Kommentar:

Hudlege:
– Rosmarinolje er ingen mirakelkur for hår!

Det er lov å tro på mirakler, men det kan være sunnere å møte usunn markedsføring med litt skepsis.

GIR IKKE FLERE HÅRSTRÅ: Rosmarinoljes effekt er i beste fall minimal og kan også gi allergiplager. Foto: VGstockstudio / Madeleine Steinbach / Shutterstock / NTB
GIR IKKE FLERE HÅRSTRÅ: Rosmarinoljes effekt er i beste fall minimal og kan også gi allergiplager. Foto: VGstockstudio / Madeleine Steinbach / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tik-Tok har blitt den reneste reklamekanalen for en olje som inneholder rosmarin, og hårinfluenserne antyder at denne oljen til og med har mirakuløse egenskaper til å gi deg lengre hår ved å stimulere blodsirkulasjonen i hårsekkene. De fleste brukerne er unge jenter. Produkter med denne oljen er revet av hyllene i den grad at flere butikker har gått tomme.

Den kjedelige sannheten?

Det er absolutt ikke min mening å kvele en begeistring som brer seg som farsott i befolkningen. Det finnes jo ikke noe bedre enn å føle at hud og hår strutter av liv! Samtidig er det min plikt som lege å plukke såkalte sannheter litt fra hverandre. Det mest forunderlige med denne trenden er at det er unge jenter som er så begeistret; det er jo den gruppen i befolkningen som har mest hårvekst fra før, eller iallfall minst håravfall. Bare der er det noe som skurrer.

Litt om hår

Antall hårsekker på hodebunnen til et menneske er mellom 100.000 til 150.000, og er arvelig bestemt. Vi mister cirka 100 hår om dagen, og ett hårstrå lever i to til åtte år.

Håret vokser med cirka 1 centimeter i måneden. Det er kun hårsekkene som er levende, håret derimot er dødt vev uten nerver eller blod. Selve hårstråene består av sammenpakket protein og fett, vann, pigment (hvis du ikke har grått hår) og mineraler, som ikke har noen funksjon i håret, men som er overskudd kroppen kvitter seg med.

Jan Øivind Holm er en erfaren hudlege som jobber som overlege ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat
Jan Øivind Holm er en erfaren hudlege som jobber som overlege ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

Det går altså ikke an å få tettere hår i form av flere hårstrå, utover det som er arvelig bestemt, men håret kan kjennes mer fyldig hvis du tilfører det fett og fuktighet. Farten på hårveksten er også arvelig bestemt, men ved sviktende ernæring kan levetiden til ett hårstrå bli kortere, altså at hårmanken blir tynnere.

Litt om rosmarinolje

Rosmarin er en duftende vekst fra Middelhavsområdet, i slekt med timian, oregano, basilikum og lavendel. Parfymestoffet benyttes i alt fra matlaging, via helsekost, til aromaterapi. Naturmedisinen hevder at rosmarin stimulerer blodsirkulasjonen og nervene i huden.

Rosmarin + hår = sant?

Bruk av rosmarinolje som hårolje har dype kulturelle røtter i den indiske ayurvediske førvitenskapelige helsefilosofi, men har slik olje noen plass i moderne medisin?

En artikkel i Journal of Cosmetic Dermatology fra 2021 oppsummerer mye av det vi i dag vet om behandling av mannlig håravfall, såkalt androgen alopeci. Konklusjonen er at i beste fall kan slik olje brukes som supplement til annen etablert behandling av mannlig håravfall.

Skepsis er sunt

Spranget er veldig stort fra menn som begynner å få tynt hår til unge jenter med mye hår, som vil ha enda mer hår. Å merke en endring i hårveksten tar dessuten mange måneder. Til og med vitenskapelige forsøk på hårvekst er krevende å gjennomføre.

«Den mirakuløse effekten som antydes på Tik-Tok er desverre ikke tilstede.» Jan Øivind Holm, hudlege

Den mirakuløse effekten som antydes på Tik-Tok er derfor dessverre ikke til stede. Dessuten er allergi mot parfyme utbredt i befolkningen, så bruk av duftende oljer på hudens overflate i større mengder over lang tid er ikke å anbefale.

Mat er viktig for håret

Dessuten: Hodebunnen er veldig tykk, slik at vitaminer og mineraler påført utenfra ikke er så lett tilgjengelig for blodsirkulasjonen. Det er vel så viktig å spise balansert og ernæringsrik kost som lettere via tarmen vil tilføre blodet de nødvendige stoffene, for å få en god hårhelse.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring