Hudlege: Dette hjelper ved tørr hud i ansiktet

Det er mange årsaker til den tørre huden din. Tørr hud i ansiktet kan være kjempeplagsomt, heldigvis kan det behandles.

TØRR, FLASSENDE HUD: Dette hjelper, forteller hudlege. Foto: Alexander Sobol / Shutterstock / NTB
TØRR, FLASSENDE HUD: Dette hjelper, forteller hudlege. Foto: Alexander Sobol / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er årsaken til tørr hud?

De fleste har opplevd å ha tørr hud, huden er litt ru, den flasser litt og den mister sin glans.

Det er mange årsaker til tørr hud! Det kan være påvirkning fra omgivelsene og det kan være hudsykdommer. Viktige påvirkninger fra omgivelsene er temperatur, luftfuktighet, vær, vind og sol.

Det er også veldig mange hudsykdommer som er forbundet med tørr hud, da er det ofte et rødt utslett i tillegg.

Tørr vinterhud

Det er spesielt om vinteren at de fleste plages med tørr hud, selv om noen plages hele året. Om vinteren er temperaturen inne og ute veldig forskjellig. Dette påvirker huden og gjør den tørr.

Hvorfor flasser man i ansiktet?

Ansiktet er det vi møter andre med og forandringer i ansiktet blir så synlig! Hud som flasser i ansiktet er for de fleste kjempeplagsomt. Flassing i ansiktet kan være tegn på tørr hud og det kan være tegn på hudsykdom.

Hva hjelper mot tørr hud i ansiktet?

Tørr hud må smøres jevnlig med fuktighetskrem, det kan hjelpe. Det kan være vanskelig å finne den perfekte hudkremen for deg. Ta kontakt med apotek og prøv ut fuktighetskremer med forskjellig innhold av fett, da vil du kanskje finne en som passer godt for deg. Ta deg god tid med smøringen og smør ofte.

Hvis du ser at du har mye tørr hud og flassing rundt nesevinger og i hodebunn, kan det være at du har hudsykdommen seborreisk eksem. I tillegg til fuktighetskrem er det nyttig å behandling huden med sjampo som inneholder ketokonazol. Det kan kjøpes reseptfritt på apotek.

Hvis du har mye utslett som er rødt og irritert i tillegg, er det sannsynlig at du har en hudsykdom som bør behandles på annen måte. Det vil kreve undersøkelse hos lege for vurdering og oppstart av reseptbelagt medisin.

Hvordan bli kvitt flassende hud?

Tørr hud som flasser vil kunne behandles effektivt med fuktighetskrem som ovenfor beskrevet.

Kan det være tegn på en hudsykdom?

Hvis den tørre huden er ledd i en hudsykdom må man behandle både den tørre huden og hudsykdommen. Hudsykdommer som kan gi flassing er hudsykdommer som psoriasis, seboreisk eksem eller atopisk eksem. Hos voksne kan tørre, flassende hudområder på solutsatte områder være solskader.

Når bør man oppsøke lege?

Så hvis den tørre huden ikke blir bedre med regelmessig smøring med fuktighetskremer kan det være lurt å kontakte legen din.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring