå hvis man glemmer solkremen. Han ønsker ikke at vi publiserer navnet hans, fordi han synes hendelsen er flau, men ønsker likevel advare andre.

- Det var en klassisk «glemte jeg hadde ben -situasjon», forteller han.

Det var første dagen på ferie på en øy i Middelhavet, og han hadde knapt gått i shorts tidligere i år.

Han smørte seg godt med solkrem, men glemte beina. Han var på stranda i sola fire, kanskje fem timer. På kvelden fikk han feberfølelse, og i løpet av de neste døgnene ble huden gradvis mer rød og sår.

DAGEN DERPÅ: Knallrød hud. Men det skulle ikke stoppe der. Foto: Privat
DAGEN DERPÅ: Knallrød hud. Men det skulle ikke stoppe der. Foto: Privat Vis mer

To netter etter forbrenningen utviklet det seg en stor blemme.

- Den tredje natta sprakk den store og etterlot seg halve leggen uten hud, forteller mannen.

NI DAGER ETTER: Det meste av leggen er nå uten hud og har til dels dype sår. Mannen smører daglig med Fucidin for å unngå infeksjon og pakker fremdeles leggen inn med bandasjer. Foto: Privat
NI DAGER ETTER: Det meste av leggen er nå uten hud og har til dels dype sår. Mannen smører daglig med Fucidin for å unngå infeksjon og pakker fremdeles leggen inn med bandasjer. Foto: Privat Vis mer

Hudlege: - Dette er andregradsforbrenning

Hudlege Jan Øivind Holm har sett på bildene.

- Dette er annengradsforbrenning. Da er huden såpass skadet at overhuden løsner fra lærhuden, og det dannes væske i dette mellomsjiktet i huden.

Årsaken til skaden er at ultraviolette stråler fra solen skader huden, slik at den blir betent.

- Denne betennelsen samler mye væske, og særlig på legger og føtter hvor vevstrykket er høyest - vi er en stående vannsøyle- så kan hevelsen bli dramatisk, som i dette tilfelle, forteller den erfarne hudlegen.

Noen tilstander kan øke risikoen

Noen kan også vøre mer utsatt for slike forbrenninger.

- Hvis man får en såpass stor blemme og andregradsforbrenning, kan det i noen tilfeller tyde på en underliggende tilstand som har forsterket blemmedannelsen.

Holm gir noen eksempler på slike tilstander:

Hudlege Jan Øivind Holm. Foto: Privat
Hudlege Jan Øivind Holm. Foto: Privat Vis mer

Behandling ved alvorlige solskader

Først og fremst er det viktig å unngå at huden får mer sol, til skaden er helt leget, forteller hudelegen.

Men ved så alvorlig skade bør man gjøre flere tiltak.

- Der hvor huden er rød og blemmene kun noen millimeter store, kan en kortisonsalve lindre og dempe betennelsen og hevelsen. Når det oppstår en såpass stor blemme som i dette tilfelle, skal blemmen være urørt til den sprekker, da ny hud vil gro under blemmen. Med en gang den sprekker, må den klippes bort, for å unngå infeksjon.

I tillegg bør man hjelpe beinet med å opprettholde blodsirkulasjonen.

- Det er særdeles viktig ved hudskade på legg og fot at benet holdes hevet når man er i ro og at man bruker støttestrømpe ved gange. Det finnes spesielle skumbandasjer på apoteket som er egnet til å behandle slike sår, sier Holm.

Er det farlig?

- På lang sikt er solforbrenning farlig fordi det kan øke risikoen for malignt melanom (pigmentcellekreft). På kort sikt vil blemmedannelse gi mulighet for infeksjoner med stafylokokker og streptokokker.

Men det er ikke bare infeksjoner som kan bli komplikasjoner.

- Hvis blemmedannelsen er uttalt nedenfor knærne hos eldre, kan det oppstå leggsår, det vil si en dypere skade av huden. Slike leggsår kan bli kroniske, hvis man er disponert i form av svak sirkulasjon eller diabetes, for eksempel.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring