Har føflekken din fått en hvit ring rundt seg?

Det heter «halo nevus», og er ikke uvanlig å se rundt føflekker.

HVIT RING: En halo nevus er en føflekk med en hvit ring rundt seg. Den hvite ringen kalles for en Halo.  Foto: All Over Press
HVIT RING: En halo nevus er en føflekk med en hvit ring rundt seg. Den hvite ringen kalles for en Halo. Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Føflekker som mister fargen rundt, kalles halo nevus, og er en føflekk med en hvit sirkel rundt. Det skyldes en immunologisk reaksjon, der immunforsvaret fjerner pigmentceller i kanten av føflekken, forklarer hudlege Ole Martin Rørdam til Lommelegen.

Rørdam er spesialist i hud og veneriske sykdommer, jobber privat i Trondheim på Dermatologi.no og ved Universitetet i Madrid.

Han forteller at tilstanden er en slags liten lokalisert utgave av hudsykdommen vitiligo. Men hvorfor det oppstår, er uvisst.

– Av en eller annen grunn bestemmer immunforsvaret seg for at det vil fjerne føflekken, og ofte vil den gjøre det. Det vanlige sluttresultatet etter en lengre periode, er at føflekken blir «borte» og man får normal farget hud igjen. Andre ganger forblir den uforandret, opplyser Rørdam.

FORANDRINGER I FØFLEKKER: Kan være tegn på føflekkreft. Video: Lommelegen.no Vis mer

LES OGSÅ: Tegn på kreft i føflekker

Vanlig hos barn og unge voksne

Det er rundt én prosent av befolkningen som har en slik halo nevus.

– Har man først fått en, er det vanlig at også flere føflekker kan få et slikt pigmenttap. Cirka 20 prosent av personer med vitiligo, har «halo nevus», sier Rørdam.

Han presiserer at det å ha en halo nevus ikke automatisk betyr at man også har vitiligo.

– «Halo nevus» forekommer særlig hos barn og unge voksne, opplyser Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no.

Overkroppen rammes oftere enn ansiktet, bena eller på armene.

LES OGSÅ: Føflekkreft (Malignt melanom)

Ta en sjekk hos legen

Føflekken i midten av den hvite flekken er sjelden ondartet. Noen ganger utløses en halo nevus av solbrenthet.

– Det er anbefalt at man får en sjekk hos lege eller hudlege hvis en slik forandring oppstår, da det en svært sjelden gang kan være relatert til føflekkreft. Det er vanligvis ikke nødvendig å foreta seg noe annet enn en sjekk hos legen, sier hudlege Ole Martin Rørdam.

Hvis den mikroskopiske undersøkelsen av føflekken er normal, behøver man vanligvis ikke ta vevsprøve av den.

– Det å fjerne føflekker på overkroppen av kosmetiske grunner, blir sjelden noe særlig vellykket hos unge personer. Arret blir ofte styggere enn selve føflekken, påpeker Rørdam.

LES OGSÅ: Føflekkreft i øyet

Tilstanden varer i mange år

Det finnes flere studier på halo-føflekker, blant annet en studie fra 2012, som undersøkte den naturlige utviklingen til den såkalte halo nevi.

Forskerne undersøkte totalt 52 pasienter som tilsammen hadde 80 halo nevi, hvor syv av flekkene ble fjernet kirurgisk.

– I konklusjon synes halo nevi å vare i mange år, og det er viktig å gi god informasjon til pasienter om den naturlige utviklingen av slike hudforandringer, opplyser Guldbakke

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring